Η Κίνα μειώνει τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα

507

Προβλέπεται στην πρώτη φάση της συμφωνίας για ομαλοποίηση των σινοαμερικανικών εμπορικών σχέσεων

Η Κίνα πρόκειται να μειώσει κατά το ήμισυ τους εισαγωγικούς δασμούς σε 1.717 προϊόντα που εισάγει από τις ΗΠΑ. Το BBC το οποίο συνδέει την κίνηση εκτόνωσης των εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ με το ότι η κυβέρνηση του Πεκίνου αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις στο εσωτερικό της χώρας με την επιδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων την Πέμπτη, σε κάποια αγαθά η δασμολογική επιβάρυνση θα περιοριστεί από το 10% στο 5% και σε άλλα από το 5% στο 2,5%. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο ΗΠΑ και Κίνα υπέγραψαν την πρώτη φάση συμφωνίας που προβλέπει μεταξύ άλλων την αύξηση των εισαγωγών αμερικανικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων στην Κίνα.

Όπως διαπιστώνουν οι ειδικοί, ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος έχει πλήξει προσώρας περισσότερο την αμερικανική οικονομία και τους παραγωγούς παρά την Κίνα. Η επιδημία του κορωνοϊού, ωστόσο, συνιστά μείζονα απειλή για την κινεζική οικονομία, καθώς ήδη έχει προκαλέσει αισθητή πτώση και της βιομηχανικής παραγωγής λόγω του ότι πολλές βιομηχανικές μονάδες έχουν κλείσει κυρίως στην επαρχία Γουχάν, αλλά και της κατανάλωσης.