Η ερωμένη του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΕ’ και η εξωφρενικά μοναχική ζωή της

297

Η ερωμένη του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΕ’ και η εξωφρενικά μοναχική ζωή της

Η Γαλλίδα καλλονή, Μαντάμ Ντι Μπαρί, η ζωή της οποίας είναι το θέμα μιας νέας ταινίας του Netflix με πρωταγωνιστή τον Τζόνι Ντεπ, έφτασε από την πώληση μπιχλιμπιδιών στους δρόμους του Παρισιού να μοιράζεται το κρεβάτι του βασιλιά στο παλάτι των Βερσαλλιών. Παρόλα αυτά ποτέ δεν έγινε αποδεκτή.

Ο Τζόνι Ντεπ επανέρχεται με  νέο ρόλο, στον οποίο υποδύεται τον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο IE’ στο επερχόμενο ιστορικό δράμα «Jeanne Du Barry» μετά τη νίκη του στη δικαστική διαμάχη με την πρώην σύζυγό του, Άμπερ Χερτ, για δυσφήμιση. Ο ρόλος του Ντεπ ως Γάλλος βασιλιάς αφήνει πίσω του την τριετή αποχή του από τη βιομηχανία.

Η ταινία παρακολουθεί τις περιπέτειες του Λουδοβίκου ΙΕ’ και της αυλής του τον 18ο αιώνα, με επίκεντρο συγκεκριμένα την ερωμένη του βασιλιά, Μαντάμ Ντι Μπαρί. Ποια ακριβώς όμως ήταν η διάσημη Γαλλίδα καλλονή που τώρα μαγνητίζει την προσοχή της σκηνοθέτιδας Maïwenn Le Besco, η οποία είναι τόσο παραγωγός του έργου όσο και πρωταγωνίστρια;

Photo: Wikimedia Commons

Νόθα κόρη μιας φτωχής μοδίστρας

Η Μαντάμ Ντι Μπαρί αναστάτωσε ως γνωστόν κάμποσα αριστοκρατικά φτερά στα εξωφρενικά φορτωμένα καπέλα τους όταν εμφανίστηκε δίπλα στον βασιλιά στο παλάτι των Βερσαλλιών. Γεννημένη το 1743 ως Ζαν Μπικού, η Ντι Μπαρί προερχόταν από ταπεινές καταβολές: νόθα κόρη μιας φτωχής μοδίστρας, ως νεαρή γυναίκα και έφηβη «πουλούσε μπιχλιμπίδια στους δρόμους του Παρισιού» προτού ασχοληθεί με διάφορα επαγγέλματα.

Οι ξανθές μπούκλες και τα γαλάζια μάτια της τράβηξαν την προσοχή του κόμη Γκιγιέμ Ντι Μπαρί. Δίνοντάς της το προσωνύμιο Μαντεμουαζέλε Λαντς, ο Γκιγιέμ βοήθησε στην καθιέρωση της καριέρας της Ζαν ως εταίρας που ερχόταν σε επαφή με τα ανώτερα κλιμάκια της παρισινής κοινωνίας.

Ξανθές μπούκλες και γαλάζια μάτια

Γρήγορα έκανε αίσθηση μεταξύ των αυλικών και των βασιλικών υπουργών, έτσι η Ντι Μπαρί άρχισε να κινείται στους ίδιους κύκλους με τον βασιλιά Λουδοβίκο. Αφού ερωτεύτηκε τη γοητεία της, ο βασιλιάς κατέστρωσε ένα σχέδιο για να εξασφαλίσει στη νέα του ερωμένη μια μόνιμη θέση στην αυλή: Η Ζαν δεν μπορούσε να γίνει maîtresses-en-titre (η «έντιτλη μαιτρέσα» ήταν η κύρια βασιλική ερωμένη του βασιλιά της Γαλλίας) αν δεν είχε έναν τίτλο. Έτσι, ο βασιλιάς διέταξε να παντρευτεί η Ιωάννα έναν άνδρα με «ισχυρή καταγωγή» και το 1768 παντρεύτηκε τον κόμη Γκιγιόμ. Στην Ντι Μπαρί παρουσιάστηκε επίσης ένα πλαστό πιστοποιητικό γέννησης, το οποίο την έκανε νεότερη κατά τρία χρόνια και διέγραψε την «κοινή» καταγωγή της.

Photo: Wikimedia Commons

Τα κουτσομπολιά της αυλής

Σύντομα όμως τα κουτσομπολιά άρχισαν να κάνουν κύκλους στη γαλλική αυλή, με πολλούς να γυρίζουν την πλάτη στην αγαπημένη του βασιλιά. Η Μαρία Αντουανέτα ήταν ανάμεσα σε εκείνους που αντιπαθούσαν την Ντι Μπαρί, αρνούμενη επιδεικτικά να της μιλήσει σε εκδηλώσεις. Αυτό έγινε μείζον θέμα στους βασιλικούς κύκλους, καθώς θεωρήθηκε σκόπιμα σνομπ προς τις επιλογές του βασιλιά. Η Μαρία Αντουανέτα ενθαρρύνθηκε λοιπόν να κάνει μια δημόσια επίδειξη ευγένειας προς την Ντι Μπαρί και την 1η Ιανουαρίου 1772 είπε στην ερωμένη του βασιλιά: «Όλοι χωράνε στις Βερσαλλίες σήμερα», μια απλή φράση που προφανώς τερμάτισε τη διαμάχη του δίδυμου αυτού.

Η Γαλλίδα ερωμένη εγκαταστάθηκε στη σουίτα 14 δωματίων ακριβώς πάνω από τα ιδιωτικά διαμερίσματα του βασιλιά, με τρεις μυστικές εισόδους διαθέσιμες για τις επισκέψεις του. Παρά το γεγονός ότι ήταν 28 χρόνια μεγαλύτερός της, η Ντε Μπάρι διατηρούσε αυτή τη στενή σχέση με τον βασιλιά, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θαύμαζε την καλοσύνη της- υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις που η Ντι Μπάρι παρακάλεσε τον μονάρχη να γλιτώσει κάποιους που αντιμετώπιζαν θανατηφόρα τιμωρία για τις πράξεις τους. Αφού παρουσιάστηκε επίσημα στην αυλή, ορισμένες γυναίκες ευγενών δωροδοκήθηκαν για να σχηματίσουν τη συνοδεία της.

Διαβάστε περισσότερα στο in.gr