Αγρότες: Ξεκίνησαν τα τρακτέρ από το Κάστρο – Πώς θα μπουν στην Αθήνα, μετά τις 12 θα κλείσουν οι δρόμοι

144

agrotes_kastro___1_Δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερα, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός – Έφτασαν ήδη οι αγρότες από την Κρήτη – Πληροφορίες για 130 με 150 τρακτέρ στην Αθήνα – Στις 18:30 το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Λίγο μετά τις 9 το πρωί ξεκίνησε το κονβόι των αγροτών με τα τρακτέρ από το Κάστρο Βοιωτίας, όπου διανυκτέρευσαν χθες, ενώ ταυτόχρονα λεωφορεία με αγρότες από Πελοπόννησο (θα συναντηθούν στα Μέγαρα), την Κρήτη και άλλες περιοχές της χώρας έχουν ξεκινήσει την πορεία με ΙΧ, αγροτικά και λεωφορεία προς την πρωτεύουσα.

Η προετοιμασία των αγροτών από το Κάστρο για την κάθοδο στην Αθήνα

Οι αγρότες, οι οποίοι μιλούν για «τριψήφιο αριθμό» τρακτέρ που κατεβαίνουν στην Αθήνα (κατά πληροφορίες αναμένονται περί τα 130-150), σχεδιάζουν να διανυκτερεύσουν απόψε στην πρωτεύουσα και αύριο το πρωί να πάρουν το δρόμο της επιστροφής. Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός, χθες, αναφερόμενος στο σημερινό αγροτικό συλλαλητήριο, τόνισε ότι τέτοιες κινητοποιήσεις δίνουν και σε εκείνον μέσο πίεσης προς τις Βρυξέλλες.

Νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν αγρότες από την Κρήτη για να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο.

Δείτε φωτογραφίες από το Κάστρο Βοιωτίας όπου είχαν συγκεντρωθεί τα τρακτέρ από Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα

agrotes-kastro-3
agrotes-kastro-2
agrotes-kastro-1

Βάσει του μέχρι στιγμής σχεδιασμού, το κονβόι αναμένεται να έχει φτάσει σήμερα περίπου στις 11 με 12 το μεσημέρι στα διόδια των Αφιδνών όπου θα τους περιμένει η Αστυνομία, ώστε να τους συνοδεύσει προκειμένου να μπουν συντεταγμένα στο κέντρο της πόλης. Αντίστοιχα μέτρα υπάρχουν και στα Μέγαρα, για τους αγρότες της Πελοποννήσου.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, «πολύ μετά τις 12:00 το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας σε όλη τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι αγρότες».

Η ίδια εξήγησε ότι δεν πρόκειται να κλείσει το μετρό, εκτός κι αν υπάρχουν έκτακτοι λόγοι ασφάλειας που θα αναγκάσουν τις Αρχές να κλείσουν κάποιον σταθμό. Πρόσθεσε, δε, ότι μέτρα θα υπάρξουν και το πρωί της Τετάρτης όταν και θα αποχωρήσουν οι αγρότες: «Θα υπάρχει και πάλι έντονη παρουσία της Τροχαίας, ώστε να διευκολύνει όντως την κίνηση των πολιτών αλλά και των ίδιων των αγροτών, οι οποίοι φυσικά θα συνοδευτούν και στην αποχώρησή τους από το Λεκανοπέδιο. Από τις πρωινές ώρες αναμένεται να ξεκινήσει αυτή η αποχώρηση και φανταζόμαστε ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί. Θα υπάρχει όμως έντονη παρουσία της Τροχαίας για να διευκολύνει τον κόσμο»

Η προσυγκέντρωση των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας θα ξεκινήσει στις 17:30, ενώ το παναγροτικό συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 18:30. Μέχρι στιγμής, έχει αποφασιστεί -μετά από σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη– το σύνολο των τρακτέρ και των αγροτικών αυτοκινήτων να κινηθούν από την εθνική οδό και τη λεωφόρο Κηφισού στη λεωφόρο Αθηνών. Στη συνέχεια, υπό τη συνοδεία αστυνομικής δύναμης, θα κινηθούν αντίθετα στην πλατεία Καραϊσκάκη μέσω της οδού Αχιλλέως και στην πλατεία Ομονοίας, όπου θα σταθμεύσουν, πριν ανηφορίσουν αντίθετα στην Πανεπιστημίου μέχρι την πλατεία Συντάγματος. Σε όλους αυτούς τους δρόμους θα ισχύσει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, όπως επίσης στην Αμαλίας -Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς. Έχει προγραμματιστεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο.

xartis_athina_trakter2
Ο χάρτης με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την άφιξη των τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας

Τα μέτρα της Τροχαίας

Η Ελληνική Αστυνομία έχει θέσει ισχύ έκτακτα μέτρα λόγω των σημερινών αγροτικών κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνας, ενώ προτείνει στους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο εάν δεν είναι απαραίτητο. Σε ό,τι αφορά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, θα ισχύσει από το μεσημέρι προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα και συγκεκριμένα στο τμήμα Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη.

Τα τρακτέρ θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.

Ακολούθως, θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς. Η κυκλοφορία στη Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη. Τα οχήματα που κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Ο πρωθυπουργός

Στο μεταξύ χθες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε σαφές μήνυμα προς τους αγρότες ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει κάτι περισσότερο από αυτά που έχει ήδη δώσει. Μιλώντας στο Star και τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο σημερινό αγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, λέγοντας ότι οι αγρότες έχουν κάθε δικαίωμα να διαδηλώσουν, όπως και οι άλλες επαγγελματικές τάξεις, σημείωσε δε ότι η συγκέντρωση θα γίνει σε συνεννόηση με την αστυνομία, ενώ πρόσθεσε ότι τέτοιες κινητοποιήσεις δίνουν και σ΄εκείνον μέσο πίεσης προς τις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά το σημερινό συλλαλητήριο των αγροτών, ο πρωθυπουργός είπε: «Αν έπρεπε να πάμε τυπικά με τον νόμο, τα αγροτικά μηχανήματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν. Αλλά καταλαβαίνω γιατί και οι αγρότες μας θέλουν να κάνουν μια συντεταγμένη κινητοποίηση. Τόσοι διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας, γιατί να μην έχουν το δικαίωμα και οι αγρότες μας; Αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την Αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες να είναι σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία. Πάντα η προϋπόθεση είναι να μην διαταράσσεται στο μέτρο του εφικτού η κυκλοφορία της πόλης και να αποφεύγεται οιανδήποτε βία και ακρότητα. Οι κινητοποιήσεις ήταν λελογισμένες και νομίζω ότι η διατάραξη των μεταφορών και της οικονομικής ζωής ήταν περιορισμένη».

«Η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί σε πολλά αιτήματα αγροτών, αναγνωρίζοντας ότι έχουν δίκιο. Δέσμευση από το 2025 να έχουμε μόνιμη λύση για το θέμα του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, σε συνεννόηση με τους αγρότες. Σημαίνει μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ με τρόπο που θα είναι πιο δίκαιος. Το να έχει αγρότες ρεύμα κάτω από 10 λεπτά είναι τεράστια πρόοδος. Προσθέτουμε ανταγωνιστικότητα στην παραγωγή. Το θέμα μας είναι πώς θα μποορύμε να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα δομικά πιο ανταγωνιστικό, να έχουν καλύτερα εισοδήματα, να επενδύσουμε σε τεχνολογίες και υποδομή με πρώτη την πρόσβαση στο νερό. Το να έχουμε αγροτικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα είναι και ένα μέσο πίεσης δικό μου προς τις Βρυξέλλες. Όταν θα πάω να διαπραγματευτώ, το θέμα θα φτάσει στο Συμβούλιο. Θα πω ότι και εμείς είχαμε διαδηλώσεις και θα πω ότι στην ταχύτητα του πρασινίσματος, τη μετάβαση σε μια γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, εκεί πρέπει να γίνουν προσαρμογές» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και οι αγρότες ξέρουν ότι και η κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια των προσδοκιών τους ως προς το ρεύμα. Άρα θα έχουμε μια κίνηση κλιμάκωσης αύριο και μετά τα πράγματα θα μπουν στον ρυθμό τους, θα αρχίσει η περίοδος της σποράς» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τις ελληνοποιήσεις προϊόντων και τις διαφορές προϊόντων από το χωράφι στο ράφι, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Οι αγρότες έχουν πολλά αιτήματα. Για πρώτη φορά το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων έχει αντιμετωπιστεί αρκετά. Σ’ αυτό είμαστε απολύτως ταυτισμένοι με τους αγρότες. Χρησιμοποιώντας και καινούργιες τεχνολογίες βλέπω παραγωγούς που έρχονται σε επικοινωνία με τους πελάτες τους και στέλνουν απευθείας το προϊόν. Και αυτός είναι και ένας τρόπος παράκαμψης των μεσαζόντων. Πιστεύω πολύ στον ευαισθητοποιημένο καταναλωτή. Και ο Έλληνας είναι ευαισθητοποιημένους καταναλωτής. Και ο καταναλωτής μπορεί να μας βοηθήσει και να πέσουν οι τιμές».

