Φωτιές: Η Μεσόγειος φλέγεται – 9 χώρες της παλεύουν με τις πυρκαγιές και μετρούν θύματα και καταστροφές

208

Φωτιές: Η Μεσόγειος φλέγεται – 9 χώρες της παλεύουν με τις πυρκαγιές και μετρούν θύματα και καταστροφές

Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία και Αλγερία μεταξύ των χωρών που δίνουν αγώνα επιβίωσης απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, που προκαλέι η κλιματική αλλαγή.

«Η φωτιά είναι καλός υπηρέτης, αλλά κακός αφέντης», λέει μια παλιά αγγλική παροιμία. Αυτό αποδεικνύουν οι πυρκαγιές που έχουν ζώσει 9 χώρες της Μεσογείου, καταστρέφοντας γοργά και βασανιστικά το υπέροχο πράσινο τους, τα σπίτια και τις περιουσίες των κατοίκων τους.

Οι απώλειες, ωστόσο, που στοιχίζουν περισσότερο είναι οι ανθρώπινες ζωές, που παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών σε Ευρώπη και βόρεια Αφρική αυξάνονται κάθε μέρα που περνά, όσο οι υψηλές θερμοκρασίες, οι ξηρές συνθήκες και οι ισχυροί άνεμοι δεν κοπάζουν.

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι πέθαναν στην Αλγερία, όπου την Τρίτη 8.000 πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες που κατέκαψαν συνολικά 15 επαρχίες, με αποτέλεσμα την εκκένωση περισσότερων από 1.500 ανθρώπων από τις περιουσίες τους.

Με τη θερμοκρασία να έχει φτάσει τους 50 βαθμούς Κελσίου σε διάφορες πόλεις της, οι μάρτυρες της μεγάλης καταστροφής περιέγραψαν τις φλόγες σαν χιλιάδες φλόγιστρα μαζί που δεν άφησαν τίποτα όρθιο στο «άναμμα» τους, μετατρέποντας τεράστιες δασικές εκτάσεις σε μαυρισμένες ερημιές.

Εμπόδιο οι σφοδροί άνεμοι

«Αφού πήραμε τόσα μέτρα, γιατί δεν γλιτώσαμε την καταστροφή;», ήταν το ερώτημα στο στόμα όσων είδαν τον θάνατο κατά πρόσωπο, αλλά κατάφεραν να του ξεγλιστρήσουν, γράφει ο Guardian.

Η Τυνησία λόγω των έντονων ανέμων είδε τις φλόγες να «μετακομίζουν» στα εδάφη της με καταστροφική διάθεση, ιδιαίτερα στη βορειοδυτική περιοχή της Ταμπάρκα. Η χώρα θρήνησε το θάνατο ενός διευθυντή σχολείου, που πέθανε από ασφυξία λόγω φωτιάς, η οποία ξέσπασε στην πόλη Νάφζα.

Πυρκαγιές σάρωσαν και τα δάση της Λατάκια στη βορειοδυτική Συρία με τα ελικόπτερα να δίνουν μεγάλο αγώνα για τον περιορισμό της.

Η Ιταλία χωρισμένη στα δύο, από τη μια πλευρά ο καύσωνας στο νότο και από την άλλη η κακοκαιρία στον βορά, θρηνεί ήδη 7 θύματα σε ολόκληρη τη χώρα, ανάμεσα τους και ένα κορίτσι 16 ετών, που πέθανε όταν ένα φλεγόμενο δέντρο έπεσε πάνω στη σκηνή της στην περιοχή της Μπρέσια.

Οι ηλικιωμένοι και η μαφία

Οι υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα έχουν πλήξει ιδιαίτερα τον ηλικιωμένο πληθυσμό της, όπως αποδεικνύει η είδηση για την ανακάλυψη δύο νεκρών σε σπίτι που το κατέτρωγαν ακόμη οι φλόγες, αλλά και η ανεύρεση μιας ακόμα νεκρής στη σικελική πόλη του Παλέρμο.

Κι ενώ η Σικελία ετοιμάζεται να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Νέλο Μουσουμέτσι, υπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε στον Guardian ότι «ζούμε στην Ιταλία τις πιο περίπλοκες μέρες στην ιστορία της χώρας με καταιγίδες, ανεμοστρόβιλους και χαλάζι στο νότο και υπερβολική ζέστη και ατίθασες πυρκαγιές στο κέντρο και το νότο της χώρας.» «Η κλιματική αναστάτωση που έχει πλήξει όλους μας ανεξαιρέτως απαιτεί από εμάς … αλλαγή στη συμπεριφορά».

Από τις 1.400 πυρκαγιές που ξέσπασαν μεταξύ Κυριακής και Τρίτης, συμπεριλαμβανομένων των 650 στη Σικελία και των 390 στη Καλαβρία,  έχασε τη ζωή του ένας 98χρονος άνδρας, όταν το σπίτι του τυλίχτηκε στις φλόγες.

Υπενθυμίζεται ότι για χρόνια οι ιταλικές αρχές κατηγορούν τη μαφία της Σικελίας για εμπλοκή σε εμπρησμούς, λόγω των προσοδοφόρων συμβολαίων αναδάσωσης στην περιοχή.

Άνιση μάχη σε πολλά μέτωπα

Στη Γαλλία 100 πυροσβέστες προσπάθησαν να ελέγξουν μια μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις περιοχές Κάγκνες συρ Μερ και Βιλνέβ Λουμπέτ κοντά στο αεροδρόμιο της Νίκαιας, την ώρα που στην Κροατία οι άνεμοι ήταν τόσο δυνατοί που δεν μπορούσε να σηκωθεί το πυροσβεστικό αεροπλάνο για να παλέψει τις φλόγες νότια της Αδριατικής πόλης του Ντουμπρόβνικ, διάσημου τουριστικού προορισμού.

Οι ίδιοι δυνατοί άνεμοι έφεραν την καταστροφή και στο Μαυροβούνιο, όπου δύο άνθρωποι πνίγηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν αυτοί χτύπησαν σφόδρα την ακτή στις πόλεις Ούλτσιν και Πετροβάτς.

Μια πυρκαγιά που εξαπλώθηκε γοργά στο κέντρο του ισπανικού Γκραν Κανάρια υποχρέωσε τις αρχές να απομακρύνουν εκατοντάδες πολίτες και να κλείσουν τρεις δρόμους, ενώ στην Πορτογαλία εκατοντάδες πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες για να σώσουν τον δημοφιλή τουριστικό προορισμό, Κασκάϊς, μια προσπάθεια που εμπόδιζαν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Τέλος στην Τουρκία, μια ανάσα από την Ελλάδα, που βιώνει ένα από τα πιο δύσκολα καλοκαίρια στην ιστορία της, ένα νοσοκομείο και δεκάδες σπίτια εκκενώθηκαν προληπτικά στην παράκτια πόλη Κεμέρ, όπου οι πυροσβέστες έδιναν για τρίτη συνεχόμενη μέρα μάχη με τις φλόγες που είχαν ζώσει τις δασώδεις περιοχές της.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς, δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες ήθελαν να υπογράψουν φέτος συμβόλαια για επιπλέον 12 πυροσβεστικά σκάφη προκειμένου να βελτιώσουν την ικανότητα τους να πολεμούν τις πυρκαγιές, που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. «Η κατάσταση που βλέπουμε στη νότια Ευρώπη δείχνει ότι ζούμε στην εποχή της κλιματικής αλλαγής. Βρίσκεται ολόγυρα μας», κατέληξε ο ίδιος.