Hλίας Τσιπτσές: Για εμένα αυτό είναι που με γοητεύει, η «πολυχρωμία» του γηπέδου

του Παναγιώτη Κ. Σπανού

1162

Το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα των μεγάλων συγκινήσεων. Των μεγάλων παθών. Του σεβασμού. Του ονείρου. Πόσες φορές έχουμε δει μέσα στο γήπεδο να συμβαίνουν ανατροπές.

Ποδοσφαιριστές να γελούν, να κλαίνε, να τραυματίζονται αλλά να συνεχίζουν. Προπονητές να γίνονται έξαλλοι, προπονητές να δίνουν οδηγίες μέχρι τελευταίου δευτερολέπτου.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό μαγείας.

Φυσικά το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο πράξη. Έχει και λίγο τη θεωρία του. Έχουν γραφτεί τόμοι και τόμοι βιβλίων, κάνοντας αυτό το υπέροχο παραμύθι προσιτό στους ανθρώπους. Ούτως ή άλλως το ποδόσφαιρο είναι απλό άθλημα, για απλούς ανθρώπους.

Όμως για να γίνει αυτό, για να βγει ο «παραμυθάς» να μαγέψει τον κόσμο κάποιος πρέπει να δώσει την μαγική πινελιά ώστε το βιβλίο να εκδοθεί.

Ένας τέτοιος άνθρωπος, είναι και ο Ηλίας Τσιπτσές. Ο εκδότης της εταιρίας Sportbook. Η Sportbook είναι μια εταιρία που εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου πάνω στα θέματα του ποδοσφαίρου.

Διάσημοι προπονητές έχουν συνεργαστεί μαζί της έτσι ώστε τα βιβλία τους να έρθουν στα χέρια όλων εμάς που αγαπάμε αυτό το συναρπαστικό άθλημα που λέγεται ποδόσφαιρο. Η Sportbook τα τελευταία χρόνια έχει αναδείξει σπουδαία συγγράμματα που έχουν βοηθήσει στην ανάλυση και την κατανόηση του ποδοσφαίρου.

Σε όλα αυτά φυσικά έχει βοηθήσει ο κύριος Τσιπτσές. Ένας εγκάρδιος άνθρωπος που δεν μου αρνήθηκε να μου παραχωρήσει μια συνέντευξη για λογαριασμό του Lay Out. Gr.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι μου απάντησε στις ερωτήσεις που του απηύθυνα.

Κύριε Τσιπτσέ σας καλησπερίζω και σας καλωσορίζω στη σελίδα του Lay-Out. gr. Αρχικά να σας συστήσουμε στον κόσμο λέγοντας πως είστε εκδότης στην εταιρία Sportbook. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για τον οίκο και πόσο τα βιβλία του έχουν βοηθήσει στην κατανόηση αυτού του μαγικού αθλήματος που ονομάζεται ποδόσφαιρο.

Ευχαριστώ για την πρόσκληση και σας καλησπερίζω με τη σειρά μου. Ο εκδοτικός οίκος Sportbook δημιουργήθηκε το 2008 με κύριο αντικείμενο την έκδοση βιβλίων για το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό. Τα βιβλία μας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από την επιστήμη της άθλησης και την προπονητική αθλημάτων μέχρι την έκδοση αυτοβιογραφιών σπουδαίων προπονητών (όπως ο Alex Ferguson).  Έχοντας εκδώσει πολλά εγχειρίδια για την προπονητική ποδοσφαίρου, την ανάλυση των συστημάτων και των σχηματισμών που χρησιμοποιούνται στο ποδόσφαιρο, καθώς και βιβλία που εξετάζουν σε βάθος την τακτική που ακολουθούν διάσημοι προπονητές, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους προπονητές και τους αναγνώστες μας να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και κατανοήσουν καλύτερο την τέχνη του ποδοσφαίρου.

Πόσο εύκολο είναι κάποιος να εκδώσει το βιβλίο του και τι χρειάζεται για να γίνει αυτό;

Ο εκδοτικός οίκος Sportbook είναι από τους λίγους εκδοτικούς οίκος στην Ελλάδα που δεν ζητάει από τους συγγραφείς να συνδράμουν οικονομικά στην έκδοση των βιβλίων τους. Επιπλέον αποδίδουμε σε όλους τους συγγραφείς συγγραφικά δικαιώματα.  Κατά συνέπεια το πρώτο κριτήριο για την έκδοση ενός βιβλίου αποτελεί η ποιότητα και η επιστημονική τεκμηρίωση του υλικού που θα λάβουμε για εξέταση. Επίσης η πρωτοτυπία αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα, επειδή είναι σημαντικό να μην έχουν το ίδιο θέμα και αντικείμενο τα βιβλία που εκδίδουμε.

