Ακροδεξιές προκλήσεις ενάντια σε πρόσφυγες και αλληλέγγυους

845

Μεγαλύτερα προβλήματα παρά λύσεις προκαλεί η στρατηγική της κυβέρνησης στην υπόθεση του προσφυγικού. Η έκρυθμη κατάσταση στη Λέσβο διατηρήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με αστυνομικούς και ακροδεξιούς να αναλαμβάνουν δράση ενάντια στους πρόσφυγες που διαδήλωσαν ενάντια στο κολαστήριο της Μόριας και τον πολύχρονο εγκλωβισμό τους.

 

Πρόσφυγες και μετανάστες -στην πλειονότητά τους Αφγανοί- φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ελευθερία», «Συγνώμη άνθρωποι της Λέσβου» και «Μόρια κόλαση, Μόρια SOS» έφθασαν -όπως και χθες- έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με δυνάμεις καταστολής.

Χωρίς να προκαλέσουν, οι διαδηλωτές απωθήθηκαν από το χώρο συγκέντρωσης σε κοντινό παρκάκι. Στη συνέχεια -μπροστά στα μάτια των αστυνομικών- ανέλαβε δράση ομάδα ακροδεξιών που επιτέθηκε σε αλληλέγγυους και πολίτες που παρενέβησαν προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Από τους αναίτιους τσαμπουκάδες των φασιστοειδών δε γλίτωσαν και δύο ξένοι δημοσιογράφοι αλλά και πρόσφυγες που βρέθηκαν εκεί κοντά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης από τα επεισόδια προκλήθηκαν μικροτραυματισμοί διαδηλωτών κυρίως γυναικών και παιδιών.

Το μεσημέρι, η κατάσταση εξομαλύνθηκε όμως το κλίμα παραμένει τεταμένο.

Συμβολική κατάληψη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου

Νωρίς το πρωί, κάτοικοι του νησιού (κυρίως της Μόριας), προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου που εδρεύει στη Μυτιλήνη. Επικεφαλής της πρωτοβουλίας αυτής ήταν η Χριστίνα Καλογήρου, πρώην περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία για τη θέση, αλλά και εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλο ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ο Γιάννης Μαστρογιάννης, πρόεδρος της κοινότητας της Μόριας δήλωσε στην ΕΡΤ «Εμείς ζητάμε καλύτερη, αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, έλεγχο των ΜΚΟ, επιστροφές στην Τουρκία με γρήγορες διαδικασίες. Γιατί έπρεπε να περάσουν χθες μέσα από το χωριό; Έπρεπε να μας δείξουν ότι είναι ισχυροί και εμείς ανίσχυροι; Το ξέρουμε. Κινδυνεύει η ασφάλειά μας».