Χάρης Ρώμας: “H φύση μου αντιστέκεται και σχεδιάζει, ονειρεύεται, οραματίζεται!”

του Δημήτρη Βρύζα

2666

Η περίπτωση του Χάρη Ρώμα είναι ιδιάζουσα. Εφευρετικός  και πνευματώδης. Το έχει αποδείξει άλλωστε πολλές φορές. Πολύς κόσμος μπορεί να τον έχει συνδέσει με τον Βυζαντινολόγο Κωνσταντίνο Κατακουζηνό ή με τον Δήμαρχο Κολοκοτρωνιτσίου, Περίανδρο Πόποτα αλλά ο Χάρης Ρώμας είναι κάτι διαφορετικό.

Μαέστρος της πλοκής και ιδιαίτερα ευφυής, στο να σκαρώνει χαρακτήρες. Εμπνευσμένους θα έλεγα. Εξάλλου για αυτό έγιναν ορόσημα στους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Εκεί ξεχωρίζουν οι γνήσιοι σεναριογράφοι. Νομίζω και ο ίδιος δεν θα ήθελε κάποιος να τον συνδέει μόνο με την επιτυχία, αλλά με αυτό που είναι σαν Άνθρωπος. Βέβαια για να ξεχωρίσεις χρειάζεσαι εκείνη την μαγική λέξη που λέγεται, θέληση. Ο Χάρης Ρώμας  το ήθελε από πάντα και παρά τα εμπόδια δεν δίστασε στιγμή να ακολουθεί το όνειρο του. Υπάρχουν στιγμές που η τηλεόραση γίνεται γραφική. Μονότονη. Λες «Που να την ανοίξω τώρα». Σήριαλ όμως όπως το Κωνσταντίνου και Ελένης και το Καφέ της Χαράς έφεραν την επανάσταση. Δεν είναι τυχαίο που παίζονται μέχρι σήμερα. Αυτό το αποδεικνύει και η εμπιστοσύνη που του έδειξε ο ΑΝΤ-1, να αναβιώσει το Καφέ της Χαράς. Λίγο πολύ καταλαβαίνετε ότι η συζήτηση δεν μπορούσε να ήταν τίποτα λιγότερο από ενδιαφέρουσα.

Θεωρώ μεγάλη επιτυχία αυτή την συνέντευξη που μου έδωσε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για το Lay-out.gr o κορυφαίος Ηθοποιός και Συγγραφέας  , εν μέσω πανδημίας και με τεράστιες υποχρεώσεις  λόγω της θέσεως του στην Περιφέρεια  Αττικής και τον ευχαριστώ από καρδιάς !!!

Καλησπέρα κ Ρώμα χαίρομαι πολύ που δεχτήκατε να μου δώσετε αυτή τη συνέντευξη για τη σελίδα lay-out.gr !

 

Η πρώτη ερώτηση που μου έρχεται στο μυαλό φυσικά είναι για το Καφέ της Χαράς !

 • Έκλεισε το 2006 και το ξανά ανοίξατε 14 χρόνια μετά την τελευταία μέρα του 2019 ! Θέλω να μας πείτε 2 λόγια για αυτή σας την απόφαση και τις δυσκολίες που μπορεί να είχατε για να συγκεντρωθούν όλοι οι συντελεστές . 

 

Μου είχε γίνει  πρόταση από το κανάλι  να κάνω  ΣIKOYEΛ μιας από τις τρείς  εμπορικότερες  σειρές μου ( ΟΙ ΜΕΝ ΚΑΙ ΟΙ  ΔΕΝ  -ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ – ΤΟ ΚΑΦΕ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ  ).

10 χρόνια μετά  την πρόταση, την οποία είχα αφήσει  μετέωρη  και  είχε  ξεχαστεί, το κανάλι επανήλθε.

Τότε πήρα την Άννα ( ΧΑΤΖΗΣΟΦΙΑ ) και της είπα :

Άννα δεν είναι τυχαίο  ότι είχαμε αφήσει ανοικτό το τέλος του ΚΑΦΕ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ . Ας  κάνουμε το ΣΙΚΟΥΕΛ  !

H μεγαλύτερη  δυσκολία  ήταν  να εξασφαλιστεί  η σωστή  χρηματοδότηση  δεδομένου  ότι αυτή  η σειρά θεωρείται πολύ ακριβή. Γυρίζεται  εξ’ ολοκλήρου  σε φυσικούς απομακρυσμένους  χώρους  και γίνεται  με μεγάλη  λεπτομέρεια.

H δεύτερη  δυσκολία  ήταν να  απελευθερωθούν  κάποιοι  Ηθοποιοί που ήταν  δεσμευμένοι  σε άλλες δουλειές.

