Ελένη Ματράκη: «Η ευτυχία είναι στιγμές μιας ευτυχισμένης ζωής…»

της Ρίτσης Τσακούμη

1351

Image preview

Είσαι ευτυχισμένος; Σε αυτή την ερώτηση οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να απαντήσουν. Ναι, όχι, ίσως δεν ξέρω.. Η ευτυχία όμως είναι μια ιδέα, αίσθημα που μπορεί να αναλυθεί και κυρίως είναι ένα συναίσθημα που μπορεί ο κάθε άνθρωπος να βιώσει. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας, η life coach Ελένη Ματράκη μιλάει αποκλειστικά στο Lay-out και τη Ρίτση Τσακούμη και μας δίνει τις συμβουλές της για το πως να προσεγγίσουμε την ευτυχία και να γίνουμε πιο χαρούμενοι στη ζωή μας.

Τι είναι η ευτυχία; Ποιο είναι το πραγματικό νόημα της ευτυχίας; Πόσο κοντά στην ευτυχία μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος;

Ε.Μ. Η ευτυχία δεν είναι μία κατάσταση την οποία πρέπει να κυνηγάμε όλη μας τη ζωή και όταν την πετύχουμε και την πραγματοποιήσουμε να πούμε είμαι ευτυχισμένος και τελείωσα. Αυτό είναι ανέφικτο. Η ζωή είναι απρόβλεπτη με αυτό τον τρόπο σκέψης δεν θα τη φτάσουμε ποτέ. Το κλειδί είναι κάθε στιγμή, κάθε μέρα να ζούμε και να απολαμβάνουμε τη ζωή μας στο 100%, ώστε να έχουμε μία ζωή με όσο το δυνατόν περισσότερες ευτυχισμένες στιγμές.

Η ευτυχία είναι μία μόνιμη κατάσταση ή τελικά η ευτυχία είναι στιγμές;

Ε.Μ. Πιστεύω πως η ευτυχία είναι στιγμές, οι οποίες αποτελούν κομμάτι μιας ευτυχισμένης ζωής και όχι ένας στόχος που έχουμε θέσει. Συχνά λέμε αν συμβεί αυτό θα είμαι ευτυχισμένος. Η ευτυχισμένη ζωή είναι ένα σύνολο στιγμών και όχι ένας τελικός προορισμός.

Άρα η ευτυχία είναι το ταξίδι και όχι ο προορισμός;

Ε.Μ. Αυτό ακριβώς. Ο προορισμός είναι η πυξίδα μας, αλλά ουσιαστικά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού βιώνουμε όλες τις δυνατές εμπειρίες γισ να φτάσουμε στον προορισμό μας.

Μπορεί ένας αρνητικός άνθρωπος να είναι ευτυχισμένος και να μην το αντιλαμβάνεται;

Ε.Μ. Ναι η ευτυχία είναι κάτι που εύκολα μπορεί να χαθεί. Δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε την ευτυχία αν έχουμε μία αρνητική στάση και είμαστε απαισιόδοξοι ή δεν έχουμε μάθει πώς να εστιάζουμε στα πράγματα και να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με αισιοδοξία να νιώθουμε δυστυχισμένοι. Η ευτυχία είναι και θέμα εστίασης. Ο άνθρωπος που είναι θετικός και αναζητά την ευτυχία βλέπει παντού ευκαιρίες για ευτυχία.

Η ευτυχία είναι ένας τρόπος ζωής;

Ε.Μ. Αν θέλω κάθε μέρα μπορώ να βρω λόγους για να είμαι ευτυχισμένος. Είναι θέμα εστίασης είναι ένας τρόπος ζωής.

Η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα ; Μπορεί να νιώσω ευτυχισμένος ακούγοντας ένα τραγούδι, πίνοντας ένα ποτήρι καφέ ή βλέποντας ένα ηλιοβασίλεμα;

Ε.Μ. Η ευτυχία βρίσκεται στα μικρά ασήμαντα καθημερινά πράγματα. Κρύβεται σε στιγμές ζωής, δηλαδή όταν ζούμε έντονα μία στιγμή όταν είμαστε παρών και 100% αφοσιωμένοι σε αυτό. Οι στιγμές είναι μία κατάσταση ροής.

