Δείτε live: «God Save the King» – Ο βασιλιάς Κάρολος φέρει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου

300

charles_stema_

Έγινε η στέψη και της Καμίλα – «Θεέ της ευσπλαχνίας και του ελέους, δώσε μου ευλογία» είπε ο Βρετανός μονάρχης στον όρκο- Έβαλε το άγιο μύρο πίσω από παραβάν

Το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου φορά πλέον ο βασιλιάς Κάρολος, που στέφθηκε βασιλιάς στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, η πρώτη μετά από 70 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Λίγο αργότερα, σε μία πολύ πιο σύντομη τελετή, έγινε η στέψη και της Καμίλα, που φόρεσε το στέμμα της βασίλισσας Μαίρης, το 1911.

Με τη λαμπρή τελετή, το παλάτι του Μπάκιγχαμ επιδιώκει να συμβολίσει τη σταθερότητα του θεσμού, συνδυάζοντας την παράδοση μιας χιλιετίας αλλά και πιο σύγχρονα στοιχεία.


Παρά την αδιαφορία που επέδειξαν αρχικά οι Βρετανοί, η στέψη αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει παγκόσμιο ενδιαφέρον.  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, την τελετή παρακολουθούν  πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ενώ στους δρομους του Λονδίνου εκτιμάται ότι βρίσκονται 2 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο Κάρολος γίνεται ο 40ός βασιλιάς που στέφεται στο Αββαείο, όπου έχει ξεκινήσει το τελετουργικό, ενώ είναι ο έβδομος μονάρχης που θα φορέσει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.

. Η πρώτη ενότητα της τελετής ήταν η αναγνώριση. Ο σεβασμιώτατος Τζάστιν Γουέλμπι παρουσίασε τον νέο μονάρχη στο εκκλησίασμα ως τον αδιαμφισβήτητο βασιλιά και ζήτησε δήλωση αφοσίωσης. «Ο Θεός σώζοι τον βασιλιά» απάντησε το εκκλησίασμα. Η διαδικασία έγινε τέσσερις φορές, για καθεμία πλευρά του ναού.

Στη δεύτερη ενότητα, τον Όρκο, ο Κάρολος παρέμεινε κοντά στον θρόνο και ακούμπησε το χέρι του στη Βίβλο, όπου ορκίστηκε ότι θα κυβερνά με βάση τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας, αλλά και ότι θα υπερασπίζεται την θρησκεία της προτεσταντικής μεταρρύθμισης και της Εκκλησίας της Αγγλίας.

«Όλα αυτά υπόσχομαι να τα πράξω» απάντησε ο Κάρολος, ζητώντας τη βοήθεια του Θεού.  Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανέγνωσε απόσπασμα από την επιστολή Προς Κολοσσαείς του Αποστόλου Παύλου.

Η τρίτη ενότητα της τελετής περιλαμβάνει το χρίσμα, που παρέλαβε ο αρχιεπίσκοπος Τζάστιν Γουέλμπι από τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο της Ιερουσαλήμ.  Το μύρο που χρησιμοποιείται καθαγιάστηκε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόδιλο στις 3 Μαρτίου, ενώ το λάδι για το μύρο προέρχεται από δέντρα στο Όρος των Ελαιών.  Ο βασιλιάς Κάρολος έβγαλε τον χιτώνα και κάθισε στην καρέκλα της στέψης,  όπου έβαλε το άγιο μύρο. Η στιγμή  δεν καταγράφηκε από τις κάμερες, ενώ έγινε σε χώρο πίσω από το παραβάν.

Με τον ψαλμό 71 από βυζαντινή χορωδία ξεκίνησε η ανάληψη, η τέταρτη ενότητα, κατά την οποία παρουσιάστηκαν και δόθηκαν τα σύμβολα της βασιλικής εξουσίας.  Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ παρέδωσε τον μανδύα στον βασιλιά, στον οποίο δόθηκαν τα σκήπτρα, τα σπιρούνια, τα ξίφη αλλά και η βασιλική σφαίρα. «Δεχθείτε αυτό το γάντι που θα εδραιώσει την εξουσία σας με ευγένεια και χάρη» είπε ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι. Στο τέλος, στο κεφάλι του Καρόλου τοποθετήθηκε το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.

Το Στέμμα ζυγίζει 2,27 κιλά, έχει ύψος 30 εκατοστά και περιέχει 444 πολύτιμους λίθους.

