Κατάθλιψη, τα προϊόντα ζύμωσης μπορούν να την περιορίσουν σύμφωνα με νέα έρευνα

252

Ένα βακτήριο που βρίσκεται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και στο γιαούρτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για την κατάθλιψη και το άγχος

Περίπου 39 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων και μυκήτων, ζουν μέσα στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα. Συλλογικά αποκαλούμενοι μικροβίωμα, αυτοί οι μικροοργανισμοί είναι κρίσιμοι για τη διατήρηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανισορροπία των μικροβίων μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο διαταραχών ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Προηγούμενη έρευνα από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια διαπίστωσε ότι το βακτήριο που ονομάζεται Lactobacillus βοήθησε στη βελτίωση των διαταραχών της διάθεσης και χάθηκε μετά από ψυχολογικό στρες. Χρησιμοποιώντας τα βακτήρια, οι ερευνητές θα μπορούσαν ακόμη και να αντιστρέψουν την κατάθλιψη σε ποντίκια εργαστηρίου.

Στη νέα τους μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια συλλογή βακτηρίων γνωστών ως Altered Schaedler Flora, συμπεριλαμβανομένων δύο στελεχών Lactobacillus και έξι άλλων βακτηριακών στελεχών. Οι ερευνητές δημιούργησαν ποντίκια με και χωρίς Lactobacillus, παρακάμπτοντας την ανάγκη για αντιβιοτικά. Ενώ είναι μια τυπική μέθοδος μελέτης η χρήση αντιβιοτικών για τη διακοπή της μικροχλωρίδας και τον αποικισμό της με τα βακτήρια που μας ενδιαφέρουν, το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα βακτήρια Lactobacilli διατηρούν τα επίπεδα ενός ανοσολογικού μεσολαβητή που ονομάζεται ιντερφερόνη-γ που ρυθμίζει την απόκριση του σώματος στο στρες και βοηθά στην πρόληψη της κατάθλιψης.

Τα ευρήματα μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για νέες θεραπείες για την κατάθλιψη και άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας, λένε οι συγγραφείς. Για παράδειγμα, η θεραπεία θα μπορούσε να περιλαμβάνει ειδικά διαμορφωμένα προβιοτικά συμπληρώματα που θα βελτιστοποιήσουν τα επίπεδα Lactobacillus τους.

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com