Ευρωπαϊκές εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση στο Ιράν, σύμπλευση Λονδίνου-Ουάσιγκτον

502

Έμμεση πλην σαφής στήριξη από τον Μπόρις Τζόνσον στην τακτική Τραμπ έναντι του Ιράν. Έκτακτη συνεδρίαση της Ε.Ε. την Παρασκευή.

Την ανησυχία της Ευρώπης έχει προκαλέσει η κλιμακούμενη κρίση μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και τις επιθέσεις με ρουκέτες κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, αλλά και την απόφαση της Τεχεράνης να σταματήσει να συμμορφώνεται με τους όλους τους όρους της Συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Την ίδια ώρα, ο Μπόρις Τζόνσον, παρά τη συμμετοχή του στην κοινή δήλωση Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας με την έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς ΗΠΑ και Ιράν, ουσιαστικά στήριξε την επιχείρηση της Ουάσιγκτον στη Βαγδάτη.

Στην κοινή τους δήλωση, αργά το βράδυ της Κυριακής, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Μπόρις Τζόνσον τόνιζαν ότι ο τρέχον κύκλος της βίας «πρέπει να σταματήσει» και κάλεσε το Ιράν να δείξει αυτοσυγκράτηση, να μην προχωρήσει σε πράξεις βίας και κλιμάκωσης της κρίσης.

Αν και υποστηρίζουν ότι και το Ιράν είχε «αρνητικό ρόλο» στην κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, τονίζουν ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να δείξουν υπευθυνότητας και αυτοσυγκράτηση».

Επίσης, κάλεσαν την Τεχεράνη να «αναστρέψει τις ενέργειές της που είναι μη συνεπείς με την συμφωνία» του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Όπως έγινε γνωστό από δύο διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ε.Ε. θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, με αντικείμενο την ιρανική κρίση. Η έκτακτη σύνοδος θα ξεκινήσει στις 14.00, ώρα Βρυξελλών (15.00 ώρα Ελλάδας).

«Δεν θα κλάψουμε για τον Σουλεϊμανί»
Μετά την κοινή ανακοίνωση με τους Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν, ο Μπόρις Τζόνσον είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν «τη στενή συμμαχία των χωρών τους» και επισήμανε ότι ο 62χρονος στρατηγός Σουλεϊμανί ήταν «υπεύθυνος για αποσταθεροποιητική συμπεριφορά στην περιοχή» και δεδομένου του ηγετικού ρόλου του «που οδήγησε στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους και Δυτικούς στρατιωτικούς. Δεν θα θρηνήσουμε για τον θάνατό του».

Επίσης, υποστήριξε ότι οι ιρανικές προειδοποιήσεις «για εκδίκηση και απάντηση, θα οδηγήσουν σε περισσότερη βία στην περιοχή που δεν συμφέρει κανέναν».

Όπως είπε, οι ΗΠΑ «έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τους πολίτες τους από επιθέσεις».

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε πάντως ότι «είναι σε στενή επαφή με όλες τις πλευρές» ώστε να ενθαρρύνει την αποκλιμάκωση και ότι αύριο Τρίτη θα ενημερώσει σχετικά και το Κοινοβούλιο.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την οργή των Εργατικών, με τον σκιώδη υπουργό Δικαιοσύνης Ρίτσαρντ Μπέργκον να χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Τζόνσον «αξιοθρήνητες» και ότι θα έπρεπε ο Μπόρις Τζόνσον να αντισταθεί στην πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ «να εξαπολύσει πόλεμο».

Οι Βρετανοί θέλουν να μείνουν στο Ιράκ
Η Βρετανία διατηρεί δύναμη περίπου 400 ανδρών στο Ιράκ και μετά την απόφαση του πρωθυπουργού της χώρας να επικυρώσει το ψήφισμα του κοινοβουλίου να φύγουν όλες οι ξένες δυνάμεις από το Ιράκ, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι θα μιλήσει με τον Ιρακινό ομόλογό του στο τηλέφωνο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι Βρετανοί στρατιώτες πρέπει να μείνουν στο Ιράκ, διότι ο ρόλος τους είναι να προστατεύουν τον ιρακινό λαό και τους ξένους πολίτες από το Ισλαμικό Κράτος.

«Προτρέπουμε την ιρακινή κυβέρνηση να επιτρέψει στη συμμαχία να συνεχίσει το ζωτικό έργο της αντιμετώπισης αυτής της κοινής απειλής», πρόσθεσε.

Η απόφαση της ιρακινής κυβέρνησης να ζητήσει την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα προκάλεσε την αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απείλησε το Ιράκ με «μεγάλες κυρώσεις». Οι ΗΠΑ διατηρούν στο Ιράκ δύναμη 5.200 ανδρών.