ΗΠΑ: Ο Τραμπ αποκάλεσε «κινεζικό ιό» τον κορωνοϊό

287

Ο Ντοναλντ Τραμπ, όπως συνηθίζει να κάνει πάντα, προκάλεσε ξανά, αποκαλώντας τον Covid-19 «κινεζικό ιό».

Παρά τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μη χρήση όρων που συνδέουν τον Covid-19 ιό με την Κίνα ή την Γούχαν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά, ώστε να αποφεύγονται τυχόν διακρίσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στην πανδημία έκανε λόγο για «κινέζικο ιό» κλιμακώνοντας έτσι την ένταση στις σχέσεις.

Από την πλευρά του το Πεκίνο εξέφρασε σήμερα «την έντονη αγανάκτησή» και «αντίθεσή» του για την παραπάνω ανάρτηση. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκενγκ Σουάνγκ, εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο ο Τραμπ «στιγματίζει» την Κίνα. Οι ΗΠΑ θα πρέπει πρώτα να διευθετήσουν τα δικά τους ζητήματα, σχολίασε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Είχαν προηγηθεί χθες οι «ισχυρές αντιρρήσεις των ΗΠΑ» τις οποίες εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέι, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του, Γιανγκ Τζιέτσι. Σύμφωνα με τον κινεζικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό CCTV, εξέφρασε επίσης «ισχυρές αντιρρήσεις» στις προσπάθειες των ΗΠΑ να «συκοφαντούν» τις προσπάθειες του Πεκίνου για την αντιμετώπιση του ιού, διαμήνυσε ότι δεν θα «επιτύχουν» τον σκοπό τους και προειδοποίησε με αντίποινα σε περίπτωση που πληγούν τα συμφέροντα της χώρας του.

Στο μεταξύ ενώ τα κρούσματα από τον Covid-19 εκτός της ηπειρωτικής Κίνας ξεπέρασαν αυτά της Κίνας τοπικοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες ότι ο ιός δεν προέρχεται από την χώρα του.

Όπως σημειώνει ο Guardian, αναλυτές αναφέρουν πως και οι δύο πλευρές φαίνεται πως επιχειρούν να αποφύγουν την εσωτερική κριτική. Η κυβέρνηση Τραμπ κατηγορήθηκε ότι άργησε να ανταποκριθεί, ενώ οι κινεζικές αρχές κατηγορήθηκαν ότι αγνόησαν σκόπιμα τις αρχικές προειδοποιήσεις σχετικά με την εκδήλωση του ιού.

 

«Αυτή είναι η αξιολύπητη προσπάθειά του να αποσπάται ο κόσμος, αλλά δεν θα λειτουργήσει», έγραψε ένας χρήστης του Διαδικτύου στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, όπου αναρτήθηκαν εκατοντάδες σχόλια που επικρίνουν ή κοροϊδεύουν τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο για το σχόλιο του