Καθηγητής επιδημιολογίας: Πότε θα καταλάβουμε πως είμαστε στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού

293

Στα πόσα ορφανά κρούσματα θα “χτυπήσει” καμπανάκι.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο Δημήτρης Παρασκευής, Αν. Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού.

«Το ζητούμενο είναι να λειτουργήσει η αγορά. Στο υγειονομικό κομμάτι υπάρχει μικρή αύξηση τις τελευταίες επτά ημέρες, και σε αυτή την κατεύθυνση είναι η εντατικοποίηση της χρήσης της μάσκας, ώστε να αποφύγουμε τη διασπορά», σημείωσε ο κ. Παρασκευής.

«Φαίνεται ότι οι συνάνθρωποί μας μεγαλύτερων ηλικιών είναι πιο προσεχτικοί γιατί ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, και βλέπουμε τη συνέπεια της χαλάρωσης στις μικρότερες ηλικίας. Δεν έχουμε ενδείξεις ότι είμαστε στο δεύτερο κύμα του ιού. Αν έχουμε περισσότερα από 50 ορφανά κρούσματα αυτό θα σημάνει ένα συναγερμό για τη διασπορά. Για να έχουμε δεύτερο κύμα θα πρέπει να έχουμε μια συνεχόμενη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων. Τον Ιούλιο δεν έχουμε δει μια τέτοια τάση», εξήγησε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά στο γεγονός ότι από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρέθηκαν οι εκκλησίες, ο κ. Παρασκευής ανέφερε ότι «οι ιεροί ναοί είναι χώροι θρησκευτικής λατρείας, τηρείται το μέτρο της απόστασης, παρόλα αυτά όλα επανεξετάζονται και αν υπάρχει λόγος να εφαρμοστεί και αυτό το μέτρο, και αυτό θα επανεξεταστεί, ανάλογα με την πορεία της επιδημίας».

Τέλος, αναφορικά με τις παραλίες, ο ίδιος τόνισε ότι «σε ό,τι αφορά στις παραλίες, στους ανοιχτούς χώρους, το κύριο μέτρο είναι η τήρηση της απόστασης. Αν δεν μπορεί να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τότε ισχύει η σύσταση για μάσκα».

Πηγή: in.gr