Χαλκιδική: Πόσοι τόνοι λαδιού «εξαφανίστηκαν» τελικά και πώς έκαναν «φτερά» – Τα αναπάντητα ερωτήματα

237
halkidiki

Τη στιγμή που ανακάλυψαν ότι οι τεράστιες ποσότητες ελαιόλαδου έκαναν «φτερά» από τις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιουργίας Πολυγύρου, στη Χαλκιδική, περιέγραψε ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον συνεταιρισμό, Θωμάς Καπλάνης.

Ανοιχτές πόρτες, χωρίς ίχνη παραβίασης

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «κουβάρι» της εξαφάνισης των 37 τόνων ελαιόλαδου άρχισε να ξετυλίγεται το βράδυ της περασμένης Κυριακής, όταν ο πρόεδρος του συνεταιρισμού έφτασε στις εγκαταστάσεις και διαπίστωσε ότι υπήρχαν πόρτες ανοιχτές, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ίχνη παραβίασης. Σε έλεγχο που πραγματοποίησε την επόμενη ημέρα το πρωί, διαπιστώθηκε ότι λείπουν ποσότητες ελαιολάδου.

Πόσοι τόνοι λαδιού «εξαφανίστηκαν» τελικά;

«Το λάδι αυτό, όπως μετρήθηκε μετά, υπολογίστηκε ότι είναι περίπου 35 τόνοι, εκ των οποίων οι 15 τόνοι ανήκουν στον ίδιο συνεταιρισμό και οι υπόλοιποι 20 τόνοι σε διάφορους παραγωγούς», ανέφερε ο κ. Καπλανης. Την ίδια ώρα, αρκετοί είναι οι παραγωγοί που υποστηρίζουν ότι η ποσότητα του λαδιού η οποία εξαφανίστηκε είναι περίπου 52 τόνοι και όχι 35 τόνοι που ισχυρίζεται ο συνεταιρισμός.

Στη συνέχεια της δήλωσής του, ο κ. Καπλάνης τόνισε ότι ο συνεταιρισμός ενημέρωσε την Αστυνομία με σκοπό να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες και να αποκαλυφθεί ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από την κλοπή και να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. «Σίγουρα η ποσότητα του λαδιού είναι πολύ μεγάλη και δεν θα μπορούσε να φύγει λίγη – λίγη, ούτε ενδεχομένως με ένα μεγάλο βυτίο», σημείωσε.

Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις του δικηγόρου που εκπροσωπεί τον συνεταιρισμό:

Ήταν ένας ή πολλοί οι δράστες;

«Ως συνεταιρισμός έχουμε ήδη καταθέσει μήνυση για την ποσότητα τη δικιά μας και από την πρώτη ημέρα προτρέπουμε όλους του παραγωγούς να υποβάλουν μηνύσεις προκειμένου, όταν έρθει η ώρα, όταν βρεθεί ο ένοχος ή οι ένοχοι, να λογοδοτήσουν και σαφώς να στραφούν εναντίον τους όλοι οι παραγωγοί», πρόσθεσε.

«Το λάδι ήταν αποθηκευμένο σε τέσσερις από τις δεξαμενές και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα. Πρόκειται για πολύ μεγάλες δεξαμενές οι οποίες για να ανοίξουν θα πρέπει να υπάρχει λόγος και δε γινόταν κάθε τόσο έλεγχος. Αυτό που φαίνονταν από μια εξωτερική μονάδα μέτρησης ήταν ότι υπήρχε λάδι μέσα, μέχρι και το βράδυ της Κυριακής. Εξωτερικά φαίνονταν ότι υπήρχε κάποια ποσότητα λαδιού αλλά όταν ανοίχτηκαν οι δεξαμενές δεν υπήρχε», υπογράμμισε ο δικηγόρος του συνεταιρισμού.

Δείτε φωτογραφίες:

xalkidi-ladi-7
xalkidi-ladi-8
xalkidi-ladi-5
xalkidi-ladi-6
xalkidi-ladi-3
xalkidi-ladi-4
xalkidi-ladi-1
xalkidi-ladi-2

Στο μεταξύ, μήνυση για το αδίκημα της υπεξαίρεσης, σε βαθμό κακουργήματος, κατέθεσαν στην Ασφάλεια Πολυγύρου 15 παραγωγοί της Χαλκιδικής για την υπόθεση της εξαφάνισης δεκάδων τόνων ελαιολάδου από τις αποθήκες του συνεταιρισμού.