Καθαρά Δευτέρα: Τι είναι τα κούλουμα

748

Αποτέλεσμα εικόνας για χαρταετοσ

Κάθε χρόνο γιορτάζουμε τη Καθαρά Δευτέρα, κάνουμε κούλουμα και πετάμε χαρταετό. Τι είναι όμως τα κούλουμα και τις σηματοδοτούν;

Η Καθαρά Δευτέρα ουσιαστικά δηλώνει τη λήξη της αποκριάς και την έναρξη της νηστείας.

Το ξεκίνημα της Σαρακοστής γιορτάζεται με διάφορα σαρακοστιανά εδέσματα, όπως η λαγάνα, η ταραμοσαλάτα και οι ελιές.

Τι σημαίνει η λέξη «κούλουμα»

Έχουν ακουστεί διαφορετικές απόψεις για τη προέλευση της λέξης «κούλουμα».

Μία εκδοχή θέλει τη λέξη να προέρχεται από τη λατινική λέξη «CULUMUS» κάτι που όμως δεν μπορεί να ισχύει αφού δεν υπάρχει τέτοια λέξη στα λατινικά.

Μία άλλη ερμηνεία είναι ότι προέρχεται από την αλβανική λέξη KULM ή KOLUM που -υποτίθεται- σημαίνουν “καθαρός” και συνδικάζεται με την Καθαρά Δευτέρα. Στην αλβανική γλώσσα όμως από τις παραπάνω λέξεις υπάρχει μόνο το kulm και σημαίνει “κορυφή”, οπότε δεν γνωρίζουμε πού στηρίζεται αυτή η θεωρία και πόσο βάσιμη μπορεί να είναι.

Μία ακόμη ερμηνεία που είναι και η επικρατέστερη αναφέρει  ότι η λέξη « ΚΟΥΛΟΥΜΑ» προέρχεται από τη  λατινική λέξη«COLUMNA» που σημαίνει «ΚΏΛΩΝΑ».

Στις μέρες μας δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία από που προέρχεται αυτή η λέξη και πως ξεκίνησε να γιορτάζεται αλλά σύμφωνα με τις παραδόσεις οι Αθηναίοι πριν από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, γιόρταζαν την Καθαρά Δευτέρα στο λόφο του Φιλοπάππου όπου έτρωγαν, έπιναν και διασκέδαζαν μέχρι αργά το βράδυ.