Από την στιγμή  όμως που παίρνω την απόφαση  να κάνω κάτι  εξαντλώ κάθε δυνατότητα  για να το  πραγματοποιήσω. Δεδομένου άλλωστε  το ότι  είμαι  ο δημιουργός μπορώ να είμαι ευέλικτος.

Θα σας  επισημάνω, πάντως, ότι όλοι ανεξαιρέτως οι παλιοί  συντελεστές  της σειράς  όταν τους ανακοίνωσα την απόφαση  μου να  την συνεχίσω  ενθουσιάστηκαν και συγκινήθηκαν !

 

 • Το Κωνσταντίνου και Ελένης που παίζει ακόμα και σήμερα όπως και  το Καφέ της Χαράς με  νέα επεισόδια , εξακολουθούν να έχουν πολύ μεγάλη  τηλεθέαση. Τι πιστεύετε  ότι έκανε αυτές τις δυο σειρές τόσο αγαπητές  στο κοινό ; 

 

Την συνταγή φυσικά δεν την γνωρίζω , γιατί αν τη γνώριζα  θα  την χρησιμοποιούσα  συνεχώς  η θα την πούλαγα και σε  άλλους σεναριογράφους  και θα γινόμουν ζάμπλουτος.

Νομίζω, πάντως, ότι η μεγάλη διαχρονική  επιτυχία τους είναι συγκερασμός πολλών πραγμάτων. Και δημιουργικής  έμπνευσης  δικής μου και της Άννας , που μας οδήγησε στην κατασκευή  ιδιαίτερων  ανεπανάληπτων ηρώων που ενσαρκώθηκαν από τους πλέον κατάλληλους Ηθοποιούς και συμμετοχής  δικής  μου σε πρωταγωνιστικούς ρόλους που επίσης  θεωρούνται  εμβληματικοί .

Επιπλέον  θεωρώ  ότι αυτές  οι σειρές εκπέμπουν  μία  αθωότητα  που λυτρώνει τον θεατή  από την αρνητική  ενέργεια της καθημερινότητας του. Και μια αυθεντικότητα  που τις  κάνει μετά από τόσα χρόνια να μοιάζουν ακόμα φρέσκες.

 

 • Ο ρόλος του Φατσέα από που είναι εμπνευσμένος ; 

 

Έχω  γνωρίσει πολλούς Ανθρώπους που τον θυμίζουν.

Το ίδιο και η Άννα που ζούσε μάλιστα σε επαρχία και ξέρει και την original version.

H  σωστή λέξη είναι όμως η λέξη  “EMΠNEYΣMENOΣ” που χρησιμοποιήσατε. Ξεκινάμε από κάτι που έχουμε παρατηρήσει, πολλές φορές μικρό , και το μεγεθύνουμε, το επεξεργαζόμαστε, το απογειώνουμε. Αυτή είναι η Τέχνη μας και η δουλεία μας.

 

 • Θα παρακολουθήσουμε σύντομα ,μετά την λήξη της πανδημίας, τον Σπύρο Μπιμπίλα να μπαίνει στο Καφέ της Χαράς όπως μας έχει αποκαλύψει ο ίδιος! Σε ποιο ρόλο θα τον δούμε ; 

 

Δεν ξέρω πότε θα παιχτούν αυτά τα επεισόδια γιατί οι προβολές πλέον εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες.

Είναι σίγουρα τα αμέσως επόμενα  που θα γυριστούν .

O Σπύρος θα συμμετάσχει, ως guest star, σε κάτι απρόσμενο  γιατί του είχα υποσχεθεί  ότι θα του φτιάξουμε ένα ρόλο τελείως διαφορετικό από το ρόλο που είχε υποδυθεί στο

” ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ” που όλοι θυμούνται και γελάνε.

Τώρα θα παίξει έναν ιδιόρρυθμο γκάνγκστερ  !!!

Νομίζω ότι θα ανταποκριθεί δυνατά σε αυτή την πρόκληση.

 

 • Πως είναι η ζωή σας μένοντας στο σπίτι; Έχετε σκεφτεί καινούργια πράγματα  για το μέλλον ; 

 

Δουλεύω και τώρα πολύ. Τόσο που δεν προφταίνω να διαβάσω δυο βιβλία που έχω βάλει στην άκρη. Ασχολούμαι νωρίς το πρωί, μέσω τηλεδιασκέψεων, με τα καθήκοντα μου ως τομεάρχης πολιτισμού  της περιφέρειας Αττικής και μετά  γράφω επί ώρες  τα καινούρια επεισόδια του Καφέ της Χαράς. Αν δεν υπήρχε αυτός ο αναγκαστικός εγκλεισμός  θα τον εφάρμοζα μόνος μου.

