Ελλάδα – Γαλλία προχωρούν μαζί ενόψει των «πράσινων» Ολυμπιακών Αγώνων 2024

244

galliki-presveia

«Κάθε επιτυχημένοι Αγώνες είναι και μία επιτυχία της Ελλάδας» τόνισε ο Γιάννης Βρούτσης σε εκδήλωση της γαλλικής πρεσβείας – Σημείο αναφοράς η ισότητα και το ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Συνολικά 206 ολυμπιακές αποστολές, 182 παραολυμπιακές αποστολές, 15.000 αθλητές, 32 ολυμπιακά αθλήματα, 869 αγωνίσματα, 22 παραολυμπιακά αθλήματα, περίπου 3 δισ. θεατές, 20.000 δημοσιογράφοι, 45.000 εθελοντές, 13 εκατ. εισιτήρια, 15 εκατ. θεατές για τη λαμπαδηδρομία… Οι αριθμοί των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Παρίσι το καλοκαίρι του 2024 πραγματικά, εντυπωσιάζουν.

Στην παρουσίαση του περιοδικού Explore France για το 2023 του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης της Γαλλίας, Atout France, που πραγματοποιήθηκε εχθές στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την καλή προετοιμασία της Γαλλίας και δήλωσε ευτυχής γιατί όπως τόνισε «κάθε επιτυχημένη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, όπου κι αν γίνονται στον κόσμο, είναι και μία επιτυχία της Ελλάδας. Είμαστε στον τόπο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, εδώ που ανάβει η Ολυμπιακή Φλόγα. Τι άλλο πρέπει να αναφέρουμε για να αισθανθούμε υπερηφάνεια για την ιστορία και τον πολιτισμό μας;».

Η εκδήλωση, στην οποία -μεταξύ άλλων- ήταν παρών και ο πρόεδρος τη ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, άνοιξε με ομιλία της η πρέσβειρα της Γαλλίας, Λοράνς Αουέρ.

Αναφέρθηκε στη συνεργασία με την ελληνική πολιτεία, στη σημασία- οικονομική, κοινωνική και αθλητική- των Αγώνων για την Γαλλία, και μίλησε για θέματα φιλοξενίας σημειώνοντας τις πτυχές ζωής της χώρας: μουσική, γαστρονομία, τέχνη, πολιτισμός και τουρισμό.

galliki-presveia1
galliki-presveia2
galliki-presveia3

Λάμπης Κωνσταντινίδης: «Ιστορικοί Αγώνες»

Από την πλευρά του ο Έλληνας διευθυντής σχεδιασμού των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2024, Λάμπης Κωνσταντινίδης, έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη διοργάνωση παγκοσμίως που συγκεντρώνει τους σπουδαιότερους αθλητές από όλη την υφήλιο και προσφέρει μία μοναδική εμπειρία.

Όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης στα δυνατά σημεία του Παρίσι 2024 συγκαταλέγεται και ο συνδυασμός της αξίας του αθλητισμού με την ευρεία προβολή σε παγκόσμιο επίπεδο της Γαλλίας μέσω της μεγαλύτερης πλατφόρμας επικοινωνίας που επιτρέπει την ανάδειξη των σημαντικότερων στοιχείων της χώρας, μεταξύ αυτών την τέχνη του ζην.

Σημείο-κλειδί της φετινής μεγάλης διοργάνωσης θα είναι η τελετή έναρξης των Αγώνων που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά εκτός σταδίου και συγκεκριμένα στον Σηκουάνα, ενώ εξήγησε πως θα διεξαχθεί ανοιχτός Μαραθώνιος για όλους, για αθλητές αλλά και ερασιτέχνες λάτρεις του αθλητισμού.

