ΕΟΔΥ: Ένα νέο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

6661

dytikos_neilos

Είχαν προηγηθεί δύο εβδομάδες χωρίς κανένα νέο περιστατικό – Από την αρχή της φετινής περιόδου επιτήρησης, μέχρι και σήμερα, έχουν διαγνωστεί στη χώρα μας συνολικά 162 εγχώρια κρούσματα

Ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου δηλώθηκε στον ΕΟΔΥ αυτή την εβδομάδα, μετά από δύο εβδομάδες χωρίς κανένα νέο περιστατικό. Η επιδημία του ιού βρίσκεται σε φάση πλήρους αποδρομής έπειτα από τέσσερις μήνες κυκλοφορίας του σε μεγάλο τμήμα της χώρας.

Από την αρχή της εφετινής περιόδου επιτήρησης στη χώρα μας, μέχρι και σήμερα, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 162 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 119 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 43 περιστατικά είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας επιβεβαιώθηκε η διάγνωση ενός νέου περιστατικού, το οποίο προσβλήθηκε πριν από αρκετές εβδομάδες. Συγκεκριμένα, περισσότερο από έναν μήνα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί 22 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Η ηλικία των θανόντων ήταν άνω των 63 ετών, με διάμεση τα 81 έτη. Σε ό, τι αφορά στις νοσηλείες, σήμερα νοσηλεύεται μόλις ένας ασθενής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).