Ιος Δυτικού Νείλου: Εννέα κρούσματα και κανένας θάνατος την τελευταία εβδομάδα

175

neilos

Τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή της Θεσσαλίας δεν είχαν σοβαρή επίπτωση στη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Σταδιακή μείωση παρατηρείται στην κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος και δηλώθηκαν επιπλέον εννέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό, σύμφωνα με το σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ.

Συνολικά, από την αρχή της εφετινής επιτήρησης έως και σήμερα έχουν καταγραφεί 19 θάνατοι και 152 επιβεβαιωμένα κρούσματα, από τα οποία τα 112 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση). Από τα 112 σοβαρά περιστατικά, τα 45 εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, με τα περισσότερα κρούσματα (δέκα στον αριθμό) να είναι στον δήμο Λαρισαίων.

Όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή της Θεσσαλίας δεν είχαν σοβαρή επίπτωση στη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου. Από την πρώτη στιγμή, άλλωστε, ελήφθησαν στοχευμένα μέτρα και τοποθετήθηκαν παγίδες για την παρακολούθηση των πληθυσμών των κουνουπιών σε 98 χωριά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καιρός που κρυώνει από εδώ και στο εξής βοηθά και αναμένεται μείωση της κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Στα νοσοκομεία όλης της χώρας νοσηλεύονται σήμερα οκτώ ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, από τους οποίους οι τέσσερις σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εξιτήριο έχουν λάβει 104 άτομα, ενώ δε χρειάστηκε να νοσηλευτούν 21 ασθενείς.