Με την ενθρόνιση, την πέμπτη ενότητα της τελετής, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ γονάτισε, του απέδωσε τιμές και τον ασπάστηκε, ενώ ακούστηκαν κανονιοβολισμοί σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η στέψη της Καμίλα

Μετά και την ενθόνιση του Καρόλου, έγινε η στέψη της βασίλισσας Καμίλα. Η διαδικασία ήταν πολύ πιο σύντομη, ενώ φόρεσε το στέμμα της βασίλισσας Μαίρης, της γιαγιάς της βασίλισσας Ελισάβετ.

stepsi___5_
stepsi___4_
stepsi___3__2
stepsi___2_
stepsi___1_
stepsi__2_
stepsi__1_
stepsi_5
stepsi_4

Τον συνόδευε ο πρίγκιπας Τζορτζ

Στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ έφτασαν στις 12:53 ο  βασιλιάς Κάρολος με την Καμίλα.  Έξω από το Αββαείο τους υποδέχθηκε ο προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι Τζάστιν Γουέλμπι, ενώ μπαίνοντας τους συνόδευαν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον.

Ο πρίγκιπας Τζορτζ, δεύτερος στη διαδοχή του βρετανικού θρόνου, συνόδευσε τον παππού του, ως επικεφαλής του αγήματος επί τιμή  του βασιλικού ζεύγους, ηλικίας 9-13 ετών.

george1
wales1

Μετέβησαν στο Αββαείο με την Αδαμάντινη άμαξα

Το βασιλικό ζεύγος μπήκε νωρίτερα στην Πολιτειακή Άμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου με κατεύθυνση το Αββατίο. Η Αδαμάντινη άμαξα είναι η νεότερη και πλέον σύγχρονη βασιλική άμαξα, καθώς κατασκευάστηκε για τα 60 χρόνια της βασιλείας της Ελισάβετ. Ζυγίζει τρεις τόνους και σύρεται από έξι άλογα ράτσας Windsor Grey.

Την άμαξα συνόδευαν περίπου 200 μέλη της μονάδας Συνοδείας του Μονάρχη, του έφιππου συντάγματος ιππικού του βασιλικού οίκου.

Πίσω από τα εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας βρίσκονται οι πρίγκιπες Χάρι και Άντριου.

harry-prince

Στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μετέβησαν στις 11:00 το πρωί (ώρα Ελλάδος) . Το βασιλικό ζεύγος πέρασε το βράδυ δειπνώντας ιδιωτικά στο Clarence House, που ήταν το σπίτι τους στο Λονδίνο για 20 χρόνια.

Στις 13:00, γίνεται η είσοδός τους από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκινάει το τελετουργικό, που θα ολοκληρωθεί στις 14:00 με τη στέψη.

Στο Λονδίνο έχει αρχίσει να πέφτει βροχή. Οι δρόμοι που μπορούν να σταθούν οι πολίτες έχουν γεμίσει και οι Αρχές κάλεσαν τους πολίτες να σταματήσουν να προσέρχονται και να κατευθυνθούν στο Χάιντ Παρκ.

Νωρίτερα, ξεκίνησαν οι αφίξεις των 2.300 προσκεκλημένων στο Αββαείο. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών, βασιλείς και βασίλισσες, μέλη της βρετανικής αριστοκρατίας και εξέχοντα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Την τελετή παρακολουθούν και διασημότητες, όπως η Κέιτι Πέρι, ο Λάιονελ Ρίτσι, ο Άντριου Λόιντ Βέμπερ, ο Νικ Κέιβ και η Έμα Τόμσον.  Στο Αββαείο έφτασε και η Τζιλ Μπάιντεν.

Αποδοκιμασίες εκδηλώθηκαν κατά του πρίγκιπα Άντριου, που μετέβη στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ νωρίτερα από τα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, καθώς δεν είναι εργαζόμενο μέλος.

Γεμάτοι είναι και οι δρόμοι κατά μήκος της διαδρομής. Ήδη από χθες, πολλοί Βρετανοί κατασκήνωσαν με καρέκλες και σκηνές, θέλοντας να εξασφαλίσουν μία καλή θέση για να δουν τον μονάρχη.

karolos_stepsi_kosmos__7_
karolos_stepsi_kosmos__5_

Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις έξι ακτιβιστών κατά της μοναρχίας, στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της αντιμοναρχικής οργάνωσης.

Τις τελευταίες ημέρες, το κλίμα άρχισε να γίνεται πιο θετικό για τον βασιλιά Κάρολο. Τα ποσοστά δημοφιλίας του ανέβηκαν, καθώς νέα δημοσκόπηση της YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας Times, δείχνει ότι το 62% των Βρετανών θεωρούν ότι θα είναι ένας καλός βασιλιάς, έναντι μόλις 39% τον Μάρτιο. Σε ό,τι αφορά το θεσμό της μοναρχίας, το 60% τάσσεται υπέρ της διατήρησής του και το 26% επιθυμεί την αντικατάσταση του βασιλιά από εκλεγμένη κεφαλή του κράτους. Ωστόσο, ισχυρή είναι και η παρουσία πολέμιων της μοναρχίας, που βρίσκονται στην πλατεία Τραφάλγκαρ, ενώ η αστυνομία έκανε έξι συλλήψεις.