Χωρίς μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ η Αθήνα, παρά τη δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη τη στάση εργασίας

141

METRO_again_22

Η ΣΤΑΣΥ ζητά συγγνώμη από το επιβατικό κοινό και κάνει λόγο για «άρνηση συμμόρφωσης με τη δικαστική απόφαση»

Χωρίς μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ έμεινε η Αθήνα από τις 10 το βράδυ και για τρεις ώρες, μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Και αυτό, καθώς, παρά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, που έκρινε τη στάση εργασίας έξι σωματείων της ΣΤΑΣΥ ως παράνομη, με αποτέλεσμα η διοίκηση να ανακοινώσει ότι τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν κανονικά, οι συνδικαλιστές έλεγαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά και προχώρησαν στην εξαγγελθείσα στάση εργασίας. Από την πλευρά τους, αρμόδιες πηγές των συγκοινωνιακών αρχών έλεγαν ότι η δικαστική απόφαση βγήκε στις 6 το απόγευμα και ξεκίνησε η θυροκόλληση σε όλα τα σωματεία.

Σε ανακοίνωσή της και καθώς η στάση εργασίας των σωμτείων προχώρησε κανονικά, η ΣΤΑΣΥ ανέφερε τα ακόλουθα:

«Σας ενημερώνουμε, πως τα δρομολόγια του Μετρό και του Τραμ διεκόπησαν μετά τις 10 το βράδυ και ως τη λήξη της κυκλοφορίας. Η εταιρεία προχώρησε σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για τη διασφάλιση της διεξαγωγής των σημερινών δρομολογίων και την αποφυγή της ταλαιπωρίας του επιβατικού κοινού. Ωστόσο, λόγω άρνησης συμμόρφωσης με τη δικαστική απόφαση, που έκρινε παράνομη τη στάση εργασίας και απαγόρευσε την υλοποίησή της, δεν κατέστη δυνατή η συνέχιση λειτουργίας των δικτύων του Μετρό και του Τραμ. Ζητάμε συγνώμη από το επιβατικό κοινό για την αναστάτωση και την ταλαιπωρία που υπέστη από τη σημερινή αιφνιδιαστική απεργιακή κινητοποίηση».

Νωρίτερα, μετά τη δικαστική απόφαση, η ΣΤΑΣΥ είχε ανακοινώσει: 

«Σας ενημερώνουμε πως οι Γραμμές 1, 2, 3 του Μετρό και το Τραμ θα λειτουργήσουν κανονικά σήμερα Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 ως τη λήξη της κυκλοφορίας, καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο έκρινε πριν από λίγο παράνομη τη στάση εργασίας που είχαν προκηρύξει για απόψε 6 σωματεία εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ».

Στη δική τους κοινή ανακοίνωση, το μεσημέρι, τα σωματεία είχαν αναφέρει τα ακόλουθα:

«- Επειδή υπάρχουν άρθρα στην συλλογική σύμβαση εργασίας που δεν εκτελούνται.
– Επειδή δεν έχουν εκδοθεί οι ΚΥΑ που ο νόμος 5039/23 προβλέπει
– Επειδή στις οχλήσεις που κάνουμε για τα παραπάνω, στο υπουργείο μεταφορών εισπράττουμε αδιαφορία.

Την Τρίτη, 12/12/2023 οι εργαζόμενοι στα μέσα Σταθερής Τροχιάς θα πραγματοποιήσουν 3ωρη προειδοποιητική Στάση Εργασίας, από τις 22:00 έως τη λήξη της βάρδιας».