Η ευτυχία συνδυάζεται με την πληρότητα;

Ε.Μ. Εάν ξεκινήσω με μία βάση ευτυχισμένου ανθρώπου θα μπορέσω να ασχοληθώ με χαρά και να επιδιώξω να εκπληρώσω τις επιθυμίες μου και να βελτιώσω τη ζωή μου σε οποιοδήποτε τομέα επιθυμώ. Αν θεωρούμε ότι δεν είμαστε πλήρεις μας εμποδίζει αυτή θεώρηση από το να αισθάνομαι ευτυχισμένοι. Πρέπει να νιώθω ευτυχισμένος με αυτά που έχω και αυτό θα με κινητοποιήσει να κυνηγήσω και αυτά που θέλω να πετύχω. Δεν πρέπει να αισθανόμαστε ελλιπής, αλλά να χρησιμοποιούμε αυτά που ήδη έχουμε ως εφόδια. Όταν εστιάζουμε σε αυτά που μας λείπουν, αδιαφορώντας για αυτά που ήδη έχουμε δεν χαιρόμαστε τη ζωή.

Πολλοί άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας αισθάνονται δυστυχισμένοι ή λιγότερο ευτυχισμένοι. Σίγουρα όμως σε κάποια στιγμή της ζωής τους την έχουν βιώσει την ευτυχία

Ε.Μ. Η ευτυχία δεν έχει ηλικία. Ένας άνθρωπος μεγαλύτερος σε ηλικία έχει και περισσότερες εμπειρίες. Αν καθίσει και φιλοσοφήσει τη ζωή του, αν κάνει μία αναδρομή θα βρει στιγμές ευτυχίας. Έχει το υλικό για να κάνει την αναφορά και την αξιολόγηση της ζωής του και ξέρει ότι μπορεί να βιώσει και άλλες τέτοιες στιγμές.

Ευτυχία και χαρά, ποια είναι η σχέση τους ; Κατά τη γνώμη σας η ευτυχία ένα σκαλοπάτι πιο πάνω από τη χαρά; 

Ε.Μ. Η ευτυχία και η χαρά πρέπει να διαχωρίζονται. Η χαρά ταυτίζεται με την ευχαρίστηση και η ευτυχία με το νόημα. Μπορεί ένα ωραίο φαγητό να μου δώσει ευχαρίστηση, αλλά όχι νόημα. Μπορεί όμως μία έξοδος με φίλους να μας δώσει και ευχαρίστηση και νόημα. Πρέπει να εστιάζουμε στο νόημα που είναι κάτι πιο ουσιαστικό και όχι στο πρόσκαιρο.

Η ευτυχία συνδυάζεται με το χρήμα;

Ε.Μ. Το χρήμα είναι μία κινητήριος δύναμη. Η χρήση του χρήματος είναι αυτή που μας προβληματίζει. Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί το χρήμα για να κάνει φιλανθρωπίες. Ξαφνικά το χρήμα γίνεται ένα μέσο θεμιτό. Το χρήμα εξασφαλίζει τη στέγη και την τροφή μας. Είναι κάτι αναγκαίο. Δεν πρέπει όμως ούτε να δαιμονοποιείται, άλλα ούτε και να θεοποιείται. Η πυραμίδα του Mashlow εξηγεί την ιεράρχηση των ανθρώπινων αναγκών. Στη βάση της πυραμίδας βρίσκονται οι βασικές ανάγκες όπως η τροφή και η στέγη. Αν δεν έχω καλύψει αυτές τις βασικές ουσιαστικές ανάγκες δεν μπορώ να κάνω την υπέρβαση.

Ευτυχία και προσφορά. Μπορούμε να πλησιάσουμε την ευτυχία μέσω της προσφοράς;

Ε.Μ. Η ανιδιοτελής προσφορά μπορεί να σου χαρίσει την ευτυχία και να σε ολοκληρώσει ως άνθρωπο.

Πώς μπορούμε να γίνουμε ευτυχισμένοι?

Ε.Μ. Σύμφωνα με το life coaching και την προσωπική ανάπτυξη η ευτυχία εξαρτάται μεν σε μεγάλο βαθμό από τις εξωτερικές συνθήκες αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος εξαρτάται από εμάς. Αν γίνουμε συνειδητοί, εστιάζουμε σε αυτά που μας κάνουν χαρούμενους και φροντίζουμε καθημερινά να κάνουμε πράγματα που μας κάνουν χαρούμενους, να χτίσουμε δηλαδή συνήθειες ευτυχίας θα έρθουμε πιο κοντά στην ευτυχία που δεν είναι άλλο από όσο το δυνατός περισσότερες ευτυχισμένες στιγμές.

Η ευτυχία δεν είναι κάτι απόλυτο, δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση, συμβαίνουν διάφορα στη ζωή αλλά αυτό που ζητάμε είναι όσο το δυνατόν περισσότερες στιγμές ευτυχίας .

