Ιταλικό «μπλόκο» σε πλοίο ύποπτο για μεταφορά όπλων από την Τουρκία στη Λιβύη

300

Μυστήριο επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο λιμάνι της Γένοβας, καθώς οι αρχές κατάσχεσαν ένα εμπορικό πλοίο με σημαία Λιβάνου και πλέον το ερευνούν για μεταφορά όπλων από την Τουρκία στη Λιβύη.

 

Όπως μετέδωσε προχθές η ιταλική εφημερίδα Il Secolo XIX, αρχικά είχαν σταματήσει το πλοίο «BANA» για τεχνικό έλεγχο. Όμως μετά την καταγγελία 25χρονου μέλους του πληρώματος για λαθρεμπόριο όπλων η υπόθεση πήρε άλλη τροπή.

Ο 25χρονος, που ισχυρίζεται ότι έχει τραβήξει με το κινητό του τηλέφωνο φωτογραφίες που δείχνουν όπλα στο πλοίο, ζήτησε να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο προκειμένου να δώσει πληροφορίες στις ιταλικές αρχές.

Την υπόθεση έχουν αναλάβει πια η αντιτρομοκρατική και ομάδες καταπολέμησης της μαφίας στην Ιταλία.

Σύμφωνα με νεότερο δημοσίευμα της ιταλικής ιστοσελίδας «Primocanale.it», το λιβανέζικης σημαίας πλοίο, που κατασχέθηκε τη Δευτέρα, έχει κάνει τουλάχιστον τρία ταξίδια από την Τουρκία στη Λιβύη για τη μεταφορά τανκς και άλλων στρατιωτικών οχημάτων.

Οι αρχές έχουν κατάσχει τα τηλέφωνα σχεδόν όλων των μελών του πληρώματος προκειμένου να τα εξετάσουν, μαζί με τους υπολογιστές που βρίσκονται στο πλοίο και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Με βάση όσα έχουν ανακύψει μέχρι τώρα το εμπορικό είχε καταστεί «αόρατο» για το σύστημα εντοπισμού πλοίων Ais.

Όπως μάλιστα αναφέρει το δημοσίευμα, η απενεργοποίηση του συστήματος εντοπισμού έγινε μπροστά από τις τουρκικές ακτές και για ένα μεγάλο μέρος του πλου προς τη Λιβύη.

Οι έρευνες των ηλεκτρονικών συστημάτων βοηθούν στο να βρουν οι ιταλικές αρχές όλες τις κινήσεις του πλοίου, τις στάσεις που έκανε, τους ελιγμούς και την πορεία που ακολούθησε, τις επικοινωνίες και ακριβέστερα τη γεωγραφική θέση.

Στις έρευνες αναμένεται να συμβάλουν και κάποια βίντεο λιβανέζικου τηλεοπτικού σταθμού, που λέγεται ότι απεικονίζουν την άφιξη του πλοίου και την εκφόρτωση των τεθωρακισμένων οχημάτων. Τα βίντεο αυτά μένει τώρα να συγκριθούν με τις εικόνες στο τηλέφωνο του 25χρονου ναύτη.

Πρόκειται για το πλοίο που είχε εντοπίσει στις 30 Ιανουαρίου το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» εν πλω προς την Τρίπολη της Λιβύης, συνοδευόμενο από δύο τουρκικές φρεγάτες.

Τότε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι δεν σέβεται τις συμφωνίες για τη Λιβύη.

Σημειώνεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη επέβαλαν εμπάργκο όπλων στη Λιβύη λόγω του εμφυλίου που ξέσπασε μετά την ανατροπή του Καντάφι, το 2011.