Φυγάδευσαν σε επτά μήνες $25 δισ. ρωσικά κεφάλαια στην Τουρκία

369
TYRKEY2

Οι κυνηγημένοι από τη Δύση Ρώσοι ολιγάρχες διασώζουν τις περιουσίες τους μεταφέροντάς τες στον «ασφαλή παράδεισο» του Ερντογάν

Εάν υπάρχει κάτι πολύ δύσκολο είναι να καταφέρει κανείς να ισορροπήσει σε δύο βάρκες ταυτόχρονα. Για την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,στην εποχή των κυρώσεων της Δύσης προς τη Ρωσία για τηνεισβολή στην Ουκρανία, αυτό μοιάζει με καθημερινότητα. Εχει, άλλωστε, αποκτήσει πείρα από παλιά. Και, βάσει αυτής της πείρας, επιχειρεί σήμερα να εμφανιστεί ως το δίκαιο, ουδέτερο μέρος ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση που επιχειρεί τη συμφιλίωση, ενώ ταυτόχρονα δίνει -με το αζημίωτο- διέξοδο διαφυγής στο περιβάλλον του Βλαντιμίρ Πούτιν. Και πολλοί αναρωτιούνται εάν πρόκειται για επιτήδειο ουδέτερο.

Η σχέση του Ερντογάν με τον Πούτιν δεν ήταν πάντα καλή. Οταν, για παράδειγμα, το 2015 η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος, ο Πούτιν την κατήγγειλε ότι αγόραζε το πετρέλαιο που έκλεβαν οι τζιχαντιστές του ISIS από τη Συρία και το Ιράκ. Στοιχεία γι’ αυτό προέκυψαν στην πορεία, αλλά ταυτόχρονα βελτιώθηκαν και οι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών όσο ο Ερντογάν έφερνε την Τουρκία όλο και πιο κοντά στα ρωσικά συμφέροντα. Ενα τουρκικό ρητό λέει πως ένας καφές μεταξύ δύο ανθρώπων φέρνει 40 χρόνια φιλίας. Στην περίπτωση όμως της Τουρκίας του Ερντογάν, τον εναγκαλισμό με τη Ρωσία του Πούτιν δεν φέρνει ο καφές, αλλά τα ρούβλια. Ή, πιο συγκεκριμένα, δισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστό και assets, τα οποία οι κυνηγημένοι από τις κυρώσεις της Δύσης Ρώσοι ολιγάρχες μεταφέρουν πανικόβλητοι στη γείτονα από κάθε πλευρά του πλανήτη.

YACHTS_1

Τα δισεκατομμύρια-φάντασμα

Το τελευταίο διάστημα, όταν δημοσιεύονται ρεπορτάζ των ΜΜΕ για την κατάρρευση της οικονομίας της Τουρκίας, πολλοί αντιδρούν. Με βάση και τα διδάγματα της ελληνικής κρίσης, αναρωτιούνται πώς γίνεται μια οικονομία να δέχεται τόσα πλήγματα σε ένα τόσο δυσχερές περιβάλλον, αλλά να μην αναγκάζεται να προσφύγει στο ΔΝΤ ή να χρεοκοπήσει. Και η αλήθεια είναι πως έχουν δίκιο. Με τον πληθωρισμό να έχει φτάσει ως και το 100% στην Κωνσταντινούπολη, την τουρκική λίρα να έχει κατακρημνιστεί σε ιστορικά χαμηλά, την Κεντρική Τράπεζα να «καίει» τα αποθεματικά σε δολάριο για να στηρίξει το νόμισμα και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας να έχει φθάσει στα 32,4 δισ. δολάρια στο α’ εξάμηνο του έτους, ο οίκος Moody’s υποβάθμισε το χρέος της Τουρκίας στην περιοχή των ομολόγων-σκουπιδιών, όπως αναμένεται να κάνουν και οι Standard & Poor’s και Fitch.

 

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα