Εχασε τον έλεγχο του Κογκρέσου ο Γουαϊδό 

25

Τον Λουίς Πάρα εξέλεξε σήμερα η Βουλή της Βενεζουέλας ως το νέο ηγέτη της, με τον Χουάν Γουαϊδό και τους συμμάχους του στην αντιπολίτευση να καταγγέλλουν «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

 

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης περίμεναν ότι θα καταφέρουν να επανεκλέξουν για μια δεύτερη θητεία τον Γουαϊδό – τον οποίον έχουν αναγνωρίσει ως τον νόμιμο ηγέτη της Βενεζουέλας περισσότερες από 50 χώρες- προκειμένου να συνεχίσουν να πιέζουν για την απομάκρυνση από την εξουσία του Νικολάς Μαδούρο.

Μετά όμως από κάποιες στιγμές έντασης και σύγχυσης στην αίθουσα, η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι ο νέος πρόεδρος της Βουλής είναι ο Πάρα, ένας βουλευτής που είχε εκδιωχθεί τον περασμένο μήνα από ένα κόμμα της αντιπολίτευσης μετά από κατηγορίες εναντίον του για διαφθορά, τις οποίες βεβαίως αρνείται.

«Ο Λουίς Πάρα ορκίστηκε στη διάρκεια της σημερινή συνεδρίασης» ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ, μετά από μια πρόχειρη τελετή ορκωμοσίας και εν μέσω διαμαρτυριών από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τους επικριτές του Μαδούρο, η εξέλιξη της διαδικασίας δείχνει ότι ο πρόεδρος της χώρας παραβίασε πάλι βασικές δημοκρατικές αρχές, χρησιμοποιώντας μεθόδους εκφοβισμού για να ελέγξει το σώμα, όπου δεν έχει πλέον την πλειοψηφία.

Βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα συνεργάτες του Γουαϊδό τον δείχνει να προσπαθεί να σκαρφαλώσει στον φράκτη έξω από το κοινοβούλιο και να τον απωθούν οι δυνάμεις ασφαλείας. Ο Γουαϊδό χαρακτήρισε το νέο κογκρέσο παράνομο και είπε ότι θα συνεχιστούν οι συνεδριάσεις σε άλλη τοποθεσία.

Η διεκδίκηση της προεδρίας της χώρας, έστω και ως «ενδιάμεσος» ηγέτης,  βασιζόταν στο αξίωμα που κατείχε ως πρόεδρος της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση βουλής.

Οι ΗΠΑ μέσω της πρεσβείας τους στη Βενεζουέλα, η οποία όμως έχει μετακομίσει πλέον στη Μπογκοτά της Κολομβίας μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών πέρσι, χαρακτήρισε τη σημερινή ψηφοφορία «εντελώς αντίθετη με τη βούληση του λαού της χώρας και τους νόμους που διέπουν την εκλογή προέδρου της Βουλής».

Οπως είπε ο Πάρα στην κρατική τηλεόραση, οι παρόντες βουλευτές ξεκίνησαν την διαδικασία χωρίς τον Γουαϊδό, επειδή αυτός δεν πήγε. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Γουαϊδό είχε δηλώσει ότι θα ερευνηθούν διεξοδικά οι καταγγελίες για διαφθορά κατά βουλευτών- συμπεριλαμβανομένου και του Πάρα.