Επιθεωρητές Εργασίας: Κορυφαία μεταρρύθμιση το εργασιακό νομοσχέδιο

641

5295782

Με αφορμή την δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για το εργασιακό η Ομοσπονδία των Επιθεωρητών το χαρακτηρίζει καινοτόμο και επισημαίνει ότι θα ενισχύσει την εκτελεστική ικανότητα της Επιθεώρησης Εργασίας
Ως κορυφαία μεταρρυθμιστική προσπάθεια των τελευταίων 20 ετών χαρακτηρίζει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας (Π.Ο.Σ.ΕΠ.Ε).

Οπως υπογραμμίζει  σε σχετική ανακοίνωση, η μετατροπή της Επιθεώρησης Εργασίας από Γενική Διεύθυνση σε Ανεξάρτητη Αρχή, την αναδεικνύει ως τον σημαντικότερο πυλώνα για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΣΕΠΕ:

Με αφορμή την δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για το εργασιακό και την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ, από Γενική Διεύθυνση σε Ανεξάρτητη Αρχή, η ΠΟΣΕΠΕ επισημαίνει τα κάτωθι:

Μετά από είκοσι χρόνια λειτουργίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας αποτελούν κοινή διαπίστωση τα εξής:

Έλλειψη ανεξαρτησίας, διοικητικής αυτονομίας και στρατηγικού διοικητικού συντονιστή.

Αδυναμία σχεδιασμού και υλοποίησης μιας βασικής στρατηγικής για την προληπτική και κατασταλτική παρέμβαση του ΣΕΠΕ στην αγορά εργασίας, με μακρόπνοο ορίζοντα που θα διασφαλίζει την εμπέδωση μιας αξιόπιστης εργασιακής κουλτούρας των κοινωνικών εταίρων, την εργασιακή ασφάλεια και τον υγιή ανταγωνισμό.

Αδυναμία άμεσης χάραξης και εφαρμογής επιμέρους προγραμματικών δράσεων που να ανταποκρίνονται στο εκάστοτε οικονομικό, κοινωνικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι.

Έλλειψη οικονομικής αυτονομίας. Οι υφιστάμενες διαδικασίες οικονομικής διαχείρισης που εφαρμόζει το Σ.ΕΠ.Ε. ως δημόσια υπηρεσία επιβάλλουν σημαντικούς περιορισμούς στη λειτουργία του, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται σημαντικά και υπονομεύεται το έργο των Επιθεωρητών, ειδικά σε περιόδους κρίσεων, κατά τις οποίες ο ρόλος της Επιθεώρησης Εργασίας είναι εξαιρετικά κρίσιμος και αναγκαίος.

Μη ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του πόρων.

Σταθερή αποψίλωσή των υποστηρικτικών υπηρεσιών και του προσωπικού του.

Σύμφωνα με τις επιταγές της 81 Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας και τις πάγιες θέσεις της Ομοσπονδίας μας, η οργάνωση και λειτουργία του ΣΕΠΕ οφείλει να εδράζεται στη συγκρότηση μιας οργανωτικής δομής που θα εξασφαλίζει ανεξαρτησία και πλήρη διοικητική, οικονομική και νομική αυτοτέλεια.

Στο Ελληνικό Δημόσιο Σύστημα τα εν λόγω κριτήρια θα μπορούσαν να επιτευχθούν με την αναβάθμιση του Σ.ΕΠ.Ε. και τη λειτουργία του υπό το μοντέλο της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ, ώστε να διασφαλίζονται η ευελιξία και η αμεσότητα στην υλοποίηση και πραγμάτωση της δράσης του, καθώς και οι θεμελιώδεις οργανωτικές αρχές του, σύμφωνα με την 81 Δ.Σ.Ε, που κυρώθηκε με το Ν. 3249/1955.

Στο πλαίσιο αυτό το κεφάλαιο στο κατατεθέν σχέδιο νόμου, που προβλέπει τη μετατροπή της Επιθεώρησης Εργασίας, από μια απλή Γενική Διεύθυνση, σε Ανεξάρτητη Αρχή:
– αποτελεί μια δυναμική μεταρρυθμιστική ενέργεια, αλλά και πρόκληση για την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας για το σύνολο του Επιθεωρητικού Συστήματος στην αγορά εργασίας της χώρας μας, η οποία γεννά θετικές προσδοκίες.
– ανταποκρίνεται, επί της αρχής, στις προβλέψεις τις 81 Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας για τις οποίες το Διεθνές Γραφείο Εργασίας σε κάθε αξιολόγηση του ΣΕΠΕ αναφέρει «…..Η 81 Σύμβαση προϋποθέτει ένα ανεξάρτητο και αφοσιωμένο Σώμα επιθεωρητών εργασίας καθώς και την ύπαρξη μιας σταθερής κεντρικής αρχής1, η οποία να είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη.»
– θεσμοθετείται σε κατάλληλη στιγμή, καθώς οι εξελίξεις που αναμένονται στο χώρο της εργασίας, στη χώρα μας αλλά διεθνώς προοιωνίζονται ανατρεπτικές και ριζικές,
– ενισχύει την εκτελεστική ικανότητα της ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μετά COVID- 19 εποχή και κυρίως ένα διαφορετικό περιβάλλον εργασίας, όπως αυτό πρόκειται να διαμορφωθεί με την αναμενόμενη έκρηξη αλλαγών από την τεχνολογική επανάσταση και τις νέες ισορροπίες στο οικονομικό γίγνεσθαι,
-αναδεικνύει την ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στον σημαντικότερο πυλώνα για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς τούτο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για ένα κράτος που σέβεται τους πολίτες,
-εναρμονίζει το εθνικό μοντέλο που αφορά στη διοικητική δομή του ΣΕΠΕ με αυτά των αναπτυγμένων Ευρωπαϊκών Χωρών ,
αποτελεί ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ και ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ των τελευταίων είκοσι ετών για το σύστημα της Επιθεώρησης Εργασίας, την οποία αξιολογούμε επί της αρχής θετικά, και τέλος,
-σηματοδοτεί τη δικαίωση των διαχρονικών διεκδικήσεών μας.

Αναμένουμε, περαιτέρω, την ενσάρκωση του όλου εγχειρήματος, με τη δημιουργία και άμεση λειτουργία επιτελικών δομών και των σε κάθε τόπο περιφερειακών υπηρεσιών, πλήρως στελεχωμένων με επαρκές προσωπικό και εξοπλισμένων με τα αναγκαία τεχνολογικά και υλικά μέσα.

Αναμένουμε την ταυτόχρονη και συνδυαστική αναβάθμιση του λειτουργικού καθεστώτος και της προστασίας των Επιθεωρητών Εργασίας, σύμφωνα με τις επιταγές της 81 Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας, που θα εξασφαλίζουν την ανεξαρτησία των Επιθεωρητών Εργασίας, την ποιοτική εκτέλεση των καθηκόντων τους και θα εγγυώνται την αντικειμενική δυνατότητα πραγμάτωσης της κοινωνικής αποστολής τους, η οποία είναι ανάγκη να παραμείνει σταθερά προσηλωμένη προεχόντως στην προστασία της εργασίας, σε μια δυναμικά μεταβαλλόμενη εποχή, η οποία εισάγει νέες ανάγκες, σημαντικές προκλήσεις και εγκυμονεί κινδύνους, η έγκαιρη και αποτελεσματική διάγνωση και αντιμετώπιση των οποίων συνιστά αδήριτη ανάγκη της κοινωνίας εν γένει.

Πηγή: protothema.gr