Δυστύχημα στον Ηλεκτρικό: Για ανθρωποφαγία μιλούν οι σταθμάρχες και οι ηλεκτροδηγοί της ΣΤΑΣΥ

241

stasy-ilektrikos-dystyxima-5

Κοινή ανακοίνωση του Συνδικάτου Σταθμαρχών και του Σωματείου Ηλεκτροδηγών ΣΤΑΣΥ – «Η µνήµη του συναδέλφου µας δεν τιµάται µε νοοτροπίες αγέλης», αναφέρουν

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν το Συνδικάτο Σταθμαρχών – Εργαζομένων «Πρώτη Γραμμή» και το Σωματείο Ηλεκτροδηγών και λοιπών Εργαζομένων Κίνηση στη ΣΤΑΣΥ στην οποία αναφέρονται στο τραγικό περιστατικό με τον θάνατο του εργαζόμενου στον Ηλεκτρικό, Πέτρου Γιάμαλη.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν ότι «η θέση μας παραμένει ότι, σαν Συνδικάτα θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και με αίσθημα ευθύνης να συνεχίσουμε να απαιτούμε να βρεθούν οι αιτίες που οδήγησαν στο τραγικό περιστατικό». Επιτίθενται δε στα ΜΜΕ τα οποία καλούν «να διασταυρώνουν τις πηγές τους πριν προβούν σε δηµοσιεύσεις το κατ’ ελάχιστον ανακριβείς, για να µην πούµε κατευθυνόµενες».

Την ίδια ώρα τονίζουν: «Θα προτείναµε, οι προσφάτως ανακύψαντες αυτό-χρησµένοι δικαστές και ντετέκτιβς, τηλεοπτικοί- ραδιοφωνικοί αστέρες, να αφήσουν πρώτα την έρευνα να προχωρήσει και ακολούθως την ∆ικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. ∆εν είναι αυτοί οι µόνοι ευαίσθητοι…»

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τις τελευταίες ηµέρες µε µεγάλη µας λύπη, διακρίνουµε µια επιµονή-εµµονή από διάφορες πλευρές, εντός και εκτός της επιχείρησης, να «υπαγορευτεί» ένα συγκεκριµένο «τηλε-κατηγορητήριο» και µάλιστα η «τηλε- εισαγγελία» έχει ήδη αποφανθεί για την κατάληξη της «τηλε-δίκης».

Η γνωστή, και µόνιµα προς συγκεκριµένη κατεύθυνση ανθρωποφαγία, δυστυχώς κάνει και πάλι αισθητή την παρουσία της στις τάξεις του εργασιακού µας χώρου σε ένα τόσο ευαίσθητο θέµα, όπως αυτό του χαµού του αείµνηστου συναδέλφου µας Πέτρου Γιάµαλη! Και εννοείται, ότι φταίνε (εξυπακούεται, χωρίς ελαφρυντικά και τεκµήριο αθωότητας) για µια ακόµα φορά οι µη αρεστοί. Να υπενθυµίσουµε ότι µη αρεστοί ήταν και οι προηγούµενοι Γενικοί ∆ιευθυντές Λειτουργίας. Να υπενθυµίσουµε ότι µη αρεστός ήταν και ο αείµνηστος συνάδελφος σε κάποιους «τηλε-κατήγορους». Επιλέγουν ακόµα και «τον Βαρραβά να αθωώσουν» προκειµένου να εξυπηρετηθούν τα συµφέροντά τους.

Θα προτείναµε, οι προσφάτως ανακύψαντες αυτό-χρησµένοι δικαστές και ντετέκτιβς, τηλεοπτικοί- ραδιοφωνικοί αστέρες, να αφήσουν πρώτα την έρευνα να προχωρήσει και ακολούθως την ∆ικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. ∆εν είναι αυτοί οι µόνοι ευαίσθητοι…

∆εν προσφέρουν τίποτα απολύτως στην εν λόγω διαδικασία, παρά µόνο να δηµιουργούν µια αίσθηση αποδιοργάνωσης και αποσύνθεσης της εταιρείας ΣΤΑΣΥ, της µοναδικής εταιρείας Σταθερών Συγκοινωνιών στην Ελλάδα. Μιας εταιρείας που επί πολλά έτη προσφέρει ασφαλές συγκοινωνιακό έργο για τους επιβάτες. Και που όλοι οι εργαζόµενοι είµαστε περήφανοι για το έργο που παράγουµε, που είναι ασφαλές για το επιβατικό κοινό και για τους εργαζόµενους. Οι «προσφάτως ανακύψαντες τηλε-κατήγοροι» δηµιουργούν αίσθηµα φόβου µε τις τοποθετήσεις τους (εκτός και αν τοποθετηθούν οι αρεστοί τους µάλλον τότε «θα ξεπεράσουν άµεσα το αίσθηµα φόβου»), και επιφέρουν ταυτόχρονα διχόνοια µεταξύ των εργαζοµένων.

Η δε ∆ιοίκηση της ΣΤΑΣΥ (∆ιοικητικό Συµβούλιο και υπηρεσιακοί παράγοντες), οφείλει να τοποθετηθεί µε σαφήνεια και να µην αφήσει την εταιρεία βορά και εύκολη λεία σε αλλότρια συµφέροντα. Το οφείλει άλλωστε στους εργαζόµενους και στο επιβατικό κοινό που χρόνια τώρα την τιµά!

Θα προτείναµε επίσης, τα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης να διασταυρώνουν τις πηγές τους πριν προβούν σε δηµοσιεύσεις το κατ’ ελάχιστον ανακριβείς, για να µην πούµε κατευθυνόµενες… Μία ενδεικτική ερώτηση π.χ. θα ήταν: «ποιοί έχουν υπογράψει τη σύµβαση αυτή»;… Αν την υπέγραψαν κάποιοι, που σήµερα περιφέρονται µε ένα «δριµύ κατηγορώ», πώς και δεν εντόπισαν προβλήµατα στη σύµβαση πριν την υπερψηφίσουν;; Απλά υπέγραψαν;… ∆εν διάβασαν; ∆εν είδαν; ∆εν άκουσαν;… Και κατά τη διάρκεια των εργασιών «αυτοί που υπέγραψαν» δεν είδαν ότι υπάρχουν προβλήµατα; Μετά το θάνατο τα κατάλαβαν όλα;

Η θέση µας παραµένει ότι σαν Συνδικάτα θα πρέπει να σταθούµε στο ύψος των περιστάσεων και µε αίσθηµα ευθύνης να συνεχίσουµε να απαιτούµε να βρεθούν οι αιτίες που οδήγησαν στο τραγικό περιστατικό. Τις «ποινές» και τις «δίκες» είναι άλλα όργανα αρµόδια να τις φέρουν εις πέρας.

Η µνήµη του συναδέλφου µας δεν τιµάται µε νοοτροπίες αγέλης. Πόσο µάλλον από ενέργειες που όχι µόνο δεν βοηθούν την οικογένεια του αδικοχαµένου συναδέλφου µας να διαχειριστεί αυτό το τόσο δύσκολο γεγονός… ενδεχοµένως να την βλάπτουν κιόλας.

Επιφυλασσόµαστε να τοποθετηθούµε µετά το πέρας των ερευνών, µε υπεύθυνη στάση, χωρίς τυµπανοκρουσίες. Όσοι φέρουν την ευθύνη (οι πραγµατικοί υπεύθυνοι όµως, που θα προκύψουν από την ενδελεχή έρευνα και όχι τα εκάστοτε εξιλαστήρια θύµατα των τηλε-κατηγόρων) να επωµιστούν τις συνέπειες των ευθυνών τους και αν χρειαστεί µετά το πέρας της επίσηµης διαδικασίας να τιµωρηθούν ανάλογα.