H Συγγραφική δουλειά είναι επίπονη και απαιτεί αυτοαπομόνωση.

Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας, σκέπτομαι συνεχώς και  κάνω σχέδια για το μέλλον. Ξέρω ότι υπάρχει το ρητό “ΟΤΑΝ  O ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΝΕΙ ΣΧΕΔΙΑ O ΘΕΟΣ ΓΕΛΑ ” αλλά η φύση μου  αντιστέκεται και σχεδιάζει , ονειρεύεται , οραματίζεται !

 

 • Διάβασα ότι έχετε  φοιτήσει  στην ιατρική ! από την εμπειρία σας αυτή, έχετε κάποια επιστημονική άποψη για την πανδημία ; 

 

Συμμετέχω και στην επιτροπή  Υγείας εκ μέρους της  Περιφέρειας. Άποψη αφήνω βεβαίως να έχουν οι εξειδικευμένοι κορυφαίοι επιστήμονες  στους οποίους δείχνω και έχω αμέριστη εμπιστοσύνη.

Τις θεωρίες συνωμοσίας  και τώρα αλλά και σε άλλες περιστάσεις δεν τις αποδέχομαι. Αφήνω ένα πολύ μικρό παράθυρο, ωστόσο, για την περίπτωση που ο covid19 έχει κατασκευαστεί σε βιολογικό εργαστήριο. Πολύ μικρο παράθυρο επαναλαμβάνω. H Ανθρωπότητα από την αρχή της Ιστορίας της είναι γεμάτη από θανατηφόρες επιδημίες. Το ανθρώπινο είδος είναι φτιαγμένο για να δοκιμάζεται. Όπως και τα υπόλοιπα είδη. Μόνο οι Άνθρωποι, όμως, μπορούν να συνειδητοποιήσουν την έννοια της τραγωδίας. Αυτό είναι το μεγάλο θαύμα και η μεγάλη κατάρα της Ανθρώπινης φύσης.

 

 • Είναι γνωστό ότι αντιμετωπίσατε την άρνηση του Πάτερα σας, όταν αποφασίσατε να ακολουθήσετε  τον δρόμο της Τέχνης!  Θέλετε να μας πείτε τι ακριβώς συνέβη και τι θα συμβουλεύατε τους σημερινούς γονείς πάνω σε αυτό το θέμα !

 

Συνέβη αυτό που συνέβαινε σε μεγάλο βαθμό παλαιότερα αλλά δυστυχώς σε μικρότερο βαθμό συμβαίνει και τώρα. Οι γονείς ερμηνεύουν την έννοια της ευτυχίας με την δική τους λογική, κώδικες και δεδομένα. Προσπαθούν το ίδιο  “ κυνήγι ευτυχίας” Να ακολουθήσει και το παιδί τους. Το κάνουν με καλή πρόθεση αλλά επειδή τα προσωπικά δεδομένα του παιδιού μπορεί να είναι διαφορετικά το εγκλωβίζουν στην καταδίκη του να ζήσει μια ζωή κάνοντας πράγματα που δεν το γεμίζουν και δεν το ευχαριστούν. Θα επισημάνω, όμως, ότι τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα έχουν τον μεγαλύτερο δείκτη ανεργίας παγκοσμίως. Οπότε όποιος αποφασίσει να εξασκήσει ένα τέτοιο επάγγελμα, που η προσφορά είναι μεγάλη και η ζήτηση μικρή, είναι πιθανόν  να δυσκολεύεται στην εξασφάλιση του προς το ζειν. Αυτό πρέπει να επισημαίνεται συνεχώς τα νέα παιδιά.

 

 • Σας έχουμε στο μυαλό μας σαν τηλεοπτικό πρόσωπο περισσότερο παρ`όλες τις θεατρικές παραστάσεις που μετράτε στην καριέρα σας από το 1985 μέχρι σήμερα! Και θέλω να κάνω εδώ την κλασική ερώτηση. Τηλεόραση η Θέατρο ; Και γιατί ! 

 

Θέατρο γιατί σου δίνει τα εφόδια ακόμα και για να κάνεις καλή Τηλεόραση, αν και οι τεχνικές τους είναι διαφορετικές.

Ο τρόπος αναζήτησης όμως των χαρακτήρων που πρόκειται να υποδυθείς είναι ο ίδιος.

Το Θέατρο με πολλές πρόβες σου δίνει την δυνατότητα να συνθέσεις, να αναλύσεις, να ψάξεις. Στην Τηλεόραση, Πάλι, παίζει κάποιο ρόλο και η φυσική σου ακτινοβολία που σε βοηθάει να βγεις από την οθόνη, να φτάσεις στον θεατή και να τον πείσεις ή να τον γοητεύσεις.