Tips για να βρούμε τη ευτυχία

1. Εστιάζω στους τομείς της ζωής μου που είμαι ευχαριστημένος. Από εκεί αντλώ την ενέργεια για να πετύχω βαθμό ικανοποίησης και στους άλλους. Δεν ξεκινάω με το τι μου λείπει , τι δεν πάει καλά αλλά με το τι πάει καλά.

2. Δυνατά στοιχεία

Όλοι έχουμε δυνατά στοιχεία. Να εστιάζουμε σε αυτά και όχι σε ότι δεν είμαστε καλοί ή τι θα θέλαμε να είμαστε. Όταν τα χρησιμοποιούμε αισθανόμαστε καλά. Ζητούμενο είναι να τα χρησιμοποιώ καθημερινά συνειδητά για να αισθάνομαι καλά. Παρεμπιπτόντως αισθάνονται και οι άλλοι καλά.

3. ΟΧΙ

Μια λέξη που την χρησιμοποιούμε καθημερινά, ίσως όχι με τον σωστό τρόπο, που αν μάθουμε να τη χρησιμοποιούμε προς όφελός μας θα γίνουμε πιο ευτυχισμένη και θα αποδεσμεύσουμε αρνητισμό, χάσιμο χρόνο, αισθήματα ενοχής κλπ. Ποια είναι;;

Σε τι θέλω να πω ΟΧΙ; Καταστάσεις; Συνήθειες; Ανθρώπους;

Τι με σταματάει και δεν λέω όχι;

Πως θα αισθανόμουν αν μπορούσα να πω όχι;

Όχι στα παράπονα

Όχι στην γκρίνια

Όχι στο κουτσομπολιό

Όχι στην έλλειψη

Όχι στις αρνητικές σκέψεις για υγεία κλπ

Όχι στην καταστροφολογία

4. Τόπος Δύναμης/ Ιερός Τόπος

Σκεφτόμαστε ένα μέρος που μας δίνει ενέργεια που νοιώθουμε ότι εκεί ηρεμούμε φορτίζουμε μπαταρίες. Μπορεί να είναι ένα μέρος στη φύση, ένα μέρος στην πόλη μας, μια εκκλησία ένα σημείο του σπιτιού μας. Το επισκεπτόμαστε όσο πιο συχνά μπορούμε αν είναι εφικτό αλλιώς το φέρνουμε στη φαντασία μας. Μπορούμε να ορίσουμε και στο σπίτι ένα μέρος. Εκεί ηρεμούμε, χαλαρώνουμε είναι ο φορτιστής μας.

5. Προσφορά. Μία καλή πράξη κάθ μέρα. Μη ανιδιοτελής., Δεν περιμένω ανταπόδοση. Οι ανταμοιβές πολύ μεγαλύτερες από ό,τι φαντάζομαι

6. Ευγνωμοσύνη

Σκέφτομαι για ποια πράγματα είμαι ευγνώμων. Γράφω στη λίστα. Αν ξεκινήσω με αυτό τον τρόπο κάθε μέρα θα σκέφτομαι και περισσότερα. Το βράδυ πριν κοιμηθώ ή όποτε κάνω αρνητικές σκέψεις μπορώ να ανακόψω και να σκεφτώ πράγματα για τα οποία είμαι ευγνώμων.

Επίσης μπορώ να εκφράζω καθημερινά με κάθε ευκαιρία την ευγνωμοσύνη μου στους άλλους.

Η Ελένη Ματράκη είναι δικηγόρος και διαπιστευμένη Life, Executive & Business Coach με την Ευρωπαϊκή Ατομική Διαπίστευση (EIA) του European Mentoring & Coaching Council. Είναι πτυχιούχος Νομικής, πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Διδακτική των Γλωσσών, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στις Γλώσσες και τον Πολιτισμό των χωρών της ΝΑ Ευρώπης και μιλάει πέντε ξένες γλώσσες. Ασκεί δικηγορία από το 2004 και από το 2014 ασχολείται επαγγελματικά με το coaching υποστηρίζοντας ανθρώπους, επιχειρήσεις και οργανισμούς να αναπτυχθούν και να επιτυγχάνουν υψηλές αποδόσεις. Είναι ενεργό μέλος του International Coach Federation (ICF) και του European Mentoring & Coaching Council (EMCC) και συμμετέχει ως coach και mentor σε πλήθος εθελοντικών δράσεων. Είναι ομιλήτρια TEDx και συνιδρύτρια του «Ινστιτούτου Πρόληψης και Ανάπτυξης» (IPD), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, ο οποίος μέσα από τις δράσεις του προωθεί την κουλτούρα πρόληψης, προσωπικής ανάπτυξης και ευημερίας στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή.