Η MI6 «μπορεί να διαπράττει εγκλήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο»

229

Ο επικεφαλής της MI6 προειδοποιεί τη Μόσχα: Μην υποτιμάτε τη Δύση | ΚΟΣΜΟΣ  | iefimerida.gr

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη έγινε από το Δικαστήριο Ερευνητικών Εξουσιών (Ιnvestigatory Powers Tribunal), παρά το γεγονός ότι έγιναν προσπάθειες από την κυβέρνηση για να μην μαθευτεί κάτι τέτοιο.

Πράκτορες και πληροφοριοδότες της MI6 ενδέχεται να διαπράττουν εγκλήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αποκάλυψε ένας παρατηρητής. Η συγκεκριμένη αποκάλυψη έγινε από το Δικαστήριο Ερευνητικών Εξουσιών (Ιnvestigatory Powers Tribunal), παρά το γεγονός ότι έγιναν προσπάθειες από την κυβέρνηση για να μην μαθευτεί κάτι τέτοιο.

Ακόμη ο ίδιος υποστήριξε ότι τα ερωτήματα που εγείρονται πρέπει να αποκαλυφθούν στους υπερασπιστές, οι οποίοι ζητούν μεγαλύτερη νομική σαφήνεια αναφορικά με το τι μπορούν να κάνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών. Η συγκεκριμένη αποκάλυψη έρχεται ένα 24ωρο αφότου ένας παρατηρητής της MI6 έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις δραστηριότητες της υπηρεσίας πληροφοριών.

Από το 1994, η MI6 εξουσιοδότησε τους ανθρώπους που στρατολογεί για να βοηθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο στο εξωτερικό, να διαπράξουν εγκλήματα. Αυτό ήταν έν μέρος της στόχευσής της σε απειλές κατά του Ηνωμένου Βασιλείου. Η συγκεκριμένη εξουσιοδότηση έχει την ονομασία «ρήτρα James Bond»  και δεν επιτρέπει ρητά τη διάπραξη εγκληματικών ενεργειών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πλέον η συγκεκριμένη νομοθεσία που  αποσαφινίζει τον τρόπο με τον οποίο οι υπηρεσίες προσλαμβάνουν μυστικούς πληροφοριοδότες και μπορούν να τους εξουσιοδοτούν για τη διάπραξη εγκλημάτων είναι στο τελικό στάδιο για να φτάσει στο βρετανικό κοινοβούλιο.  Σημειώνεται πως η αποκάλυψη των εγκλημάτων που ενδεχομένως διαπράχθηκαν από άτομα που παρέχουν πληροφορίες στην MI6 έγινε εν μέσω μιας μακροχρόνιας δικαστικής μάχης για το κατά πόσον μια τέτοια μυστική δραστηριότητα θα μπορούσε να είναι νόμιμη.

Και ενώ αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες για το πώς η MI5, εγκρίνει εγκλήματα από τους πληροφοριοδότες της, η αποκάλυψη της Τετάρτης από το IPT είναι η πρώτη ένδειξη ότι η MI6 μπορεί να κάνει το ίδιο. Μάλιστα το IPT απέρριψε τις μυστικές παρατηρήσεις της κυβέρνησης για να κρατηθεί μυστικό το εν λόγω ζήτημα.

Τα παραπάνω έρχονται ως συνέχεια της έκθεσης που ανέφερε ότι ένας πράκτορας της MI6 στο εξωτερικό μπορεί να ήταν αδίστακτος και να διέπραξε σοβαρά εγκλήματα.  Η έκθεση αναφέρει ότι το 2019 η MI6 είχε προσλάβει έναν υποψήφιο πράκτορα στο εξωτερικό και είχε ζητήσει μια τυπική εξουσιοδότηση από τον υπουργό Εξωτερικών για το πρόσωπο που ενδεχομένως θα διέπραττε εγκλήματα στο πλαίσιο της εργασίας του για το Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα στην έκθεση δεν γίνεται καθόλου αναφορά στο ποιος ήταν ο υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: BBCΠρώτο Θέμα