Ινδία: Εκεί βρίσκονται οι 21 από τις 30 πόλεις με τη χειρότερη ατμοσφαιρική μόλυνση

της Μαντώς Μπερδέ

495

Σύμφωνα με νέα έκθεση, η Ινδία έκανε τον ετήσιο απολογισμό της με τον κατάλογο πόλεων που έχουν τη χειρότερη ποιότητα του αέρα, με τις κινεζικές πόλεις να παρουσιάζουν σχετική βελτίωση από το προηγούμενο έτος.

Είκοσι μία από τις τριάντα πόλεις του κόσμου με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση βρίσκονται στην Ινδία, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξαν στην Έκθεση Παγκόσμιας Ποιότητας Αέρα του IQAir AirVisual για το 2019, με έξι από αυτές στην πρώτη δεκάδα.

Η Ghaziabad, μια δορυφορική πόλη της πρωτεύουσας Νέο Δελχί στη βόρεια πολιτεία Ούταρ Πραντές, κατατάσσεται ως η πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο με μέσο δείκτη ποιότητας αέρα (AQI) 110,2 το 2019. Αυτό είναι περισσότερο από το διπλάσιο από το επίπεδο που η αμερικανική περιβαλλοντική προστασία θεωρεί ότι είναι υγιής.

Τον Νοέμβριο, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία δήλωσε ότι μετά το επίπεδο AQI, ξεπέρασε τα 800 σε ορισμένα μέρη του Νέου Δελχί, το οποίο ήταν περισσότερο από τρεις φορές του “επικίνδυνου” επιπέδου.

Οι ερευνητές από την IQAir – μια παγκόσμια εταιρεία πληροφόρησης για την ποιότητα του αέρα και την τεχνολογία – συγκέντρωσαν στοιχεία για την έκθεση από σταθμούς επιτήρησης εδάφους που μετρούν τα επίπεδα λεπτών σωματιδίων, γνωστά ως PM 2,5, ανά κυβικό μέτρο.

Τα μικροσκοπικά σωματίδια, τα οποία είναι μικρότερα από 2,5 μικρομέτρα σε διάμετρο, θεωρούνται ιδιαίτερα επιβλαβή καθώς είναι αρκετά μικρά για να εισέλθουν βαθιά στους πνεύμονες και στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Το PM 2,5 περιλαμβάνει ρύπους όπως θειικό, νιτρικό και μαύρο άνθρακα. Η έκθεση σε τέτοια σωματίδια έχει συνδεθεί με πνευμονικές και καρδιακές διαταραχές και μπορεί να βλάψει τις γνωστικές και ανοσολογικές λειτουργίες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περίπου 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως παγκοσμίως, κυρίως ως αποτέλεσμα της αυξημένης θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνους και αναπνευστικές λοιμώξεις. Εκτιμάται ότι πάνω από το 80% που ζουν σε αστικές περιοχές και παρακολουθούν την ατμοσφαιρική ρύπανση εκτίθενται σε επίπεδα ποιότητας αέρα που υπερβαίνουν τα όρια των κατευθυντήριων γραμμών της ΠΟΥ, με τις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

“Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον πιο πιεστικό περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία που αντιμετωπίζει ο παγκόσμιος πληθυσμός μας”, ανέφερε η έκθεση AirVisual.

Η Νότια Ασία εξακολουθεί να ανησυχεί ιδιαίτερα, με 27 από τις 30 πιο μολυσμένες πόλεις να είναι στην Ινδία, στο Πακιστάν και στο Μπαγκλαντές.