Γερμανία: Διάσκεψη ΥΠ.ΕΞ. στο Βερολίνο για τη Λιβύη

645

Στο Βερολίνο στα μέσα Φεβρουαρίου θα συναντηθούν ξανά οι Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που είχαν ξαναβρεθεί στη Γερμανική πρωτεύουσα τον προηγούμενο μήνα χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Ο Χάικο Μάας, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, παραδέχτηκε ότι οι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν τη 19η Ιανουαρίου να υποστηρίξουν την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Όμως τα αντίπαλα μέρη δεν τηρούν την εκεχειρία.

«Δεν θεωρούσαμε και δεδομένο ότι μετά τη Διάσκεψη στο Βερολίνο θα επικρατήσει ειρήνη στη Λιβύη από τη μία ημέρα στην άλλη», σχολίασε και τόνισε ότι προκειμένου να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα για την επίλυση της διαμάχης, είναι απαραίτητος ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως η χώρα του θα καταβάλλει προσπάθεια το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επικυρώσει μια απόφαση δυνάμεις της οποίας οι χώρες που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη από το 2011 να αντιμετωπίσουν συνέπειες.

Κατά την συνέντευξη ο κ. Μάας επισήμανε ακόμη ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, του οποίου η Γερμανία είναι αυτή την περίοδο μη-μόνιμο μέλος, επεξεργάζεται ήδη σχέδιο ψηφίσματος για την Λιβύη, το οποίο «θα καθιστά σαφές για άλλη μια φορά ότι όποιος παραβιάζει το εμπάργκο όπλων θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες».

Κανείς δεν θα μπορεί να θεωρήσει δεδομένο ότι «εάν εξακολουθήσει να παρέχει στήριξη στην Λιβύη, θα περάσει με κάποιον τρόπο απαρατήρητος», πρόσθεσε και, αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ότι συζητείται «πολύ εντατικά και με προσήλωση» το τι θα μπορούσε να κάνει η Ε.Ε. με δική της αποστολή, προκειμένου να παρακολουθήσει την εφαρμογή του εμπάργκο.