Καμίλα: Μόνη στη βασιλική λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης – Βίντεο και φωτογραφίες

207

kamilaΜοίρασε νομίσματα ως δώρα σε 75 άνδρες και 75 γυναίκες – Της ευχήθηκαν «ταχεία ανάρρωση» για τον βασιλιά Κάρολο και την Κέιτ Μίντλετον

Τον βασιλιά Κάρολο εκπροσώπησε η βασίλισσα Καμίλα για πρώτη φορά φέτος στην παραδοσιακή τελετή της Μεγάλης Πέμπτης, το Royal Maundy Service.

Ο βασιλιάς Κάρολος του Ηνωμένου Βασιλείου απηύθυνε ηχογραφημένο μήνυμα ομόνοιας και αλληλοβοήθειας με αφορμή την παραδοσιακή λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης στο Worcester από όπου απουσίαζε φέτος, εκφράζοντας τη «μεγάλη του θλίψη» που έχασε την παραδοσιακή τελετή.

Κάθε Πέμπτη πριν από την Κυριακή του Πάσχα, ο μονάρχης μοιράζει νομίσματα ως δώρα, που αντιστοιχούν στην ηλικία του, σε συνταξιούχους που έχουν συνεισφέρει στην εκκλησία και την κοινότητά τους. Η τελετή χρονολογείται από τον 4ο αιώνα και τιμά τη μνήμη του Ιησού που έπλυνε τα πόδια των Αποστόλων του στο τελευταίο δείπνο. Και εφόσον ο βασιλιάς Κάρολος δεν ήταν εφικτό να πάει, η βασίλισσα Καμίλα τον εκπροσώπησε. Να σημειωθεί ότι πριν ξεκινήσει να μοιράζει τα δώρα, ακούστηκε το ηχητικό μήνυμα του βασιλιά.

Βίντεο με τη βασίλισσα Καμίλα:

 

Όπως επισημαίνει η Daily Mail, είναι η πρώτη φορά που μια σύζυγος εκτελεί το καθήκον για λογαριασμό του μονάρχη.

Επίσης, όσοι συνάντησαν την Καμίλα και συνομίλησαν μαζί της, της έδωσαν τις ευχές τους για ταχεία ανάρρωση τόσο για τον βασιλιά Κάρολο όσο και για την πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον.

Η Καμίλα έλαβε ένα μικρό μπουκέτο με λουλούδια, που παραδοσιακά ονομάζεται «Nosegay» και έχει φτιαχτεί από εθελοντές που είχαν μαζέψει τα λουλούδια από τον κήπο τους.

Η βασίλισσα άκουγε μόνη της στο μπροστινό μέρος του καθεδρικού ναού, με μια στενή της φίλη, την Marchioness of Lansdowne, να κάθεται εκεί κοντά, ενώ πολλοί έσκυψαν το κεφάλι τους καθώς η φωνή του βασιλιά Καρόλου αντηχούσε στο κτίριο. Μετά το μήνυμα του Καρόλου, μοίρασε τα νομίσματα σε 75 άνδρες και 75 γυναίκες.

Φωτογραφίες από τη λειτουργία με τη βασίλισσα Καμίλα:

Ο 72χρονος Norman Tomlinson, ο οποίος εργάζεται εθελοντικά σε εκκλησία καθώς και σε έναν ξενώνα στο Nottingham, είπε στην Καμίλα την ώρα που λάμβανε τα δώρα: «Ελπίζω να γίνει σύντομα καλά ο βασιλιάς και η νύφη σου». «Ευχαριστώ πολύ» του απάντησε.

Πάντως, η άφιξή της στον καθεδρικό ναό του Worcester για την τελετή ήταν επεισοδιακή καθώς υπήρχαν μερικοί διαδηλωτές έξω από τον ναό και φώναζα δυνατά «Κάτω το Στέμμα», ωστόσο δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και η τελετή προχώρησε όπως είχε προγραμματιστεί.