«Η Παγίδα», με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη, ένα έργο που επικαιροποιεί τις ανθρώπινες υπαρξιακές αδυναμίες!

750

Πρεμιέρα απόψε Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ζίνα

Η αστυνομική κωμωδία «Η Παγίδα» του Ρομπέρ Τομά, σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια και μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα, κάνει πρεμιέρα στις 13 Οκτωβρίου στο θέατρο «Ζίνα», με πρωταγωνιστές τους: Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Γιώργο Κωνσταντίνου, Έφη Μουρίκη, Μαρία Αντουλινάκη, Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο και Τάκη Παπαματθαίου.

Μετά από την επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία, το θεατρόφιλο κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει την παράσταση στο Θέατρο Ζίνα, από την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου. Πρόκειται για το κλασικό αριστούργημα του Ρομπέρ Τομά, ένα αστυνομικό έργο, που παγκοσμίως μετρά περισσότερες από 30.000 παραστάσεις και θεωρείται σταθμός στην ιστορία του είδους.

Όπως τόνισε και ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης: «Η Παγίδα δεν είναι από τα συνηθισμένα αστυνομικά. Είναι θέατρο στο θέατρο. Κανείς χαρακτήρας δεν είναι αυτό που φαίνεται. Ο Τομά ναι μεν στήνει πολύ έξυπνα ένα καμβά αστυνομικής πλοκής που κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι την τελευταία σελίδα αλλά εμπλουτίζει με χιούμορ υπόγειο τη δράση που καθιστά το έργο ακόμη πιο επικίνδυνο. Ένα επιτελείο καταξιωμένων ηθοποιών στήνει το δικό του ιστό για να πέσει μέσα ο δολοφόνος. Ένας σκηνοθέτης που σεβάστηκε το έργο και έδωσε κατευθυντήριες ουσίας και ως προς το μιζανπλάς αλλά και την υποκριτική αγωγή. Και οι υπόλοιποι βέβαια συντελεστές που εργάστηκαν ακούραστα για να ολοκληρωθεί το όραμα μας».

Το μυστικό της διαχρονικής επιτυχίας του έργου από το 1960 έως σήμερα, είναι η δαιμονική μαστοριά της κατασκευής της! Ο Ρομπέρ Τομά δημιουργεί μοναδικό σκηνικό παιχνίδι συγκινήσεων και ανατροπών, που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή του έργου.

Άνθρωπος του θέατρου, ηθοποιός κι ο ίδιος, στήνει μια σκηνική μηχανή, παίζοντας με το «είναι» και το «φαίνεσθαι», την αλήθεια και το ψέμα, τη λογική και τη φαντασία. Υφαίνει, σαν μια ευφάνταστη αράχνη, κωμικές και απρόβλεπτες καταστάσεις με έντονο το στοιχείο του μυστηρίου. Με άλλα λόγια, δημιουργεί ένα ψυχολογικό δράμα που σε κάνει να γελάς και μια κωμωδία, που συχνά σε συγκινεί μέχρι δακρύων.

Όπως τη χαρακτήρισε ο μέγας θαυμαστής της, Άλφρεντ Χίτσκοκ, «Η ΠΑΓΙΔΑ» είναι ένα πρωτότυπο μίγμα από βιτριόλι και μαρμελάδα, που κάνει το συγγραφέα της να μοιάζει γιος της Αγκάθα Κρίστι απ’ τη μια και του Κάρλο Γκολντόνι από την άλλη.

Σε αυτή την τόσο γοητευτική και παράδοξη ισορροπία μεταξύ δυο θεατρικών κόσμων, στέκει και ο σημερινός σκηνοθετικός στόχος του ανεβάσματος. Θέλει να αναδείξει το τόσο διαφορετικό ύφος και τις μεθόδους, που κάνουν το έργο αξιαγάπητο και αξεπέραστο στο χρόνο. Ο Τομά θέλει το κοινό απόλυτα συμμέτοχο στη σκηνική του δημιουργία. Παρασύρει την πλατεία σε μια μοναδική μονομαχία και θέλει να συμμετέχει διαρκώς στον αγώνα για τη λύση του αινίγματος, που της βάζει.

Δημιουργεί εντυπώσεις για να τις ανατρέψει μετά. Μπλοφάρει ο συγγραφέας και φτιάχνει ένα συνεχές πάρε – δώσε με το μυαλό και την ψυχή του θεατή – συμπαίχτη.

Διασκεδαστική και πολυσύνθετη «Η ΠΑΓΙΔΑ» ξέρει να δημιουργεί συνεχώς «θέατρο εν θεάτρω», έτσι που τίποτα να μην είναι αυτό που φαίνεται. Έτσι, που όλα και όλοι να ’ναι διπλά. Οι αθώοι, ένοχοι, το δράμα, κωμωδία, η λογική, τρέλα και φαντασία.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος

Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας

Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα

Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη

Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Artwork: Κάρολος Πορφύρης

Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου

 

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:

Βλαδίμηρος Κυριακίδης

Γιώργος Κωνσταντίνου

Έφη Μουρίκη

Μαρία Αντουλινάκη

Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος

Και ο Τάκης Παπαματθαίου

 

Πού: Θέατρο Ζίνα, Λεωφ. Αλεξάνδρας 74, Αθήνα, τηλ: 210 64 24 414/ 210 64 24 424

Έναρξη: Τετάρτη 13 Οκτωβρίου ώρα 7:30

Κάθε Τετάρτη (Λαϊκή) στις 7:30, Πέμπτη 8:00, Παρασκευή 9:00, Σάββατο (Λαική) 5:30 και 9.00 και Κυριακή 5:30 και 9:00

Διάρκεια: 120 λεπτά

Εισιτήρια: Λαϊκή απογευματινή Τετάρτη και Σάββατο απόγευμα: 17 ευρώ

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 23,20, 15 (φοιτητικό, ανέργων, παιδιά έως 12 ετών, ΑΜΕΑ)

Δεχόμαστε εισιτήρια ΟΓΑ

Ειδικές τιμές για group

Προπώληση εισιτηρίων και κρατήσεις στο viva.gr και στο ταμείο του Θεάτρου www.viva.gr

Το Θέατρο Ζίνα θα λειτουργήσει ως Αμιγής Χώρος

Οι θεατές εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο :

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

Απαιτείται αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας, προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας .

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του θεατή.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως έντεκα (11) ετών, δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τελευταίου εικοσιτετραώρου, στην οποία προβαίνει είτε οποιοσδήποτε γονέας, ακόμα και μη έχων την επιμέλεια, είτε κηδεμόνας. Δεν απαιτείται φυσική παρουσία του γονέα ή κηδεμόνα.