Ιστορική απόφαση από Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α.: Γη ιθαγενών η μισή Οκλαχόμα

της Άννας Καραπέτσα

282

Μέρος της «περιουσίας» των ιθαγενών της Αμερικής, υπαγόμενη στο ομοσπονδιακό δίκαιο, χαρακτηρίζει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μεγάλο κομμάτι της ανατολικής Οκλαχόμα.

Η απόφαση της Πέμπτης θεωρείται ορόσημο για τους ιθαγενείς Αμερικανούς, καθώς όπως υποστηρίζουν ειδήμονες ανοίγει το δρόμο για την αμφισβήτηση χιλιάδων κρατικών διώξεων για σοβαρά εγκλήματα. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, τα εγκλήματα στα οποία εμπλέκονται οι αυτόχθονες Αμερικανοί είναι υπό ομοσπονδιακή και όχι πολιτειακή δικαιοδοσία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο κλήθηκε να σταθμίσει τα όρια της κυριαρχίας των φυλών και να επανεξετάσει την ειδεχθή ιστορία εξοστρακισμού των γηγενών φυλών της χώρας από τη γη τους. Εξάλλου, σύμφωνα με το Reuters, τα μέλη των φυλών που ζουν εντός των ορίων ενδέχεται επίσης να απαλαγούν της υποχρέωσης καταβολής των κρατικών φόρων.

Περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους το 15% είναι ιθαγενείς, ζουν στη συγκεκριμένη γη, η οποία εκτείνεται σε τρία εκατομμύρια στρέμματα. Η σημαντική απόφαση πάρθηκε με ψήφους 5-4 ενώ αφορμή για την έκδοσή της της στάθηκε κάποια υπόθεση βιασμού.

Η πρωτοβουλία για την ανακίνηση του θέματος και την προσφυγή στη δικαιοσύνη ανήκει στον ιθαγενή Jimcy McGirt, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 1997 για τον βιασμό ενός τρίχρονου κοριτσιού.

Ο 71 ετών σήμερα McGirt, μέλος της φυλής Σεμινόλε της Οκλαχόμα, κατέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο αμφισβητώντας το αποτέλεσμα της δίκης του και ζητώντας η υπόθεσή του να κριθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με το επιχείρημα ότι το έγκλημά του διαπράχτηκε στο έδαφος της ιστορικής φυλής των Muscogee (Creek).

Ο Ανώτατος δικαστής John Roberts σχολίασε την απόφαση λέγοντας πως θα αποσταθεροποιήσει τα δικαστήρια του κράτους.

«Η ικανότητα του κράτους να διώκει σοβαρά εγκλήματα θα παρεμποδιστεί και θα μπορούσαν να απορριφθούν πάμπολλες προηγούμενες καταδίκες.

Η απόφαση σήμερα δημιουργεί σημαντική αβεβαιότητα για τη συνεχιζόμενη εξουσία του κράτους σε κάθε τομέα που αγγίζει τις υποθέσεις ιθαγενών, που κυμαίνονται από την καθημερινότητα και την φορολόγηση έως την οικογενειακή και περιβαλλοντική νομοθεσία».

Παράλληλα, έκθεση από τα αρχεία του περιοδικού The Atlantic του Oklahoma Department of Corrections διαπίστωσε ότι 1.887 ιθαγενείς Αμερικανοί ήταν στη φυλακή από τα τέλη του περασμένου έτους για αδικήματα που διαπράχθηκαν εντός των ορίων της φυλετικής επικράτειας.

Ωστόσο, λιγότερες από μία στις 10 από αυτές τις περιπτώσεις αναμένεται να πληρούν τις προϋποθέσεις για μια νέα ομοσπονδιακή δίκη, σύμφωνα με την έρευνα.

Την απόφαση – σταθμό χαιρετίζουν εγκάρδια όλες οι φυλές της Οκλαχόμα
Σε μια κοινή δήλωση μάλιστα, οι Πέντε Φυλές της Οκλαχόμα – Cherokee, Chickasaw, Choctaw, Seminole και Muscogee-, δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές για να συναινέσουν στην κοινή δικαιοδοσία επί της γης.

«Τα έθνη και το κράτος δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν ένα πλαίσιο κοινής δικαιοδοσίας που θα διαφυλάττει τα κυρίαρχα συμφέροντα και τα δικαιώματα της αυτοδιοίκησης, ενώ θα επιβεβαιώνει τις δικαιοδοτικές αρχές, διαδικασίες, νόμους και κανονισμούς που υποστηρίζουν τη δημόσια ασφάλεια, την οικονομία μας και τα δικαιώματα ιδιωτικής ιδιοκτησίας» αναγράφεται η δήλωση.

Πληροφορίες από Supreme Court rules broad swath of Oklahoma is Native American land for purposes of federal criminal law, by Jamie Ehrlich and Ariane de Vogue