Ενταση στη Βουλή ανάμεσα στα ΜΑΤ και τους εκπαιδευτικούς

523

Οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή όπου σημειώθηκε ένταση


Συγκέντρωση πραγματοποιούν αυτή την ώρα εκπαιδευτικοί στο κέντρο της Αθήνας. Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το σύστημα διορισμών.

Οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και στην συνέχεια έκαναν πορεία προς τη Βουλή.  Οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς το περιστύλιο της Βουλής, όπου είχαν παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες τους απαγόρευσαν την πρόσβαση στο Κοινοβούλιο.

Οι παραταγμένες διμοιρίες των Υ.ΜΕ.Τ έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών με σκοπό να απωθήσουν τους εκπαιδευτικούς.

Νωρίτερα, αδιόριστοι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Παιδείας. Καθηγητές και δάσκαλοι δηλώνουν ότι νέο σύστημα διορισμών υποβαθμίζει το πτυχίο του και παράλληλα τους αναγκάζει σε περαιτέρω τίτλους σπουδών και κατά συνέπεια σε επιπλέον έξοδα.

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών και στην Θεσσαλονίκη 

Συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης με κατάληξη στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, πραγματοποίησαν το μεσημέρι εκπαιδευτικοί, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο προς ψήφιση νομοσχέδιο, που αφορά τον νέο τρόπο πρόσληψης μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

«Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, είμαστε αντίθετοι σε αυτό το νομοσχέδιο, διότι δεν είναι ένα νέο σύστημα διορισμών, αλλά ένα νέο σύστημα απολύσεων, καθώς με τις αλλαγές που επιφέρει θα οδηγήσει στην απόλυση χιλιάδες συναδέλφους αναπληρωτές που ήδη εργάζονται στα σχολεία» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Γ΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Λαθήρας, προσθέτοντας ότι «μόνο στη δυτική Θεσσαλονίκη, 1400 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας είναι αναπληρωτές».

«Αυτό το απαράδεκτο καθεστώς της πολύχρονης αδιοριστίας πρέπει να σταματήσει. Δεν έχουν γίνει διορισμοί τα τελευταία οκτώ χρόνια. Πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε διορισμούς με βάση τη συνολική προϋπηρεσία που έχουν οι εκπαιδευτικοί και την ημερομηνία λήψης του πτυχίου και όχι με αυτό το σύστημα που εισάγει την πιο σκληρή και τιμωρητική αξιολόγηση στον χώρο της εκπαίδευσης και που πολύ γρήγορα θα επεκταθεί και στους μόνιμους» κατέληξε.

Σημειώνεται ότι στο ΥΜΑΘ πραγματοποίησαν για τον ίδιο λόγο, συγκέντρωση διαμαρτυρίας και μέλη της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), ενώ αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών συναντήθηκε με την υφυπουργό Μακεδονίας- Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου και τον προϊστάμενο του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιώργο Αγγελόπουλο, στους οποίους γνωστοποίησαν τα αιτήματά τους.

Πορεία διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών των Χανίων

Στους δρόμους βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής οι εκπαιδευτικοί  των Χανίων, αντιδρώντας κατά του νέου νομοσχεδίου για τις προσλήψεις.

Οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και στην συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων.

Όπως αναφέρει η ΕΛΜΕ στην ανακοίνωσή της, με το νέο νομοσχέδιο γίνεται προσπάθεια να κατηγοριοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί, ενώ δεν λαμβάνεται υπόψιν η προϋπηρεσία.

Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί ζητούν μονιμοποίηση των αναπληρωτών και σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας.