Αρχική Media Lifestyle Bridgerton: Ήταν η βασίλισσα Σάρλοτ η πρώτη μαύρη βασίλισσα της Αγγλίας;

Bridgerton: Ήταν η βασίλισσα Σάρλοτ η πρώτη μαύρη βασίλισσα της Αγγλίας;

229

Bridgerton: Ήταν η βασίλισσα Σάρλοτ η πρώτη μαύρη βασίλισσα της Αγγλίας;

Με αφορμή τον νέο κύκλο της σειράς «Bridgerton: Βασίλισσα Σάρλοτ», οι ιστορικοί εξακολουθούν να συζητούν αν η βασίλισσα Σάρλοτ υπήρξε πράγματι η πρώτη μαύρη βασίλισσα της Βρετανίας. Τι ισχύει τελικά;

Το νέο spin-off του Netflix για τη δημοφιλή σειρά «Bridgerton» αφορά τη ζωή της Γερμανίδας που έμελλε να κυβερνήσει την Αγγλία και που φημολογείται ότι ήταν η πρώτη μαύρη βασίλισσά της.

Η σειρά αφηγείται την ιστορία του επικού ρομάντζου μεταξύ της βασίλισσας Σάρλοτ και του αγαπημένου της συζύγου, βασιλιά Γεωργίου Γ’ της Αγγλίας ενώ οι χαρακτήρες είναι εμπνευσμένοι από τους πραγματικούς Βρετανούς μονάρχες με τα ίδια ονόματα.

Σύμφωνα με μία θεωρία, η βασίλισσα Σάρλοτ ήταν απόγονος ενός Αφρικανού της πορτογαλικής βασιλικής οικογένειας, χωρίς επίσημα όμως, να έχει επιβεβαιωθεί κάτι.

Τι ισχύει τελικά;

Ήταν πράγματι η βασίλισσα Σαρλότ μαύρη;

Ο χαρακτήρας της Σάρλοτ βασίζεται στην πριγκίπισσα Σόφι Σάρλοτ του Μέκλενμπουργκ-Στρέλιτς, μια φιγούρα της οποίας η φυλετική ταυτότητα αμφισβητείται εδώ και δεκαετίες.

Οι αρχικές εικασίες σχετικά με το αν η Σαρλότ ήταν μαύρη ή μικτής φυλής, ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1940, αφού ο Τζαμαϊκανός-Αμερικανός δημοσιογράφος και ιστορικός J.A. Rogers διατύπωσε στο βιβλίο του «Sex and Race: Volume I» τη θεωρία ότι λόγω των χαρακτηριστικών του προσώπουμ με τα οποία απεικονιζόταν στα πορτρέτα, η βασίλισσα Σάρλοτ μπορεί να ήταν εν μέρει μαύρη.

Αργότερα, ο ιστορικός Μάριο Ντε Βαλδές υ Κόκομ σε ένα άρθρο του 1997 για το PBS Frontline, υποστηρίζει ότι η Σαρλότ ήταν μαύρη επειδή ήταν άμεση απόγονος της Μαργαρίτας ντε Κάστρο ι Σούσα, ενός μαύρου κλάδου του πορτογαλικού βασιλικού η οποία ήταν μια πορτογαλίδα ευγενής του 15ου αιώνα, της οποίας η καταγωγή εντοπίζεται από τον ηγεμόνα του 13ου αιώνα Αλφόνσο Γ’ και την Μαυριτανή ερωμένη του. 

Ωστόσο, άλλοι ιστορικοί αμφισβητούν ότι αυτό αποδεικνύει ότι η Σαρλότ ήταν μαύρη ή μικτής φυλής.

Η πραγματική ιστορία της

Η μελλοντική βασίλισσα της Αγγλίας γεννήθηκε Σοφία Σαρλότ στις 19 Μαΐου 1744 στο Μέκλενμπουργκ-Στρέλιτς της Γερμανίας. Ήταν μόλις, 17 ετών όταν ο Γεώργιος Γ΄ διαδέχθηκε τον βρετανικό θρόνο σε ηλικία 22 ετών.

