Ευρώπη – Καύσωνας: Η Μεσόγειος φλέγεται και οι τουρίστες φεύγουν – Αλλάζει ο τουριστικός χάρτης

355

kaysonas_exo_arthro

Η ακραία ζέστη και οι πυρκαγιές κάνουν λιγότερο εκλυστικές στους ταξιδιώτες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης – Στη λίστα οι πιο δροσεροί προορισμοί

Χώρες της Mεσογείου, οι οικονομίες των οποίων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον ξένο τουρισμό, πλήττονται ιδιαίτερα από τις υψηλές θερμοκρασίες που σχετίζονται με την κλιματική κρίση.

Οι αρχές των χωρών προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα και δύσκολη αυτή κατάσταση, όπως αναφέρει σε άρθρο της η γαλλική εφημερίδα «Liberation».

Αυτό το καλοκαίρι, κάθε μέρα φαίνεται πιο ζεστή από την προηγούμενη.

«Σε πολλά μέρη του κόσμου, η σημερινή ημέρα αναμένεται να είναι η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί ποτέ. Και αυτά τα ρεκόρ έχουν ήδη «σπάσει» μερικές φορές φέτος».

«Οι καύσωνες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή μας», προειδοποίησε χθες ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Αυτό περιλαμβάνει τη Μεσόγειο, τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό στον κόσμο, όπου οι διακοπές πολλών τουριστών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Στη Σαρδηνία αναμένονται σήμερα θερμοκρασίες έως και 48 βαθμούς Κελσίου.

Στη Ρώμη ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει τους 43 Βαθμούς Κελσίου, ρεκόρ όλων των εποχών για την ιταλική πρωτεύουσα.

Η νοτιοανατολική Γαλλία ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει αφόρητη ζέστη, με θερμοκρασία άνω των 40 Βαθμών Κελσίου ενώ η Ισπανία, βρίσκεται φέτος στη δίνη του τρίτου καύσωνα.

Κλείσιμο
Σε κόκκινο συναγερμό έχουν τεθεί ορισμένες περιοχές της Ανδαλουσίας με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 44 Βαθμούς Κελσίου.

Σήμερα παρόμοιες θερμοκρασίες θα επεκταθούν στην Αραγονία, την Καταλονία και το νησί της Μαγιόρκα.

Η δροσιστική επίδραση της Μεσογείου μετατρέπεται σε τζακούζι, καθώς η θερμοκρασία του νερού αναμένεται να ξεπεράσει κατά τόπους τους 30 Βαθμούς Κελσίου, δηλαδή 4 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

Στην Ελλάδα, όπου το θερμόμετρο ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου, ο αέρας είναι αποπνικτικός Σε όσους επισκέφτηκαν την Ακρόπολη, διανεμήθηκαν μπουκάλια με νερό. Στο μεταξύ, σε απόσταση περίπου πενήντα χιλιομέτρων, ξέσπασε χθες πυρκαγιά στον οικισμό Κουβαρά ενώ λίγες ώρες αργότερα, άρχισε να καίγεται περιοχή κοντά στο δημοφιλές θέρετρο Λουτράκι. Εκεί εκκενώθηκε κατασκήνωση με 1.200 παιδιά για προληπτικούς λόγους. Οι φωτιές, δεύτερη μέρα σήμερα, δεν έχουν κοπάσει αλλά εξακολουθούν να επεκτείνονται ανεξέλεγκτα και να καίνε μεγάλες εκτάσεις γης.

Στο ισπανικό νησί Λα Πάλμα, στα Κανάρια Νησιά, η πυρκαγιά, έχει τεθεί υπό έλεγχο. Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες και τις φωτιές, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα και Ιταλία παραμένουν δημοφιλείς προορισμοί τους θερινούς μήνες, υπογραμμίζει η εφημερίδα «Liberation».

«Τροπικοποίηση» και «ζελατινοποίηση» της θάλασσας

Ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης υπερθέρμανσης του πλανήτη, «η Μεσόγειος είναι πιθανό να γίνει λιγότερο ελκυστική για τον τουρισμό», προειδοποίησαν διεθνείς εμπειρογνώμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή στην τελευταία τους έκθεση.

Η περιοχή έχει ήδη γίνει πιο ζεστή κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.

«Πέρα από την πολιτιστική πτυχή, η περιοχή της Μεσογείου είναι δημοφιλής για τις ευχάριστες θερμοκρασίες της. Περισσότερο από το 50% των τουριστών συγκεντρώνονται στις ακτές: για να απολαύσουν τις παραλίες, τον ήλιο και τη θάλασσα. Όμως οι περιοχές αυτές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής», εξηγεί ο Jérémie Fosse, διευθυντής της «Eco-Union», μιας ένωσης δράσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι, παράλληλα ελλοχεύει μεγαλύτερος κίνδυνος πυρκαγιάς.

«Η Μεσόγειος Θάλασσα υφίσταται επίσης μια διαδικασία «τροπικοποίησης» και «ζελατινοποίησης»: με την άνοδο της θερμοκρασίας του νερού, αυξάνονται και τα φύκια», σχολιάζει το γαλλικό δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», αναφέρει ότι περισσότεροι ταξιδιώτες ενδέχεται να επιλέγουν πιο δροσερούς προορισμούς ή να προτιμούν πλέον να κάνουν διακοπές την άνοιξη ή το φθινόπωρο για να αποφύγουν την ακραία ζέστη.

Αυτή είναι η πρόβλεψη τουριστικών οργανισμών και ειδικών.

Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC), η οποία αποτελεί ένωση των εθνικών οργανισμών τουρισμού, δείχνουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που προγραμματίζει να ταξιδέψει στην περιοχή της Μεσογείου από τον Ιούνιο ως τον Νοέμβριο έχει ήδη μειωθεί κατά 10% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο όταν οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν οδηγήσει σε ξηρασία και δασικές πυρκαγιές.

Προορισμοί όπως η Τσεχία, η Δανία, η Ιρλανδία και η Βουλγαρία έχουν, στο μεταξύ, καταγράψει αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

«Αναμένουμε ότι στο μέλλον απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις επιλογές των ταξιδιωτών στην Ευρώπη», λέει ο Μιγκέλ Σανθ, ο επικεφαλής της Eυρωπαικής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC).

Η ίδια έκθεση δείχνει ότι το 7,6% των ταξιδιωτών θεωρεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα ως βασική αιτία ανησυχίας για ταξίδια κατά το διάστημα Ιουνίου-Νοεμβρίου.

Οι Βρετανοί, πάντως, έχουν κάνει λιγότερες κρατήσεις για προορισμούς στο εσωτερικό της χώρας και περισσότερες για την Μεσόγειο, συχνά μάλιστα πολλούς μήνες πριν ταξιδέψουν καθώς συνεχίζουν να αναζητούν παραθαλάσσιους προορισμούς στην μετά Covid εποχή, σύμφωνα με τον Σον Τίπτον του βρετανικού ταξιδιωτικού οργανισμού «ABTA».

Ωστόσο, αυτή η ισορροπία κινδυνεύει να ανατραπεί καθώς οι καύσωνες αναμένεται να γίνουν σφοδρότεροι.

Από την πλευρά τους, οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία προκαλείται από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εξαιτίας της καύσης των ορυκτών καυσίμων, θα καταστήσει συχνότερα, εντονότερα και φονικότερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα.