Δολοφονίες σε Βάρη – Κέρκυρα: Πού ψάχνουν οι Αρχές τον θησαυρό της μαφίας του Μαυροβουνίου

173

barh-neo_1

Άρση τραπεζικού απορρήτου για Αλβανό εμπλεκόμενο στο μακελειό της Βάρης και της Κέρκυρας τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο του 2020 όπου δολοφονήθηκαν τέσσερις άντρες από Μαυροβούνιο και Σερβία

Το απόγευμα της Κυριακής 19 Ιανουαρίου του 2020, επί της Βάρης – Κορωπίου, στον «παράδεισο της κρεατοφαγίας», την ταβέρνα «Βοσκοπούλα», επικρατούσε σχετική ηρεμία. Στο κατάστημα υπήρχε λίγος κόσμος, μεταξύ των οποίων και δύο οικογένειες αλλοδαπών που συνέτρωγαν.

Ξαφνικά, στην ταβέρνα μπήκαν τέσσερα άτομα με ακάλυπτα τα πρόσωπά τους και με υποπολυβόλα στα χέρια τους. Προτού καν προλάβουν να αντιδράσουν οι δύο άνδρες της παρέας, τα τέσσερα άτομα πάτησαν τη σκανδάλη και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ, μπροστά στα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών τους και τους εμβρόντητους πελάτες. Μια σκηνή βγαλμένη από κινηματογραφική ταινία, με τη διαφορά ότι το αίμα που κυλούσε στο πάτωμα της ταβέρνας ήταν αληθινό.

5009804

Τα θύματα ήταν ένας Σλοβένος και ένας Μαυροβούνιος, οι οποίοι φαινόταν ότι είχαν τραυματιστεί θανάσιμα. Θύμα των πυροβολισμών και η σύζυγος ενός εκ των δύο ανδρών, η οποία είχε τραυματιστεί ελαφρά.

Οι δύο άνδρες διακομίστηκαν στο Ασκληπιείο της Βούλας, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό τους, ενώ η γυναίκα νοσηλεύτηκε με τραύματα στα πόδια.

5009789

Αμέσως μετά τους πυροβολισμούς οι τέσσερις θρασύτατοι δράστες τράπηκαν σε φυγή, ενώ η Αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους. Αξιωματικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών που κατέφτασαν κατέληξαν στην εκτίμηση ότι επρόκειτο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

foto-kurir
O Ιγκόρ Ντέντοβιτς (αριστερά) και ο Στέβαν Σταμάτοβιτς (δεξιά)

Η ταβέρνα είχε κάμερες και οι αστυνομικοί μίλησαν με όλους τους αυτόπτες μάρτυρες από τα διπλανά τραπέζια. Κατά την αυτοψία που διενεργήθηκε στον τόπο του εγκλήματος εντοπίστηκαν 24 κάλυκες.

5009768

Το αιματηρό αυτό περιστατικό ήταν μόνο η αρχή. Επτά μήνες μετά, η αιματοχυσία συνεχίστηκε, αυτή τη φορά στο Νησί των Φαιάκων. Δύο άλλοι άνδρες, ένας από τη Σερβία κι ένας από το Μαυροβούνιο, εντοπίστηκαν νεκροί εντός Ι.Χ., το οποίο ήταν σταθμευμένο στην αυλή ενοικιαζόμενης κατοικίας. Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Κανούλι Αγίου Ματθαίου Κέρκυρας το βράδυ της 23ης Ιουλίου του 2020.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, τα πτώματα έφεραν πολλαπλά τραύματα από πυροβόλο όπλο σε όλο τους το σώμα. Κατά την αυτοψία που διενεργήθηκε εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων ευρημάτων, 34 κάλυκες.

alan-kozar-arthro
Άλαν Κόζαρ, το ένα από τα δύο θύματα της δολοφονίας στην Κέρκυρα

Από το αρχείο του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής προέκυψε ότι οι δύο νεκροί στο μακελειό της Βάρης διώκονταν διεθνώς με Ερυθρά Αγγελία από τις Αρχές του Μαυροβουνίου για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ο ένας εκ των δύο θυμάτων στην ενέδρα της Κέρκυρας διωκόταν διεθνώς από τις σερβικές αρχές για ανθρωποκτονία με πρόθεση.

Από την έρευνα προέκυψε ότι τα θύματα σχετίζονταν με την εγκληματική οργάνωση Skaljari, η οποία έχει έδρα στην πόλη Κότορ του Μαυροβουνίου και τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε πόλεμο με μια άλλη οργάνωση, την Kavac, από την ίδια πόλη. Και οι δύο αυτές εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνται στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών παγκοσμίως, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί πολλές ανθρωποκτονίες μεταξύ των μελών τους σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

kerkura-eglhma3

Προκειμένου, λοιπόν, να προστατευτούν, τα θύματα βρήκαν καταφύγιο στη χώρα μας, φυσικά με πλαστά στοιχεία ταυτότητας. Κάποιοι ισχυρίζονταν ότι είχαν αλλοιώσει και τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με πλαστικές επεμβάσεις για να μην είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι. Κάποιοι άλλοι υποστήριζαν ότι εκτελέστηκαν για την εμπλοκή τους σε υπόθεση που αφορούσε τη μεταφορά ναρκωτικών αξίας 1 δισ. ευρώ από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη και ότι ένας εκ των δολοφονηθέντων στοχοποιήθηκε ως κύριος υπεύθυνος για την απώλεια 20 τόνων κοκαΐνης, την οποία εντόπισε κλιμάκιο της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ σε φορτηγό πλοίο στο λιμάνι της Φιλαδέλφειας πριν από έναν χρόνο.

Σύμφωνα με τη Europol, οι Αρχές της Γαλλίας κατείχαν κρυπτογραφημένες συνομιλίες, ορισμένες εκ των οποίων σχετίζονταν με τις δολοφονίες στη Βάρη και την Κέρκυρα. Για τον λόγο αυτό η Europol υπέβαλε αίτημα στο Ειδικό Τμήμα του Πρωτοδικείου των Παρισίων κατά του οργανωμένου εγκλήματος Junalco και χορηγήθηκαν δεδομένα που αφορούσαν το περιεχόμενο των συνομιλιών χρηστών της εφαρμογής Sky ECC, μέσω των οποίων επαληθεύτηκε η παρουσία τους στην Ελλάδα, με σκοπό την προετοιμασία και την τέλεση ανθρωποκτονιών.

Αρση του τραπεζικού απορρήτου

Από τη μελέτη των δεδομένων της εν λόγω εφαρμογής που αφορούσε την ανθρωποκτονία των δύο ανδρών στην Κέρκυρα, προέκυψε ότι ένας χρήστης της εφαρμογής συνέδραμε στην οργάνωση της δολοφονίας μεταφέροντας βαρύ οπλισμό: τουλάχιστον δύο υποπολυβόλα Scorpion και ένα Καλάσνικοφ από την Αθήνα στην Κέρκυρα, ενώ την ημέρα της δολοφονίας ο ίδιος άνθρωπος μετέβη από την Αθήνα στα Σύβοτα Θεσπρωτίας προκειμένου να παραλάβει τους πληρωμένους εκτελεστές και να τους μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη.

kerkyra_nekroi

Από τα αρχεία της Europol διαπιστώθηκε ότι ο χρήστης της εφαρμογής Sky ECC είναι Αλβανός υπήκοος που διαμένει στην Ελλάδα και διατηρεί δύο τραπεζικούς λογαριασμούς στην Εθνική Τράπεζα και τις αντίστοιχες κάρτες αναλήψεων.

Επειδή όμως οι Αρχές δεν έχουν καταφέρει να τον εντοπίσουν έως σήμερα, ώστε να εξακριβωθούν όλες οι τραπεζικές του συναλλαγές, να αποτυπωθούν οι κινήσεις του και να αξιολογηθούν για τυχόν σύνδεσή τους με την υπό έρευνα υπόθεση, κρίνονται αναγκαία η άρση του τραπεζικού απορρήτου και ο έλεγχος σε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με μετοχές, θυρίδες θησαυροφυλακίου, λογαριασμούς παραγώγων προϊόντων, λογαριασμούς άυλων τίτλων, λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα που τυχόν διατηρούσε το πρόσωπο-κλειδί στη διπλή δολοφονία.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι ενδέχεται να πέσουν πάνω σε έναν μικρό θησαυρό που περιλαμβάνει πακτωλό μετρητών, αλλά και πολύτιμους λίθους, πανάκριβα κοσμήματα και ρολόγια. Πολύ πιθανό να προκύψουν από την έρευνα και η διαδρομή μαύρου του χρήματος, εμβάσματα που ίσως σχετίζονται με τις δύο δολοφονίες, αλλά και με τη διακίνηση των ναρκωτικών.