Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ: Η «Σιδηρά Κυρία» της Αφρικής

του Ανδρέα Αγγελόπουλου

466

Ellen Johnson Sirleaf: The legacy of Africa's first elected female president - BBC News

Μια εμβληματική προσωπικότητα του «Σήμερα» που κατάφερε να εδραιώσει το όραμα της και να εναντιωθεί στην στρατιωτική κυβέρνηση του Σάμιουελ Ντόε.

«Η εθνικότητα πρέπει να μας εμπλουτίσει, θα πρέπει να μας κάνει μοναδικούς ανθρώπους στην

διαφορετικότητα μας και όχι να χρησιμοποιείται για να μας διχάζει» υποστηρίζει η Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ. Η νομπελίστρια γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1938. Υπάρχουν προσωπικότητες που δεν συμβιβάζονται και προσπαθούν να ανατρέψουν καθετί που τους ενοχλεί. Να εναντιωθούν σε ότι θεωρείται δεδομένο και να αλλάξουν την ροή της ιστορίας.

Η Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ άναψε τον πυρσό της αμφισβήτησης και έγινε η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα Πρόεδρος σε αφρικανικό κράτος. Βροντοφωνάζει πως «Θα υπάρχουν πάντα εκείνοι που θα μας γκρεμίζουν και θα μας διαλύουν επειδή θέλουν να παραμείνει το καθεστώς. Αλλά μαζί μπορούμε να σπάσουμε τα δεσμά που δεν επέτρεψαν στις γυναίκες να επιτύχουν την ισότητα που δικαιωματικά τους ανήκει». Η Σίρλιφ μοιράστηκε το νόμπελ Ειρήνης με την Ταουακούλ Κάρμαν και την Λέιμα Γκμπόουι, οι οποίες αγωνίζονται για τις μη βίαιες εκστρατείες, για τα δικαιώματα των γυναικών και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Ας ανακαλύψουμε την μυθιστορηματική ζωή της Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ που επιδίωξε να αναγεννήσει την Λιβερία.

Τα Πρώτα Βήματα

Η ακτιβίστρια γεννήθηκε στη Μονρόβια, την πρωτεύουσα της Λιβερίας. Έμαθε να ζει σε μια κοινωνία

που είχε σημαδευτεί από την ένταση μεταξύ αυτόχθονων πληθυσμών και των απογόνων των Αμερικανών εποίκων. Η μητέρα της Έλεν Τζόνσον ήταν δασκάλα και ο πατέρας της δικηγόρος. Οι γονείς της έδωσαν μεγάλη αξία στην εκπαίδευση της. Η Έλεν στα 17 της ενώ, το Πανεπιστήμιο φαινόταν ένα λογικό βήμα, παντρεύτηκε τον Τζέιμς Σίρλιφ και απέκτησαν 4 γιούς. Η ακτιβίστρια το 1965 ξεκίνησε να εργάζεται στο Υπουργείο Οικονομικών. Σε εκείνο το σημείο γεννήθηκε μέσα της ο έντονος πολιτικός ακτιβισμός και εξερράγη.

Ellen Johnson Sirleaf – Biographical - NobelPrize.org

«Πρέπει να μείνεις στην πορεία και να υποστείς τις συνέπειες, τις ταπεινώσεις και τις δυσκολίες»

Στις 12 Απριλίου 1980, ένα κλιμάκιο υπαξιωματικών, με επικεφαλής τον πλοίαρχο Σάμιουελ Ντόε, πραγματοποίησε πραξικόπημα. Ο τότε Πρόεδρος Τόλμπερτ σκοτώθηκε εκείνη την ημέρα μαζί με 26

οπαδούς του. Ο Ντόε αναζητώντας τη διεθνή νομιμότητα για το καθεστώς του προγραμμάτισε εκλογές το 1985. Η Σίρλιφ επέκρινε έντονα τη διεφθαρμένη στρατιωτική κυβέρνηση για αυτό τον λόγο συνελήφθη. Το 2005 η Έλεν Τζόνσον δέχθηκε να είναι υποψήφια Πρόεδρος της Λιβερίας στις πρώτες πραγματικά ελεύθερες εκλογές. Στις 16 Ιανουαρίου 2006, σημάδεψε την ιστορία της Αφρικής με την εκλογή της. Η Λιβερία είχε γίνει ένα από τα φτωχότερα έθνη του κόσμου, κατακλυζόμενη από τον αναλφαβητισμό , την πείνα και την πανδημική ανεργία. Αυτά προσπάθησε να διορθώσει η νομπελίστρια. Με εκτελεστικό διάταγμα καθιέρωσε το δικαίωμα στην δωρεάν και καθολική εκπαίδευση. «Ζητάμε δικαιοσύνη, ζητάμε ισότητα, ζητάμε να κατοχυρωθούν σε εμάς και στις κόρες μας όλα τα πολιτικά και ατομικά δικαιώματα που ανήκουν σε όλους τους πολίτες». Λόγια γεμάτα δέος που προσπάθησε να επιβάλλει στην πράξη σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς.

Η πρώην Πρόεδρος της Λιβερίας είχε δηλώσει «Πιστεύω ότι υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά σε μια γυναίκα που τις δίνουν κάποια πλεονεκτήματα έναντι ενός άνδρα. Οι γυναίκες είναι συνήθως πιο ειλικρινείς, πιο ευαίσθητες σε θέματα και φέρνουν μια ισχυρότερη αίσθηση δέσμευσης και αφοσίωσης σε αυτό που κάνουν. Ιδιαίτερα επειδή είναι μητέρες έχουν ιδιαίτερη προσοχή στην οικογένεια, στους νέους, τα παιδιά». Μια

οραματίστρια που κοίταξε με αποφασιστικότητα μπροστά και ισοπέδωσε τις αδικίες. Η Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ το 2016 κατατάχθηκε ως η 51η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο από το περιοδικό Forbes.