CN Tower: Το πιο διάσημο σύμβολο του Καναδά

της Αγγελικής Σαρακινού

776

Μέχρι και το 2007 υπήρξε ένα από τα ψηλότερα κτίρια του κόσμου. Μετά την κατασκευή του Burj Khalifa στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχασε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες.

Ο λόγος για το CN Tower, το τσιμεντένιο πύργο στο Τορόντο του Καναδά, ο οποίος το 1995 χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου από την αμερικανική εταιρεία πολιτικών μηχανικών. Ποια ήταν όμως η αφορμή για να χτιστεί ο CN Tower, από πού πήρε το όνομά του και πόσα εκατομμύρια κόστισε;

Κατά τη δεκαετία του ‘50 ο πληθυσμός του Τορόντο ήταν περίπου ένα εκατομμύριο. Μέχρι και το 1970 είχε αυξηθεί σε περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Τη δεκαετία του ‘60 το Τορόντο είδε μια οικοδομική έκρηξη. Άρχισαν να χτίζονται πολύ ουρανοξύστες και ψηλά κτίρια καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι μετακόμιζαν στο Τορόντο, για να ζήσουν και να εργαστούν. Πιο συγκεκριμένα, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’60, ξεκίνησε η μετατροπή του Τορόντο σε μια σύγχρονη πόλη. Ένα μετρό μονής γραμμής, το Νέο Δημαρχείο και οι μεγάλοι δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας βοήθησαν να σηματοδοτηθεί και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη στην πόλη.

Τα επτά σύγχρονα Θαύματα της Μηχανικής​ - Γεωγραφικοί

Με αυτή την οικοδομική έκρηξη αλλά και με την κατασκευή ουρανοξυστών η πόλη άρχισε να αντιμετωπίζει τηλεπικοινωνιακά προβλήματα τα ραδιοκύματα να ταξιδεύουν σε χαμηλότερα επίπεδα με αποτέλεσμα η επικοινωνία και η λήψη σημάτων να διακοπεί. Αυτή ήταν η αφορμή να δημιουργηθεί ο CN Tower ή Canadian National , όπως ονομαζόταν η εταιρεία σιδηροδρόμων που κατασκεύασε τον Πύργο.

Ο CN Tower κατασκευάστηκε για να λειτουργεί κυρίως ως ραδιοφωνικός Πύργος για να βοηθήσει στην επίλυση του ζητήματος των Επικοινωνιών μόλις ολοκληρώθηκε το Τορόντο θεωρήθηκε πως είχε την πιο καθαρή η λήψη και τα κύματα ραδιοφώνου τηλεόρασης και επικοινωνίας σε όλη τη Βόρεια Αμερική. Στις 6 Φεβρουαρίου του 1973 άρχισε να κατασκευάζεται ο CN Tower και ολοκληρώθηκε στις 26 Ιουνίου  του 1976. Η κατασκευή διήρκεσε 40 μήνες. Αξίζει να αναφερθεί πως για να χτιστεί το θεμέλιο του πύργου αφαιρέθηκαν πάνω από 56 τόνοι γης. Η κεραία του CN Tower κατασκευάστηκε σε 44 διαφορετικά κομμάτια και κάθε κομμάτι ανυψώθηκε από το ελικόπτερο και Sikorsky S-64 Skycrane. Όταν και το τελευταίο κομμάτι επικολλήθηκε, ο CN Tower έγινε το ψηλότερο κτίριο ελεύθερου σχήματος στον κόσμο.

Ο αρχιτέκτονας αυτού του έργου ήταν ο John Andrews και για τη δημιουργία του χρειάστηκε να δουλέψουν 1.537 εργολάβοι. Το ύψος του CN Tower φτάνει τα 553,33 μέτρα και η κατασκευή αυτή κόστισε 63 εκατομμύρια δολάρια!

Πύργος CN-Τορόντο : Η κορυφή αυτού του πανύψηλου κτιρίου μοιάζει να  «ακουμπάει» τον ουρανό | in.gr

Ο Πύργος τα βράδια φωταγωγείται και ανάλογα με τις γιορτές, για να τιμήσει τα σημαντικά γεγονότα, αλλάζει και το σχέδιο φωτισμού. Κάθε χρόνο τον επισκέπτονται πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Σίγουρα όποιος βρεθεί στο Τορόντο θα πρέπει να απολαύσει αυτή την εκπληκτική θέα που σου προσφέρει ο CN Tower, χαζεύοντας από τόσο ψηλά τις ομορφιές της πόλης.