Σας έχει τύχει να δείτε ένα βιβλίο και αρχικά να πείτε «καλύτερα να μην το εκδώσω» αλλά αργότερα να έγινε επιτυχία;

Ευτυχώς δεν έχει συμβεί για βιβλίο από Έλληνα συγγραφέα. Λάθος μου ήταν που δεν προχώρησα στην έκδοση της αυτοβιογραφίας του Γιόχαν Κρόιφ στα ελληνικά, αλλά ευτυχώς το βιβλίο εκδόθηκε από καλό συνάδελφο.

Έχω μπροστά μου, το βιβλίο του Sir Alex Ferguson με τίτλο «Ηγεσία» το οποίο κυκλοφορεί από τη Sportbook. Τι σημαίνει για εσάς κάποιος να είναι ηγέτης και ποιους ποδοσφαιριστές ξεχωρίζετε με αυτά τα προσόντα; Η κρίσιμη ερώτηση είναι. Στο ποδόσφαιρο έχουμε ηγέτες, στην πολιτική τι γίνεται;

Το βιβλίο του Sir Alex Ferguson αποτελεί περισσότερο ένα εγχειρίδιο για την ορθή διαχείριση μιας ποδοσφαιρικής ομάδας μέσα σε δύσκολες συνθήκες παρά ένα αυτοβιογραφικό διήγημα. Γι’ αυτόν τον λόγο και ο τίτλος του είναι ΗΓΕΣΙΑ, αφού προβάλλονται οι ηγετικές ικανότητες που πρέπει να έχει ένας προπονητής/μάνατζερ.  Όσον αφορά ποδοσφαιριστές ηγέτες, πρέπει να κατανοήσουμε ότι ηγέτης δεν είναι αποκλειστικά και μόνο ο καλύτερος παίκτης μέσα στο γήπεδο. Σίγουρα ονόματα όπως Κριστιάνο Ρονάλντο και Σέρχιο Ράμος είναι τα πρώτα που έρχονται πρώτα στη σκέψη μας για παίκτες ηγέτες. Όμως ηγέτες είναι και οι παίκτες που συμβάλλουν στην αγαστή συνεργασία και σύμπνοια όλων των ποδοσφαιριστών, ακόμα και αν δεν είναι οι μεγαλύτεροι αστέρες ή ακόμα και αν δεν βρίσκονται στην αρχική ενδεκάδα. Για αυτό πολλές ομάδες επιλέγουν να κρατήσουν στο ρόστερ τους ορισμένους βετεράνους. Αν έπρεπε πάντως να επιλέξω κάποιους, θα έλεγα τον Ρόι Κιν και τον Κάρλες Πουγιόλ.

Ποιο είναι αυτό που λέμε «το μυστικό της επιτυχίας» στο χώρο του βιβλίου; Ο συγγραφέας κάνει το βιβλίο ή το βιβλίο τον συγγραφέα;

Οι συγγραφείς είναι ό,τι πιο σημαντικό έχει ένας εκδοτικός οίκος. Η ποιότητα της δουλειάς τους και η ευρύτητα των γνώσεών τους καθιστούν ένα βιβλίο αξιόλογο. Με τη σειρά του, ένα αξιόλογο βιβλίο θα προβάλει το έργο και την προσωπικότητα των συγγραφέων.

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο έχει γίνει γρήγορο, ανταγωνιστικό και πολύ αθλητικό. Μάλιστα η τεχνολογία ορισμένες φορές έχει βοηθήσει να γίνεται πιο ξεκάθαρο.  Λείπει όμως κάτι. Θεωρώ ίσως η φαντασία. Ποια είναι η γνώμη σας επ` αυτού;

Θεωρώ ότι το ποδόσφαιρο έχει ωφεληθεί πάρα πολύ από την αθλητική επιστήμη και την τεχνολογία. Κατά συνέπεια το επίπεδο είναι πολύ υψηλό. Βέβαια, ποδοσφαιρικές προσωπικότητες όπως π.χ. ο Ροναλντίνιο είναι αναγκαίο να αναδειχθούν, ώστε να υπάρχει πάντα το ανεπάντεχο.

Θα μπορούσαν τα βιβλία της Sportbook να διδαχθούν στο Πανεπιστήμιο; Γενικά θεωρείτε πως το υλικό στα Πανεπιστήμια είναι επαρκές έτσι ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες ή θα προτείνατε κάποιες αλλαγές;

Αρκετά από τα βιβλία μας διδάσκονται ήδη στα πανεπιστήμια. Θεωρώ πάντως πιο σημαντικό τα βιβλία να καλύπτουν τις ανάγκες των προπονητών μέσα στο γήπεδο, κάτι που πιστεύω ότι έχουμε πετύχει.