Έχω δει άριστους  Ηθοποιούς στο Θέατρο που στην Τηλεόραση ήταν υπερβολικοί η θαμποί.

Εγώ αντιμετωπίζω την Τηλεόραση αυστηρά σαν Τέχνη.

Οι περισσότερες δουλειές μου υπόταξαν το χρόνο ακριβώς γιατί έχω εμμονή  με την λεπτομέρεια. Η προχειρότητα δεν έχει διάρκεια.

 • Το να ασχοληθείτε με την πολιτική και την Περιφέρεια συγκεκριμένα , ήταν επιλογή ώστε να μπορέσετε να διευθετήσετε θέματα που αφορούν τον Πολιτιστικό χώρο ; Και τι πιστεύετε  ότι μπορείτε να διορθώσετε από αυτή τη θέση που πρόσφατα αναλάβατε ; 

 

Ήταν μιά πρόκληση το να ασχοληθώ με την πολιτική. Αυτή την πρόκληση αποφάσισα να την αντιμετωπίσω την τέταρτη φορά που μου προτάθηκε να συμμετέχω στα κοινά.

Αφ´ ενός η τοπική αυτοδιοίκηση μου φάνηκε πιο προφυλαγμένη, αφ’ ετέρου την πρόταση αυτή την φορά μου την έκανε ένας παλιός συμφοιτητής μου στην Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, ο Γιώργος Πατούλης.

Δεν τόχω μετανιώσει καθόλου γιατί ο Γιώργος είναι υπερδραστήριος, αποτελεσματικός και τίμιος. Ότι έχουμε συμφωνήσει και σχεδιάσει να γίνει ξέρω ότι θα γίνει. Θα αφήσουμε ισχυρό αποτύπωμα και κληροδότημα για τις επόμενες γενιές.

Δεν έχω στόχο να διορθώσω κάτι απ’ αυτά που έκαναν οι προκάτοχοι μου. Απλά θέλω να κάνω πολύ περισσότερα.

 

 • Φέτος λόγω  της κατάστασης θα ανασταλούν οι εκδηλώσεις του καλοκαιριού; Αυτό ποσό μεγάλο πλήγμα είναι για τον Πολιτισμό και τι συνέπειες πιστεύετε  ότι μπορεί να έχει στον χώρο αυτό το καλοκαίρι ; 

 

Ένα μέρος θα ανασταλεί. Δεν ξέρω τι έκταση θα έχει αυτό το μέρος διότι πηγαίνουμε συνεχώς βλέποντας και κάνοντας. Με το δεδομένο ότι ο κορωνοϊός δεν θα φύγει ως διά μαγείας ξαφνικά προβλέπεται δύσκολο το καλοκαίρι για εκδηλώσεις, συναυλίες, παραστάσεις.

Ακόμη και αν υποθετικά δοθεί πράσινο φως από τους ειδήμονες της Υγείας βλέπω απίθανο το να συρρέει ο κόσμος μαζικά.

Όταν λίγο αργότερα ξεπεραστεί ολοκληρωτικά ο κίνδυνος η Τέχνη θα ανθίσει περισσότερο από πριν. Θα το έχει ανάγκη και εκείνη και οι αποδέκτες της. Θα υπάρξει μεγάλη προσφορά εμπνευσμένων έργων. Για τα οικονομικά των καλλιτεχνών το καλοκαίρι αγωνιώ και προσπαθώ να πείσω την πολιτεία να συνδράμει όσο πιο ικανοποιητικά γίνεται. Για τους περισσότερους, βέβαια, οι οικονομικές δυσκολίες είναι γνώριμο μοτίβο. Ισχύει δυστυχώς η παροιμία: ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΣΤΑ ΧΙΟΝΙΑ!

 

 • Και τέλος θα ήθελα να δώσετε μια ευχή για αυτές τις Άγιες μέρες του Πάσχα . Και ένα μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους νέους γενικότερα . 

 

Εύχομαι σε όλους να αρπάξουν την ευκαιρία της απρόσμενης, δύσκολης και τραγικής  κατάστασης και να ανασύρουν στην επιφάνεια ένα κομμάτι του εαυτού τους που δεν ήξεραν ότι υπήρχε. Η είχαν ξεχάσει ότι υπήρχε. Είμαστε πιο πολυσχιδείς από ότι νομίζουμε. Και πιο καλοί. Αλλά το καλό θέλει δουλειά για να βγει στην επιφάνεια. Θέλει χρόνο. Και θέλει και ένα δυνατό ερέθισμα. Τώρα τα έχουμε και τα δύο.

 

Κύριε Ρώμα χάρηκα πολύ για αυτή την όμορφη κουβέντα που είχαμε και σας ευχαριστώ πολύ !