Eurogroup: Ισχυρή η ανάκαμψη της Ευρωζώνης – Παραμένουν οι κίνδυνοι

530

000_9WD34J

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, εντός του 2022 θα επιστρέψουμε σε επίπεδα προ κρίσης, όσον αφορά το ΑΕΠ της ευρωζώνης – Η Επιτροπή παρουσίασε πέντε τομείς πολιτικής στους οποίους θα δοθεί προτεραιότητα

Την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, αλλά και τους κινδύνους και τις προκλήσεις που παραμένουν, επισήμανε ο Πρόεδρος του EurogroupΠασκαλ Ντόναχιου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup ήταν η οικονομική προσαρμογή και ανθεκτικότητα της ευρωζώνης, παρουσία του επικεφαλής οικονομολόγου του ΟΟΣΑ, Λόρενς Μπουν. «Οι προσπάθειες που έγιναν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη της οικονομίας από την κρίση της πανδημίας ήταν οι κατάλληλες και σε σωστή κλίμακα», είπε ο Π. Ντόναχιου.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι η οικονομία στην ΕΕ ανέκαμψε πολύ ταχύτερα από την κρίση της πανδημίας Covid-19, από ό,τι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης που χρειάστηκαν επτά χρόνια για να επανέλθει η οικονομία σε προ κρίσης επίπεδα. Ο Ιταλός Επίτροπος ανέφερε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, εντός του 2022 θα επιστρέψουμε σε επίπεδα προ κρίσης, όσον αφορά το ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ συμφώνησε ότι η πολιτική απάντηση που δόθηκε στην κρίση του κορωνοϊού ήταν η κατάλληλη. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην κρίση της πανδημίας και τη χρηματοπιστωτική κρίση, ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση. Όπως είπε, στην χρηματοπιστωτική κρίση υπήρχαν σημαντικές μακροοικονομικές ανισορροπίες που έπρεπε να διορθωθούν και αυτό ήταν οδυνηρό. Σημείωσε, επίσης, ότι στην κρίση της πανδημίας οι τράπεζες ήταν μέρος της λύσης.

Εξάλλου, στο Eurogroup συζητήθηκε το θέμα της φερεγγυότητας των εταιρειών, καθώς τα κράτη-μέλη διοχετεύουν πλέον τη στήριξή τους στους τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία. Η Επιτροπή παρουσίασε πέντε τομείς πολιτικής στους οποίους θα δοθεί προτεραιότητα. Ο Επίτροπος Τζεντιλόνι ανέφερε ότι πριν από ενάμισι χρόνο όλοι φοβόντουσταν χρεωκοπίες και ανεργία, αλλά παραδόξως διατηρήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, αν και όπως είπε οι τομείς που πλήττονται περισσότερο σήμερα είναι ο τουρισμός και τα ταξίδια. «Φυσικά γνωρίζουμε ότι η πρόκληση μετάβασης από κάποιους τομείς σε άλλους είναι πολύ δύσκολη», αναγνώρισε ο Π. Τζεντιλόνι, αλλά πρόσθεσε ότι οι πολιτικές στήριξης θα είναι σημαντικές.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα