Άγιος Ιούδας Θαδδαίος: ο Άγιος των απελπισμένων

της Αγγελικής Σαρακινού

737

Ο άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος και η προέλευση της δήθεν «θαυματουργικής»  προσευχής | Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αλίμου

Όταν ακούμε το όνομα Ιούδας ο πρώτος που μας έρχεται στο μυαλό είναι ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, ένας από τους δώδεκα μαθητές του Ιησού. Αυτός ο οποίος πρόδωσε τον Θεάνθρωπο για τριάντα αργύρια αλλά και Τον παρέδωσε στους στρατιώτες του Πόντιου Πιλάτου.

Πολλοί όμως από εμάς δεν γνωρίζουμε τον Απόστολο Θαδδαίο γνωστό και ως Ιούδα Θαδδαίο ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τον Ιούδα Ισκαριώτη.

Ο Ιούδας Θαδδαίος ήταν επίσης ένας από τους μαθητές του Χριστού. Είναι Άγιος της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Γεννήθηκε στην Περσία. Ήταν γιος του Κλωπά και της Μαρίας του Κλωπά, εξαδέλφης ή συννυφάδας της Θεοτόκου και ήταν ένας βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος. Αργότερα βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ. Μιλούσε ελληνικά αλλά και ραμαϊκα όπως οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής.

Ο Ιούδας Θαδδαίος αρχικά υπήρξε μαθητής του Ιωάννη του Προδρόμου και τη συνέχεια του Ιησού. Εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από τη ζωή του Ιωάννη του Βαπτιστή και έτσι ζήτησε να βαφτιστεί από Αυτόν. Αργότερα όμως έμαθε για τη διδασκαλία και τα θαύματα του Χριστού και έτσι έγινε μαθητής Του μέχρι και την τελευταία Του στιγμή.

Το 65 μ.Χ. ο Άγιος Ιούδας Θαδδαίος υπέστη μαρτυρικό θάνατο στη Βηρυτό. Σύμφωνα με την παράδοση τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στη Ρώμη στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Ωστόσο, υποστηρίζεται από άλλη παράδοση πώς τα λείψανα μεταφέρθηκαν σε αρμενικό μοναστήρι στη σημερινή Κιργισία.

Ο Άγιος Ιούδας Θαδδαίος ύστερα από το μαρτυρικό Του θάνατο δέχτηκε στον τάφο Του πλήθος πιστών για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν. Πολλοί από αυτούς ευεργετήθηκαν από τις ισχυρότατες μεσιτείες του Αγίου προς τον Θεό και έτσι απέκτησε τον τίτλο του Αγίου των απελπισμένων.

Η μνήμη του Αγίου Θαδδαίου γιορτάζεται από την ορθόδοξη εκκλησία στις 21 Αυγούστου ενώ από τον δυτικό Χριστιανισμό στις 28 Οκτωβρίου.