Καθώς δεν ήταν παντρεμένος, η εξεύρεση κατάλληλης συζύγου για τον νέο βασιλιά έγινε η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα και επιλέχθηκε η Σαρλότ. Έφτασε στη Βρετανία στις 7 Σεπτεμβρίου 1761 και συνάντησε για πρώτη φορά τον μελλοντικό της σύζυγο την επόμενη ημέρα ενώ μέχρι τις 9 το βράδυ εκείνης ημέρας, ήταν παντρεμένη με τον βασιλιά Γεώργιο Γ΄.

Η Σαρλότ ήταν η πρώτη βασίλισσα που έζησε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, αν και εκείνη την εποχή ήταν ιδιωτική κατοικία με τη βασιλική κατοικία St James’s Palace να βρίσκεται κοντά. 

Μαζί θα αποκτούσαν 15 παιδιά, 13 από τα οποία επέζησαν μέχρι την ενηλικίωσή τους, μεταξύ των οποίων ο βασιλιάς Γεώργιος IV, ο βασιλιάς Γουλιέλμος IV, η Σαρλότ, πριγκίπισσα Βασιλική και η πριγκίπισσα Μαίρη, δούκισσα του Γκλόστερ και του Εδιμβούργου.

Το τέλος της και οι φιλανθρωπίες

Η ευτυχία του ζευγαριού δεν κράτησε πολύ. Το 1765, ο Γεώργιος βίωσε μια κρίση ψυχικής ασθένειας τόσο σοβαρή που οι υπουργοί του πρότειναν να αναλάβει προσωρινά το θρόνο η Σαρλότ, όσο ο βασιλιάς ήταν ανίκανος. Τελικά, ο γιος της, ο Γεώργιος, ανέλαβε τον θρόνο ως αντιβασιλέας.

Οι περίφημοι βοτανικοί κήποι στο Kew στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, η ιστορία των οποίων χρονολογείται από το 1299, βρήκαν έναν υπέρμαχο στο πρόσωπο της βασίλισσας, η οποία ήταν φανατική ερασιτέχνης βοτανολόγος και απολάμβανε τους φυσικούς θησαυρούς που έφερναν από τα ταξίδια τους οι Βρετανοί εξερευνητές.

Η φιλανθρωπία της περιελάμβανε την ίδρυση ορφανοτροφείων και το 1809 έγινε προστάτιδα του νοσοκομείου του Λονδίνου, το οποίο σήμερα εξακολουθεί να ονομάζεται Queen Charlotte’s and Chelsea Hospital.

Η Σάρλοτ πέθανε το 1818 ενώ ο σύζυγός της ήταν τόσο άρρωστος που δεν  κατάλαβε πως η γυναίκα του ήταν νεκρή και δύο χρόνια αργότερα πέθανε.

Η πρώτη μαύρη της αριστοκρατίας

Δεδομένου ότι είναι αδύνατο να προσδιοριστεί πώς έμοιαζε πραγματικά η Σαρλότ στην πραγματική ζωή, το επιχείρημα μάλλον δεν θα διευθετηθεί ποτέ. 

Αυτό όμως, δεν σημαίνει πως δεν υπήρξαν άλλα μη λευκά μέλη στην αγγλική αριστοκρατία. Συγκεκριμένα, η ευγενής Ντίντο Ελίσαμπεθ Μπελ, το πρώτο μαύρο μέλος της αριστοκρατίας της Βρετανίας.

Ήταν η εξώγαμη κόρη του σερ Τζον Λίντσεϊ, καπετάνιου του ναυτικού, και της Μαρία Μπελ, μιας Αφρικανής (πιθανώς πρώην σκλάβας) την οποία αιχμαλώτισε από ένα ισπανικό πλοίο στην Καραϊβική.

Η Ντίντο στάλθηκε στην Αγγλία και, από τη δεκαετία του 1760, ανατράφηκε στο Kenwood House από τον άτεκνο λόρδο και τη λαίδη Mansfield, μαζί με την εξαδέλφη της, λαίδη Elizabeth Murray, της οποίας η μητέρα είχε πεθάνει.