«Αγώνες ανοιχτοί σε όλους» θα είναι, λοιπόν, οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, με τον κ. Κωνσταντινίδη να προσθέτει, μέσω σύνδεσης από το Παρίσι, ότι θα είναι «ιστορικοί Αγώνες με σημείο αναφοράς την ισότητα και ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

«Θέλουμε ελεύθερους Αγώνες, όχι στρατικοποιημένους»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ασφάλεια των Αγώνων, μετά και την άνοδο του κύματος αντισημιτισμού τόνισε: «Δουλεύουμε για την ασφάλεια εδώ και οκτώ χρόνια μαζί με το γαλλικό κράτος. Όμως θέλουμε παράλληλα ελεύθερους Αγώνες, όχι στρατικοποιημένους, μία πραγματική γιορτή, όπως τέτοια αρμόζει. Αυτό που μπορώ να σας πω τώρα είναι πρόκειται για μία πρωτοφανή επιχείρηση ασφάλειας».

Είπε ότι «αναμένονται περίπου 12 εκατομμύρια επισκέπτες, είτε για τους Αγώνες είτε τουρίστες για να βιώσουν την πόλη στην περίοδο των Αγώνων», ενώ χωρίς να αποκαλύψει -όπως είναι φυσικό- λεπτομέρειες για την τελετή λήξης, τόνισε ότι «τόσο για τους Ολυμπιακούς όσο και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, θα γίνουν στο «Σταντ ντε Φρανς» και μπορώ να πω ότι θα είναι παραδοσιακές με κάποιες εκπλήξεις, που όμως τις κρατάμε μυστικές».

Στο περιοδικό πρωταγωνιστούν τα τρία Τ: Tradition, Terroir, Territoire

Στη φετινή έκδοση του Explore France 2023 πρωταγωνιστούν τα τρία Τ: Tradition, Terroir, Territoire, δηλαδή η παράδοση, το τερουάρ και ο τόπος που αποτελούν τα κεντρικά χαρακτηριστικά της γαλλικής τουριστικής προσφοράς, όπως τόνισαν στις ομιλίες τους η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα κυρία Laurence Auer και ο διευθυντής του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης Atout France για την Ιταλία, την Ελβετία και την Ελλάδα Frédéric Meyer.

Στο σύνολό του το περιοδικό βασίζεται στα τρία Τ, τα οποία παραπέμπουν στο περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, στοιχεία καθοριστικής σημασίας για τον τουρισμό που στοχεύει ψηλά και ακολουθεί slow ρυθμούς.

Η έκδοση για το 2023 έχει άρωμα γυναίκας: Ξεκινάμε από την κεντρική συνέντευξη με την Cecile Debray, πρόεδρο του Μουσείου Πικάσο στο Παρίσι και διεθνή συντονίστρια των εκδηλώσεων για την 50η επέτειο από το θάνατο του καλλιτέχνη και προχωράμε στο άρθρο για την σεφ Hélène Darroze και τις 7 «Les Fa’bulleuses» γυναίκες του οίνου που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια κοινή σαμπάνια.

Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του μαθαίνουμε για την τέχνη με δράσεις σε όλη τη χώρα από την πράσινη Κορσική, το Βαρ που γιορτάζει το έτος πολιτισμού, το Λουμπερόν με προορισμούς που φέρουν την πιστοποίηση Vignobles et Découvertes, την Αλσατία, τη Νέα Ακουιτανία, μέχρι την Κοιλάδα του Λίγηρα. Αλλά γνωρίζουμε τον πολιτισμό και σε πόλεις όπως η Γκρενόμπλ, η Μπεζανσόν, η Τρουά, η Χάβρη, το Σερ Σεβαλιέ και φυσικά το Παρίσι με πολιτιστικές καινοτομίες σε σημαντικά μουσεία και τη μεγάλη έκθεση στο Λούβρο που φιλοξενεί τους θησαυρούς του Εθνικού Μουσείου του Καποντιμόντε της Νάπολης.

Ανακαλύπτουμε τη Γαλλία με βιώσιμο τρόπο κατά μήκος των δεκάδων μονοπατιών, κάνοντας ποδήλατο ή πεζοπορία, επιλέξτε ξενοδοχεία με πράσινες πιστοποιήσεις και ταξιδέψτε «green» με τρένο.

Η Γαλλία μας προσκαλεί να (ξανα)ανακαλύψουμε τις πόλεις και όλες τις περιοχές της μέσα από τον πολιτισμό και την τέχνη του ζην.

Μπορείτε να κατεβάσετε το περιοδικό Explore France ΕΔΩ.