Αρχική Ελλάδα Εργασιακό: Έρχεται η νέα αρχή «Επιθεώρησης Εργασίας» και η ψηφιακή κάρτα

Εργασιακό: Έρχεται η νέα αρχή «Επιθεώρησης Εργασίας» και η ψηφιακή κάρτα

684
Έρχεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας: Τι είναι, πώς λειτουργεί -Θα δείχνει  μισθό ανά ώρα | ΣΚΑΪ
«Τις αμέσως επόμενες μέρες θα ξεκινήσει αμέσως η προετοιμασία για τη νέα ανεξάρτητη αρχή «Επιθεώρησης Εργασίας» που μακριά από τις όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις θα κάνει αντικειμενικούς ελέγχους στην αγορά εργασίας». Αυτό αναφέρει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, προαναγγέλοντας τη σύσταση του νέου φορέα που θα αναλάβει να εποπτεύσει τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος για την αγορά εργασίας.

Ο κ. Χατζηδάκης τονίζει επίσης, ότι πολύ σύντομά θα προχωρήσει και υλοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποίας όπως τονίζει αποτελεί «τη βασική τομή του νόμου» και την «εγγύηση για το 8ωρο, για τις υπερωρίες, για τη διευθέτηση, εγγύηση δηλαδή για τα δικαιώματα του εργαζόμενου!»

Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι είναι συνηθισμένος και εν συνεχεία αποκωδικοποιεί τις αλλαγές που έρχονται από την… επόμενη ημέρα.

«Οι νέοι γονείς στο εξής θα απολαμβάνουν μια σειρά από νέες άδειες, όπως η άδεια πατρότητας 14 ημέρες με αποδοχές και η γονική άδεια 2 μηνών και για τους 2 γονείς πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ» τονίζει και προσθέτει ότι  «οι εργαζόμενοι θα μπορούν ακόμα να συμφωνούν ρυθμίσεις σε προσωπική βάση για τη συμφιλίωση της προσωπικής με την επαγγελματική τους ζωή. Οι εργατοτεχνίτες θα ξεκινήσουν να παίρνουν την ίδια αποζημίωση που παίρνουν οι υπάλληλοι. Οι τηλεργαζόμενοι θα έχουν δικαίωμα αποσύνδεσης, να μην τους ενοχλεί δηλαδή ο εργοδότης τους, μετά το πέρας του ωραρίου τους».

Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα παιδιά που δουλεύουν στα ντελίβερι και τα κούριερ, οι οποίοι «θα δουν τις συνθήκες εργασίας τους να βελτιώνονται για την υγεία και την ασφάλειά τους. Ενώ όλοι οι εργαζόμενοι και όλες οι εργαζόμενες θα έχουν προστατευτικό πλαίσιο για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία».

«Παράλληλα, με την αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών, όσοι εργαζόμενοι το επιθυμούν θα μπορούν να κάνουν παραπάνω και έτσι να βάζουν παραπάνω χρήματα στην τσέπη τους. Με λίγα λόγια, οι εργαζόμενοι αποκτούν νέες δυνατότητες, νέες ευκαιρίες, νέα δικαιώματα» υπογραμμίζει

Ο συνδικαλισμός

Αναφορικά με τη υιοθέτηση  κανόνων για τον συνδικαλισμό, ο υπουργός Εργασίας τονίζει ότι ο νόμος νόμος προβλέπει Ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία 33% σε κλάδους κοινής ωφέλειας κατά τη διάρκεια της απεργίας, βάζει τέλος στην παράκαμψη των δικαστικών αποφάσεων, αλλά και αστική ευθύνη για όσους συνδικαλιστές παρανομούν όταν απεργούν.

«Και φυσικά εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικά μητρώα και ψηφιακές ψηφοφορίες για κήρυξη απεργίας. Διότι προφανώς τα συνδικαλιστικά δικαιώματα είναι απολύτως σεβαστά, όπως και το δικαίωμα της απεργίας, όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε τους κανόνες της διαφάνειας και το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον! Όπως γίνεται άλλωστε σε όλη την Ευρώπη».

Οι βασικότερες διατάξεις του νέου νόμου, που συνιστά – πλέον – τον εργασιακό χάρτη της χώρας, περιλαμβάνουν τα εξής:

Ελαστικό ωράριο – διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία. Προβλέπεται – για πρώτη φορά – η δυνατότητα σύναψη ατομικής συμφωνίας εργαζόμενου εργοδότη για την απασχόλησή του με ελαστικό ωράριο για ένα χρονικό διάστημα.  Ο εργαζόμενος μπορεί να εργάζεται έως και 10 ώρες την ημέρα κατά μέγιστο όριο για το διάστημα που οι ανάγκες της επιχείρησης είναι αυξημένες. Η επιπλέον εργασία θα «επιστρέφεται» εντός έξι μηνών με τη μορφή μειωμένου ωραρίου ή ρεπό ή ημερών αδείας. Για πρώτη φορά προβλέπεται ότι θα μπορεί «η επιστροφή» της επιπλέον εργασίας να γίνεται με την εφαρμογή τετραήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. Ο εργαζόμενος προστατεύεται από τυχόν απόλυση εξαιτίας άρνησή του να συμμετάσχει στην διευθέτηση του ωραρίου εργασίας του. Η απόλυση θεωρείται άκυρη.

Διαβάστε περισσότερα στο in.gr