Αμαζόνιος: Δραματικές εικόνες από νέες πυρκαγιές

231

Καθώς αρχίζει η περίοδος ξηρασίας, οργανώσεις χτυπούν «καμπανάκι» για τις φωτιές στον Αμαζόνιο, την ώρα που η κυβέρνηση Μπολσονάρο βρίσκεται σε άρνηση.

Δραματικές είναι νέες εικόνες από τον Αμαζόνιο στη Βραζιλία, οι οποίες δείχνουν φωτιές να μαίνονται σε μεγάλες περιοχές της ζούγκλας, σχεδόν ένα χρόνο μετά τις εφιαλτικές πυρκαγιές του 2019 που προκάλεσαν τη διεθνή κατακραυγή προς την κυβέρνηση του Ζαϊρ Μπολσονάρο.

Τα πλάνα, όπως αναφέρει ο Guardian, τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια πτήσης της Greenpeace σε δάσος της πολιτείας Μάτο Γκρόσο της Βραζιλίας, στην νότια πλευρά του Αμαζονίου στις 9 Ιουλίου.

Η λήψη έγινε στην έναρξη της περιόδου ξηρασίας στο τροπικό δάσος, κάτι που εγείρει φόβους ότι οι φετινές φωτιές μπορεί να είναι τόσο καταστροφικές και ίσως χειρότερες από εκείνες του 2019.

“Ήταν σοκαριστικό να βλέπουμε το μέγεθος της αποψίλωσης και των φωτιών, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση διαλύει την προστασία του περιβάλλοντος”, δήλωσε ο Ρομούλο Μπατίστα, ανώτερος υπεύθυνος της Amazon για την Greenpeace, ο οποίος πέρασε μέρες πετώντας σε μια μεγάλη περιοχή. “Είναι η αρχή της ξηρασίας και είδαμε φωτιές και περιοχές να προετοιμάζονται για αποψίλωση”.

Ορισμένες εικόνες δείχνουν περιοχές κοντά σε πόλεις καθώς και περιοχές που πρόσφατα μετατράπηκαν σε βοσκότοπους – τη μεγαλύτερη αιτία αποψίλωσης στον Αμαζόνιο. Άλλες φωτογραφίες δείχνουν πεσμένα δέντρα που συσσωρεύτηκαν για κάψιμο και φωτιές που μαίνονται κοντά στη Ζουάρα, γνωστή ως πρωτεύουσα των βοοειδών.

Οι αγρότες καίνε παραδοσιακά τις εκκαθαρισμένες περιοχές στον Αμαζόνιο κατά τη διάρκεια της ξηρασίας. Ο αριθμός των φωτιών πέρυσι ήταν ο υψηλότερος από το 2010.

“Έριξαν το δάσος και το άφησαν να στεγνώσει κάτω από τον ήλιο. Όταν στεγνώσει, τα βάζουν όλα μαζί και τα καίνε», είπε ο Μπατίστα. Στη συνέχεια, η γη χρησιμοποιείται για κτηνοτροφία ή γεωργία.

Αλλά ο Μπατίστα είδε επίσης σημάδια ότι η φωτιά χρησιμοποιείται για να καθαρίσει το δάσος όταν έχουν αφαιρεθεί πολύτιμα ξύλα. Οι εικόνες δείχνουν φωτιές σε παρθένο δάσος. “Βλέπουμε τη φωτιά να χρησιμοποιείται για την αποψίλωση όλο και περισσότερο”, δήλωσε ο Μπατίστα.

Η καταστροφική πολιτική του Μπολσονάρο
Η κυβέρνηση του Μπολσονάρο, εν τω μεταξύ, διέλυσε οργανισμούς προστασίας του περιβάλλοντος – απολύοντας βασικούς αξιωματούχους και μειώνοντας το ύψος των προστίμων που επιβλήθηκαν για περιβαλλοντικά εγκλήματα από την περιβαλλοντική υπηρεσία IBAMA πέρυσι στο χαμηλότερο επίπεδο σε 24 χρόνια, ανέφερε η εφημερίδα Folha de S.Paulo.

Ωστόσο, έχει υποσχεθεί να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές. Την προηγούμενη Πέμπτη, ο Μπολσονάρο απαγόρευσε τις γεωργικές και δασικές πυρκαγιές για 120 ημέρες.

Ο αντιπρόεδρος του, Χάμιλτον Μουράο, είναι υπεύθυνος του συμβουλίου της χώρας για τον Αμαζόνιο και για μια στρατιωτική επιχείρηση που ονομάζεται Πράσινη Βραζιλία η οποία ξεκίνησε στις 11 Μαΐου, γίνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά και στοχεύει στην παράνομη αποψίλωση και τις πυρκαγιές.

“Ξεκινήσαμε να καταπολεμάμε αυτές τις πυρκαγιές νωρίς και είμαστε σίγουροι ότι θα μειώσουμε την παράνομη δραστηριότητα έως το δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσε ο Μουράο στη γερουσία της Βραζιλίας την Τρίτη.

Το βόρειο τμήμα της πολιτείας Μάτο Γκρόσο ήταν μία από τις τέσσερις περιοχές που υπέστη υψηλή αποψίλωση δασών, είπε, μαζί με τις πολιτείες Παρά και Ροντόνια και της Αμαζονίας. Το γραφείο του Μουράο δεν απάντησε αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με τις αποκαλύψεις της Greenpeace.

Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι προσπάθειες της βραζιλιάνικης κυβέρνησης μέχρι στιγμής απέτυχαν να φέρουν αποτελέσματα. Η Βραζιλία κατέγραψε περισσότερες πυρκαγιές στον Αμαζόνιο τον Ιούνιο από ό,τι σε οποιοδήποτε έτος από το 2007.

Ο οργανισμός διαστημικής έρευνας της Βραζιλίας INPE εντόπισε 2.248, σε σύγκριση με 1.880 τον περασμένο Ιούνιο. Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι η αποψίλωση των δασών από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, έφτασε τα 3.069 τετραγωνικά χιλιόμετρα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 25% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.