Καναδάς: Τα κίνητρα του νεαρού Καναδού που σκότωσε 4 μέλη οικογένειας μουσουλμάνων ήταν ρατσιστικά

299

Collage_Maker-12-Sep-2023-04-04-AM-1112

Ο Ναθάνιελ Βέλτμαν σχεδίαζε την επίθεση για τρεις μήνες αφού διάβασε και συνέταξε μανιφέστα «λευκών εθνικιστών» – Είναι οπαδός των θεωριών περί ανωτερότητας της λευκής φυλής

Ο νεαρός Καναδός ο οποίος κατηγορείται πως σκότωσε τέσσερα μέλη οικογένειας μουσουλμάνων τον Ιούνιο του 2021 είναι οπαδός των θεωριών περί ανωτερότητας της λευκής φυλής, ο οποίος έδρασε εσκεμμένα και εκ προμελέτης, τόνισε χθες Δευτέρα εισαγγελική λειτουργός κατά την πρώτη ημέρα της δίκης του.

Ο Ναθάνιελ Βέλτμαν κατηγορείται πως έριξε εσκεμμένα το αυτοκίνητο που οδηγούσε πάνω σε πέντε μέλη της οικογένειας Άφζαλ στο Λόντον, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Τορόντο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο γονείς, η κόρη τους, 15 ετών, και η γιαγιά. Μόνο ο μικρός γιος του ζευγαριού, εννέα ετών, σοβαρά τραυματισμένος, επέζησε.

Ο κ. Βέλτμαν, 20 ετών όταν διέπραξε το έγκλημα, σχεδίαζε την επίθεση για τρεις μήνες αφού διάβασε και συνέταξε μανιφέστα «λευκών εθνικιστών», δήλωσε χθες Δευτέρα η ομοσπονδιακή εισαγγελέας Σάρα Σάικ.

«Έπεσε πάνω τους με το αυτοκίνητό του» με το «γκάζι στο τέρμα», τόνισε η εισαγγελέας.

Μετά τη σύλληψή του, λίγο αργότερα, σε εμπορικό κέντρο ο Ναθάνιελ Βέλτμαν είπε στους αστυνομικούς, σύμφωνα με την ίδια: «εγώ τους χτύπησα (…) το έκανα επίτηδες».

Ο κατηγορούμενος, με λευκό ποινικό μητρώο και χωρίς καμιά γνωστή σύνδεση με οποιαδήποτε εξτρεμιστική οργάνωση, έχει καταθέσει πως επρόκειτο για πολιτική χειρονομία, ότι ήθελε να στείλει «ισχυρό μήνυμα» εναντίον της μετανάστευσης, επισήμανε η εισαγγελική λειτουργός.

Όταν ξεκίνησε η δίκη του, την 5η Σεπτεμβρίου, δήλωσε αθώος.

Μέσα στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μαχαίρια και αεροβόλο πιστόλι σφαιριδίων.

Η τραγωδία, που η εισαγγελέας χαρακτήρισε «τρομοκρατική ενέργεια», ήταν η πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον μουσουλμάνων στον Καναδά έπειτα από την επίθεση ενόπλου σε ισλαμικό τέμενος του Κεμπέκ το 2017 (έξι νεκροί). Στον δράστη εκείνης της επίθεσης, Kαναδό λευκό ρατσιστή, δεν είχαν πάντως απαγγελθεί κατηγορίες για τρομοκρατία.

Αναφερόμενος στην επίθεση του 2021, ο Kαναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είχε καταγγείλει πως επρόκειτο για «τρομοκρατική ενέργεια με κίνητρο το μίσος», υποσχόμενος πως θα ενισχυθεί ο αγώνας εναντίον των εξτρεμιστικών οργανώσεων.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