Παρατηρούμε ορισμένες φορές ρατσιστικές επιθέσεις εις βάρος παικτών, ακραίες πολιτικές ιδεολογίες μέσα στα γήπεδα καθώς και διάφορες μορφές βίας. Γιατί λοιπόν οι άνθρωποι να ξεσπούν στα γήπεδα και τι είναι αυτό που χρειάζεται ώστε να καλλιεργηθεί το αθλητικό πνεύμα στις κερκίδες;

Το γήπεδο αποτελεί μία μικρογραφία της κοινωνίας. Οι ρατσιστικές επιθέσεις στο γήπεδο, που είναι βέβαια κατακριτέες, είναι ένας αντικατοπτρισμός των αντίστοιχων επιθέσεων στον κοινωνικό μας περίγυρο. Έχουν γραφτεί πολλές μελέτες σχετικά με τη δυναμική που έχει το οπαδικό κίνημα και τις πολιτικές προεκτάσεις του. Το γήπεδο αποτελεί συγχρόνως έναν χώρο ελεύθερης έκφρασης αλλά και έναν χώρο που ο κόσμος λειτουργεί ως αγέλη. Και για εμένα αυτό είναι που με γοητεύει, η «πολυχρωμία» του γηπέδου. Πιο πολύ με τρομάζει, τώρα, η προοπτική λόγω του κορωναϊού να σταματήσει να υφίσταται η κουλτούρα του γηπέδου.

Τι πιστεύετε ότι μπορούμε να δούμε μελλοντικά στο ποδόσφαιρο ή τι θα θέλατε εσείς να δείτε τόσο σαν θεατής αλλά και σαν άνθρωπος που ασχολείται με αυτό;

Θεωρώ ότι η αθλητική επιστήμη θα συνδράμει να γίνει το ποδόσφαιρο ακόμα πιο αθλητικό και γρήγορο. Επίσης θα βοηθήσει να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι τραυματισμοί.

Tις προάλλες ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν προέβαλε ένσταση για τα ληγμένα υγειονομικά δελτία των παικτών του ΠΑΟΚ. Ήταν όντως μια καλή κίνηση εξυγίανσης; Τι πιστεύετε πως πρέπει να επαναπρογραμματιστεί  στην ΕΠΟ ή στις ΠΑΕ, έτσι ώστε να υπάρχει ωριμότερη αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν;

“Ή κίνηση της ΑΕΚ είναι κάτι θετικό. Είμαι εντελώς αναρμόδιος έως και άσχετος για να μιλήσω για αυτά τα ζητήματα”.

Τα οικονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει. Οι ισορροπίες του Financial Fair Play είναι ρευστές. Τελικά είναι καλό που έχουν εμπλακεί στο ποδόσφαιρο ή στο μπάσκετ, οικονομικά ισχυροί παράγοντες ή πλέον όλα έχουν γίνει επιχειρήσεις στρέφοντας τον προσανατολισμό των αθλημάτων και των αθλητών στα χρήματα, προκαλώντας φθορές, ενδεχομένως και ηθικού χαρακτήρα. Θέλετε να μου μεταφέρετε την άποψή σας για αυτό;   

Είναι δύσκολο να απαντήσει κάποιος σύντομα στο παραπάνω ερώτημα. Όσον αφορά το μπάσκετ, η οικονομική ευρωστία του NBA έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αφού οι σπουδαίοι Ευρωπαίοι παίκτες πάνε από 19-20 ετών να παίξουν στις ΗΠΑ εξαιτίας των πολύ μεγαλύτερων απολαβών που έχουν εκεί.

Στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, η οικονομική ευρωστία στην Αγγλία εξαιτίας των υψηλών τηλεοπτικών συμβολαίων, έχει ως αποτέλεσμα το αγγλικό πρωτάθλημα να είναι αυτή τη στιγμή το καλύτερο στον κόσμο.  Στην Ελλάδα, τα ποδοσφαιρικά σωματεία ακόμα βασίζονται κατά κύριο λόγο στην οικονομική επιφάνεια του ιδιοκτήτη τους και όχι σε κάποιο business plan. Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο στις κατηγορίες πιο κάτω από τη Superleague. Το αποτέλεσμα είναι να βλέπουμε κάθε χρόνο ομάδες να διαλύονται και να χρεωκοπούν.

Δυστυχώς ακόμη δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις του κορωναϊού στον οικονομικό τομέα, τόσο σε διεθνές όσο και τοπικό επίπεδο. Άποψή μου είναι ότι θα υπάρξουν πολλές αλλαγές στα έως τώρα δεδομένα.

Κύριε Τσιπτσέ, να σας ευχαριστήσω πολύ για την αποδοχή και την τιμή που μου κάνατε παραχωρώντας μου αυτή τη συνέντευξη. Ελπίζω η φιλοξενία στις σελίδες του Lay-Out να σας άφησε καλές εντυπώσεις.

Ευχαριστώ πολύ κι εγώ. Καλή συνέχεια.