agrotes-kastro-2

Αυγενάκης: Μιλήσαμε με πράξεις

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, λίγες ώρες πριν από το παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, με ανάρτησή του μέσω των social media, τόνισε ότι «η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με πράξεις αποδείξαμε ότι κατανοούμε την αγωνία των αγροτών της χώρας μας. Αγωνία που εντείνεται όλο και περισσότερο λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης».

Και επεσήμανε πως «γι’ αυτό ακριβώς το λόγο με συνέπεια σε όσα έχουμε διακηρύξει, προχωράμε στην ανάπτυξη επί πλέον στοχευμένων πολιτικών που δημιουργούν συνθήκες πρόσθετης ασφάλειας για τον πρωτογενή τομέα, ενώ παράλληλα είμαστε πάντοτε ανοικτοί στον διάλογο με κάθε θεσμικό όργανο, αλλά και με κάθε ομάδα γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων και μελισσοκόμων της χώρας μας».

Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ακόμα ότι τα προβλήματα είναι πολλά και δημιουργούνται συνεχώς νέα, τα οποία για να επιλυθούν απαιτούν ανοικτούς διαύλους διαλόγου, συνεννόηση και συναινετική διάθεση, την οποία η κυβέρνηση και ο ίδιος πρωθυπουργός της χώρας μας διαθέτει αποδεδειγμένα».

Στη συνέχεια ο κ. Αυγενάκης απαρίθμησε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τα αιτήματα των αγροτών. Συγκεκριμένα αναφέρει:

1. Για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, πέραν των έξι προτάσεων που κάναμε ως κράτος μέλος της ΕΕ και έγιναν αποδεκτές για το 2024, ενεργοποιήσαμε συμμαχίες εντός του πλαισίου των χωρών του Νότου της ΕΕ, της Ομάδας EU MED-9.
Η πρώτη συνεδρίαση έγινε με ελληνική πρωτοβουλία στις Βρυξέλλες στις 14 Ιανουαρίου 2024. Η επόμενη συνάντηση του EU MED-9 έχει προγραμματισθεί στις 26 Φεβρουαρίου με θέμα συζήτησης την τροποποίηση της ΚΑΠ 2023-2027. Την ίδια ημέρα, με πρωτοβουλία της βελγικής προεδρίας και με ελληνική στήριξη, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, θα συζητηθεί το θέμα της τροποποίησης της ΚΑΠ.
2. Με πρωτοβουλία της Γαλλίας και τη στήριξη της Ελλάδας το Κολλέγιο των Επιτρόπων της ΕΕ ενέκρινε την απαλλαγή από την υποχρέωση της αγρανάπαυσης. Για τη χώρα μας αφορά 1.480.972 καλλιεργήσιμα στρέμματα και 127.232 Αγρότες
3. Ενεργοποιούμε, κατ’ αρχήν, 15 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των βασικών ζημιών στα δίκτυα των ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας, που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας για καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί, ώστε να μπορέσουν να γίνουν και πάλι λειτουργικά τα δίκτυα. Για το ζήτημα αυτό συνεργαζόμαστε τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τα 15 – από τα 53 ΤΟΕΒ και 1 ΓΟΕΒ της Θεσσαλίας- που έχουν ανταποκριθεί.
4. Συνεχίζουμε τους ελέγχους από μικτά κλιμάκια (Γενική Διεύθυνση Τροφίμων ΥΠΑΑΤ, ΕΦΕΤ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΔΑΟΚ) στο γάλα και στα παραγόμενα από αυτό προϊόντα και στα οπωροκηπευτικά και τους επεκτείνουμε στο μέλι, κρέας και ελαιόλαδο, προκειμένου να στηρίξουμε τους παραγωγούς, τους έντιμους μεταποιητές και να προστατεύσουμε τους καταναλωτές από παράνομες ελληνοποιήσεις. Από τις 18 Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα έχουν γίνει 66 έλεγχοι σε φορτία γάλακτος και γαλακτομικών προϊόντων και 90 σε φορτία οπωροκηπευτικών στις πύλες εισόδου της χώρας. Από τα super markets έχουν ληφθεί και έχουν σταλεί για εργαστηριακή ανάλυση 168 δείγματα, εκ των οποίων 102 έχουν αποσταλεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους για έλεγχο νοθείας και έχουμε λάβει απαντήσεις σε 20 δείγματα και αυτήν την εβδομάδα αναμένουμε απαντήσεις σε ακόμη 35. Επίσης για έλεγχο στην επισήμανση της ετικέτας έχουν σταλεί στον ΕΦΕΤ 262 δείγματα. Τέλος, έχουν ληφθεί 181 δείγματα, οπωροκηπευτικών, εκ των οποίων τα 23 αφορούν σε βιολογικά προϊόντα και 22 αφορούν περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο για υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
5.ΟΠΕΚΕΠΕ:
– Διόρθωση ενιαίας ενίσχυσης 2023. Ήδη άνοιξε η πλατφόρμα για διορθώσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου και έως το Πάσχα θα γίνει η διορθωτική πληρωμή του υπολοίπου των 88 εκατ. της βασικής ενίσχυσης, που δεν είχε απορροφηθεί.
– Πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου – 245 εκατ. ευρώ.
– Άνοιγμα των νέων αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024 τον Μάρτιο.
– Έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα για διορθώσεις στα Οικολογικά Σχήματα η πληρωμή των οποίων, ύψους 425 εκατ. ευρώ, αναμένεται να γίνει έως το Πάσχα.
– Έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για τη μεταβατική περίοδο 2020- 2022.
– Ξεκίνησε η εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ και αποδέσμευση των νομίμων. Τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
– Σταδιακός έλεγχος και πληρωμή όσων δικαιούχων έχουν προσφύγει και δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη για λάθη στην πληρωμή παρελθόντων ετών.
6.Ο ΕΛΓΑ πληρώνει από τις 27 Φεβρουαρίου, δηλαδή δύο μήνες νωρίτερα, τις ζημιές του 2023 στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας.
Το ad hoc πρόγραμμα αποζημιώσεων για τη Θεσσαλία έχει εκτιμηθεί στα 260 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις 150 εκατ. ευρώ και έχει ήδη γίνει η μεταφορά των υπολοίπων 110 εκατ. από το υπουργείο Οικονομικών στον ΕΛΓΑ. Η εξόφληση των αποζημιώσεων θα γίνει έως 30 Ιουνίου.
7.Υπεγράφη σήμερα, η υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση του προγράμματος για την εφαρμογή του Μέτρου 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, που αφορά δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή σταύλων, σε όσους επλήγησαν από τον Daniel. Στο μέτρο εντάσσονται και οι μελισσοκόμοι. Η προκήρυξη για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων θα εκδοθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας από τον ΕΛΓΑ, με το άνοιγμα της πλατφόρμας.
8.Παρακάρλιες περιοχές: Υποβλήθηκε στην ΕΕ το τελικό διαμορφωμένο Τεχνικό Δελτίο του Μέτρου 10.01.11, που αφορά τις παραγωγικές, μέχρι πρότινος, εκτάσεις, που βρίσκονται κάτω από το νερό στην περιοχή της Κάρλας. Αναμένεται η έγκριση του αιτήματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η υποβολή αίτησης για ένταξη στο Μέτρο θα γίνει αυτόματα, μέσω της δήλωσης Ενιαίας Ενίσχυσης 2024.
9.Απονιτροποίηση: «Τρέχουν» δύο προγράμματα ύψους 150 εκατ. ευρώ. Το ένα με νέα πρόσκληση για τις περιοχές της Θεσσαλίας, Β. Φθιώτιδας και Έβρου, ύψους 100 εκατ. ευρώ και το άλλο με παράταση της υφιστάμενης πρόσκλησης, με εφαρμογή σε όλη τη χώρα, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Η νέα πρόσκληση αναμένεται να δημοσιευθεί εντός του Απριλίου.
10. Εντάξαμε, όπως προφορικά δεσμεύθηκα στη συνάντησή μας με αγρότες στο Δομοκό, τη Βόρεια Φθιώτιδα στα Σχέδια Βελτίωσης.
11.Εντάσσουμε στα Σχέδια Βελτίωσης όλους τους επιλαχόντες στις πληγείσες περιοχές της Ρόδου.
12.Αποζημιώσεις ύψους 1,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου στους αλιείς που δραστηριοποιούνται εντός του Παγασητικού και στα παράλια Νομού Λαρίσης. Άμεσα αναμένεται, η ενίσχυση με επί πλέον 1 εκατ. ευρώ των αλιέων της Β. Εύβοιας και Φθιώτιδας.
13.Καταβλήθηκαν, στο τέλος Ιανουαρίου, από το Γεωργικό Αποθεματικό 2023, αποζημιώσεις 15,8 εκατ ευρώ σε μη υπόχρεους ασφαλιστούν στον ΕΛΓΑ (πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, θερμοκηπιακές καλλιέργειες, καλλωπιστικά φυτά, φυτωριούχοι κ.α)
14. Το μέτρο στήριξης μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού 2023, με 15 ευρώ ανά κυψέλη, με εντολή μου θα δοθεί και στους μελισσοκόμους των πληγεισών περιοχών της Βορείου Φθιώτιδας, Βόρειας Εύβοιας και της Ρόδου.
15. Αυξήσαμε κατά 82 εκατ. τον προϋπολογισμό του μέτρου για Νέους Αγρότες και εντάξαμε σε αυτό το σύνολο των 2.100 επιλαχόντων. Ήδη έχουν εκταμιευθεί, ως προκαταβολή 57 εκατ. ευρώ.
16.Επίσης ετοιμάζεται ήδη και αναμένεται να συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο της 29ης Φεβρουαρίου δύο ακόμα νομοσχέδια του ΥΠΑΑΤ που έχουν ως στόχο τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής:
– Το κυρωτικό πλαίσιο που αφορά τους ελέγχους της αγοράς και την προστασία από παράνομες ελληνοποιήσεις για τα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ προϊόντα
– Το πλαίσιο λειτουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.

«Γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες και λαμβάνουμε κάθε δυνατόν μέτρο για τη μείωση του κόστους παραγωγής, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχουμε το δικαίωμα να θέσουμε σε κίνδυνο όσα, όλοι μαζί, με κόπους και θυσίες, έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα. Είμαι βέβαιος ότι με καλή διάθεση, με συναίνεση και με διάλογο, μπορούμε, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, δεν είναι μια άσκηση πολιτικής, αλλά μια εθνική πρόκληση. Και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως τέτοια την αντιμετωπίζει» καταλήγει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

agrotes-kastro-1

Τα αιτήματά τους

«Θα δώσουμε τον τόνο και την απαίτηση από την κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα μας», λέει για το σημερινό συλλαλητήριο ένας από τους αγρότες που θα συμμετέχουν σε αυτό, ο πρόεδρος ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας. Οι αγρότες ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους διεκδικώντας άμεση αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία, μείωση του κόστους του ρεύματος, άμεση βελτίωση στους όρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και μείωση του κόστους του αγροτικού πετρελαίου.

Από τα παραπάνω, το ουσιαστικό αίτημα που απομένει, μετά από τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό (καθώς έλαβαν ικανοποιητικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, προτάσεις για τα υπόλοιπα, με χαρακτηριστικότερο το σχέδιο για το ρεύμα), είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο. Η κυβέρνηση απάντησε σε αυτό το αίτημα με επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ύψους 83 εκατομμυρίων ευρώ και δέσμευση ότι η προκαταβολή ύψους 40 εκατ. ευρώ από την επιστροφή του ΕΦΚ θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου. Οι αγρότες, όμως, δεν ικανοποιήθηκαν με τον ΕΦΚ και διεκδικούν αφορολόγητο, ζήτημα που χαρακτηρίζουν «άμεσο και επιτακτικό».

Μεταξύ άλλων, αγρότες και κτηνοτρόφοι ζητούν μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, με κυριότερο το γάλα, στο 6% από 13% (με το σκεπτικό ότι θα βοηθήσει τους καταναλωτές και θα τονώσει την απορρόφηση των αγροτικών και ζωικών προϊόντων), άμεση πληρωμή των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ, αλλά και προστασία των τιμών παραγωγού από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, ολοκλήρωση από το ΥΠΑΑΤ της δικασικασίας των ελεγκτικών μηχανισμών. Επίσης ζητούν ρύθμιση των δανείων των κτηνοτρόφων με διαγραφή 80% του κεφαλαίου και των τόκων και αποπληρωμή του υπολοίπου 20% σε 15 χρόνια, άμεση υλοποίηση των μέτρων για πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από φωτιές και πλημμύρες, σχέδιο ανασυγκρότησης της υπαίθρου, εξασφάλιση ρευστότητας των αγροτοκτηνοτρόφων κ.α

Απομονώστε τους υπονομευτές του αγώνα μας

Κάλεσμα στήριξης προς τον κόσμο της Αθήνας για την αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας απευθύνουν με ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές του αγροτικού συλλαλητηρίου, καταγγέλλοντας τις όποιες ενέργειες αποσκοπούν στην υπονόμευση του αγώνα τους. Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Ο αγροτικός κόσμος όλης της Ελλάδας δίνει μια μάχη που συνεχίζεται επί 3 εβδομάδες στα μπλόκα και με άλλες κινητοποιήσεις και κορυφώνεται με το μεγάλο, παναγροτικό, πανελλαδικό συλλαλητήριο και με τρακτέρ που οργανώνουν τα μπλόκα, την Τρίτη 20 Φλεβάρη, στις 6:30 μμ, στο Σύνταγμα, στην Αθήνα. Ο αγώνας μας στοχεύει στην ικανοποίηση από την κυβέρνηση συγκεκριμένων αγροτικών αιτημάτων που αφορούν στην επιβίωσή μας.

Ζητάμε από τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, τους νέους των σπουδών, τους συνταξιούχους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών της Αθήνας να συμμετάσχουν μαζί μας στο συλλαλητήριο για να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματά μας, που αφορούν και τους ίδιους, αφού από την δική μας επιβίωση για την οποία παλεύουμε εξαρτάται αν θα μπορούν να εξασφαλίσουν φθηνά, ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα για τη διατροφή τους και για την κάλυψη άλλων λαϊκών αναγκών.

Οποιαδήποτε άλλη, παράλληλη ή ξεχωριστή συγκέντρωση και κινητοποίηση που μπορεί να οργανωθεί στο χώρο του συλλαλητηρίου, με αιτήματα πέρα και έξω από το συγκεκριμένο πλαίσιο αγροτικών αιτημάτων που έχουν θέσει τα μπλόκα, ουδεμία σχέση έχει με τον αγώνα μας και, ουσιαστικά, στοχεύει στην υπονόμευσή του.

Καταγγέλλουμε τις όποιες ενέργειες αποσκοπούν στην συκοφάντηση και υπονόμευση του αγώνα μας και καλούμε όλους τους αγρότες και το λαό της Αθήνας να δώσουμε ενωμένοι τη μάχη στο συλλαλητήριο, απομονώνοντας κάθε προβοκατόρικο στοιχείο που αποτελεί «ξένο και εχθρικό σώμα» για το αγροτικό κίνημα.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!»