«Ένας κρυμμένος θησαυρός γνώσης» με σπάνια εκθέματα δίχως στέγη.

της Κατερίνας Βάζου

364

Η ιστορία της Ελληνικής ραδιοφωνίας έχει διδακτικό χαρακτήρα.

Όλα ξεκινούν σε αυτή την ωραία ιστορία από μια πρωτοβουλία συλλογής σπάνιου τεχνολογικού εξοπλισμού των ραδιοφωνικών σταθμών της Ελλάδος από το 1927 .Μέσα από την έρευνα ο κ. Παναγιώτης Κίσκιλας , ανακαλύπτει, συλλέγει, συντηρεί και ανακατασκευάζει , χρήσιμο τεχνολογικό εξοπλισμό , όπου με μεγάλο κόπο και αγώνα , έχει καταφέρει να αναφέρεται σε ειδικές ιστοσελίδες https://www.radiomuseum.org/museum/gr/radio-museum-thessaloniki/

για τα σπάνια εκθέματα που σχετίζονται με την ραδιοφωνία και όχι μόνο.

Αυτή η σπάνια συλλογή που αφορά την ιστορία της ραδιοφωνίας στην Ελλάδα με την τόσο μεγάλη διδακτική ιστορία, δυστυχώς κινδυνεύει να φύγει από την χώρα γιατί δεν έχει την κατάλληλη στέγη για να γίνει ένα μουσείο, όπου ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα ολοκληρωμένα ,να βλέπει και να κατανοεί αυτή την ενδιαφέρουσα ιστορία.

Εμείς επισκεφτήκαμε στην Αθήνα τον χώρο των εργαστηρίων του Μουσείου και σε αποκλειστικότητα η δημοσιογράφος Κατερίνα Βάζου μίλησε με δυο αξιόλογους Ανθρώπους, τον κ Παναγιώτη Κίσκιλας και τον κ Γρηγόρη Βερροιώτη , όπου μας είπαν πράγματα που αξίζει να αναφερθούν .

Σήμερα όπως μας ενημέρωσε ο Γ.Γ. του Μουσείου Ραδιοφωνίας κ. Γρηγόρης Βερροιώτης , «το Δ.Σ. της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας « Μακεδονικής Φωνοθήκης – Φωνομουσείο», έχει φτάσει στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού, από την αναστήλωση του πρώτου Ραδιοφωνικού σταθμού του Χρήστου Τσιγκιρίδη μέχρι ενός χώρου ικανού να στεγάσει μια πληθώρα σημαντικών εκθεμάτων με θεματικές αίθουσες με εννέα ιστορικούς ραδιοθαλάμους και ένα σύγχρονο φορητό στούντιο, που ξεκινούν από την αναβίωση του πρώτο ραδιοφωνικού σταθμού στην Ελλάδα, Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη που είχε γίνει στην Θεσσαλονίκη το 1927 – 1928, του Πειραιά, του Ζαππείου, των ενόπλων δυνάμεων κ.α. μέχρι και τις μέρες μας, καθώς και εκθέματα με διεθνή ιστορικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον.

Με εργαστήρια και χώρους για να μπορούν να έρχονται από όλο το κόσμο σημαντικά πρόσωπα του χώρου των ΜΜΕ και να συναντιούνται μέσα σε ένα περιβάλλον εκθεμάτων με ιστορική σημασία.

Το Μουσείο πριν λίγα χρόνια κινδύνευε να σβήσει και μαζί να χαθεί και η ιστορία της ιδιωτικής και ελεύθερης ραδιοφωνίας.

Για τον κ. Βερροιώτη το πρόβλημα ήταν η λογική πως ένα Μουσείο είναι απλά ένα εκθετήριο ιστορικών αντικειμένων , με κάποιες επιγραφές και μια απλή ξενάγηση. Το κάθε έκθεμα έχει την δική του πολύτιμη ιστορία και αυτή για να γίνει κατανοητή και να τιμηθεί ο εφευρέτης ή επιστήμονας που το κατασκεύασε, χρειάζεται ο κατάλληλος χώρος και μια πιο δυναμική παρουσίαση και σε πολλές περιπτώσεις δια δραστική με την συμμετοχή του επισκέπτη. Η νέα εποχή έχει άλλες απαιτήσεις.

Αυτή η εργασία χρειάζεται να αφιερώσεις ατέλειωτες ώρες και το σημαντικό, πολύ μεράκι.Ο κ. Βερροιώτης συμπληρώνει, « δεν είναι απλό το θέμα διαφύλαξης αυτής της τόσο σημαντικής ιστορίας. Για να νιώθουμε ασφάλεια το πρώτο που κάναμε ήταν να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών σε πολλές χώρες του κόσμου για να ξέρουν την υπόθεση και όλοι μαζί να διαφυλάξουμε αυτή την συλλογή. Έτσι πλέον δεν νιώθουμε μοναξιά αλλά δυνατοί και με πολλούς σημαντικούς ενημερωμένους φίλους ειδικά που προέρχονται από τα ΜΜΕ. Προλάβαμε το κακό με τον Πρόεδρό μας και τον ταμεία μας κ. Δημήτριο Γιαμπατζή, την πιο κρίσιμη στιγμή που μπορούσαν να χαθούν όλα και σήμερα αυτός ο πλούτος να είναι στα σκουπίδια ή στην ανακύκλωση ως παλιοσίδερα, ή να πουλιούνται στο διαδίκτυο για ένα κομμάτι ψωμί. Χρειαζόμαστε άμεση στήριξη από το κράτος και από ιδιώτες που θέλουν να παραμείνει ζωντανή αυτή η μεγάλη ιστορία της Ελληνικής ραδιοφωνίας και όχι μόνο, συνεχίζοντας τις εργασίες μας για να αναδείξουμε επιτέλους ολοκληρωμένα αυτή τη σπουδαία ιστορία.»Ναι, σήμερα με αθόρυβη αλλά πολύ εργασία και προσωπικό κόστος είμαστε πολύ δυνατοί, καλά οργανωμένοι και θέλουμε να γίνει το Μουσείο στην Αθήνα για να μη φύγει εκτός Ελλάδος. Δυστυχώς δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια του χρόνου και οι αποφάσεις μας πρέπει να είναι άμεσες.

Σε αποκλειστικότητα σας δείχνουνε μέρος των ιστορικών αυτών εκθεμάτων στα εργαστήρια των Αθηνών, με την ελπίδα να βρεθεί σύντομα ο κατάλληλος χώρος για να στεγάσει την Ελληνική ιστορίας της Ραδιοφωνίας.

Δείτε φωτογραφίες από τον χώρο :