Προειδοποιεί ο Ερντογάν για Ιντλίμπ, φόβοι Βερολίνου για κύμα προσφύγων

532

Τουρκική αντιπροσωπεία στη Μόσχα τη Δευτέρα – Εάν η διπλωματία δεν αποδώσει, η Τουρκία θα προχωρήσει σε άλλα βήματα, τονίζει η Άγκυρα. Αναπόφευκτη η νίκη του Άσαντ, λέει η Ρωσία.

Ξεκάθαρο μήνυμα να αποσυρθούν οι συριακές δυνάμεις από την επαρχία Ιντλίμπ, έστειλε σήμερα (Σάββατο) ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως υποστήριξε μάλιστα, η κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία, δεν θα επιλυθεί έως ότου οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αποσυρθούν πέραν των συνόρων που η Τουρκία και η Ρωσία όρισαν στη συμφωνία του 2018.

«Η λύση στην Ιντλίμπ είναι το συριακό καθεστώς να αποσυρθεί στα σύνορα των συμφωνιών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, ο οποίος προειδοποίησε πως «σε διαφορετική περίπτωση, θα το αντιμετωπίσουμε αυτό πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου».

«Θα θέλαμε να το κάνουμε αυτό με τη στήριξη των φίλων μας. Εάν χρειαστεί να το κάνουμε με τον δύσκολο τρόπο, είμαστε, επίσης, έτοιμοι», πρόσθεσε σε ανάλογο ύφος ο Τούρκος πρόεδρος.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα σωπάσει, την ώρα που οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις περικυκλώνουν τουρκικές στρατιωτικές θέσεις στην περιοχή της Ιντλίμπ.

Σημειώνεται πως και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου —σε συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια— δήλωσε καταρχάς πως η χώρα του θέλει να λύσει τα ζητήματα με τη Ρωσία για την Ιντλίμπ μέσω της διπλωματίας.

Ωστόσο, όπως και ο Ερντογάν, προειδοποίησε εμμέσως τη Μόσχα, λέγοντας ότι εάν η διπλωματία δεν αποδώσει, η Άγκυρα θα προχωρήσει σε άλλα «απαραίτητα» βήματα, χωρίς όμως να τα διευκρινίσει.

Ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ. ανακοίνωσε επίσης ότι τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί τη Δευτέρα στη Μόσχα για συνομιλίες.

Επικοινωνία με Τραμπ
Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με τους δύο ηγέτες να χαρακτηρίζουν ως απαράδεκτες, τις επιθέσεις από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στην επαρχία της βορειοδυτικής Συρίας, όπου σκοτώθηκαν 13 Τούρκοι στρατιώτες.

Ερντογάν και Τραμπ φέρεται να υπογράμμισαν επίσης τη σημασία της αποκατάστασης της ειρήνης και της σταθερότητας στη Λιβύη.

Ανησυχεί για προσφυγικές ροές η Γερμανία
Την ίδια ώρα, ο  Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας εξέφρασε την ανησυχία του, για το ενδεχόμενο «ακόμη μεγαλύτερων προσφυγικών ροών» από τη Συρία, εάν η Μόσχα δεν ασκήσει την επιρροή της στη συριακή κυβέρνηση, προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Μετά τις συναντήσεις του με τον Τσαβούσογλου και με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου, ο Μάας δήλωσε ότι φοβάται πολύ πως θα υπάρξει νέα ανθρωπιστική καταστροφή στην Ιντλίμπ, εάν δεν τερματιστούν οι μάχες που μαίνονται στην περιοχή και προειδοποίησε για νέο προσφυγικό κύμα, «κάτι που πιστεύω πως δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», όπως είπε.

Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν δήλωσε πως περίπου ένα εκατ. άνθρωποι από την Ιντλίμπ «κινούνται προς τα σύνορά μας». Πρόσθεσε πως η Τουρκία φιλοξενεί ήδη 3,5-4 εκατ. ανθρώπους και πως «δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε» άλλο ένα εκατ. πρόσφυγες. Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου δήλωσε από το Μόναχο πως εάν δεν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, δύο εκατ. άνθρωποι θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς τα σύνορα της Τουρκίας.

Λαβρόφ: Αναπόφευκτη η νίκη του Άσαντ
Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ χαρακτήρισε τη νίκη των συριακών δυνάμεων ως αναπόφευκτη, ενώ δήλωσε με νόημα πως Μόσχα και Άγκυρα δεν μπορούν να συμφωνούν σε όλα.

«Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να συμφωνούμε στα πάντα. Στην πραγματικότητα, πιστεύω ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη συμφωνία σε όλα τα θέματα στις σχέσεις μεταξύ δύο οποιωνδήποτε χωρών. Εάν αυτό συμβαίνει, τότε μας υπενθυμίζει μια κάποια πίεση που οδηγεί στην απόλυτη συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ, όταν ρωτήθηκε εάν οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι ή αντίπαλοι.

Εκτίμησε ότι οι δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ θα νικήσουν στην Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών και ανταρτών στη Συρία, το οποίο θέλει να ανακαταλάβει η Δαμασκός και πρόσθεσε (στέλνοντας μήνυμα και προς την Ουάσιγκτον): «Οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι εξουδετέρωσαν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, όμως η Λερναία Ύδρα επιστρέφει».

Μάας για τον ρόλο των ΗΠΑ και της Ε.Ε.
Τέλος, ο Μάας, αναφερόμενος περαιτέρω στον ρόλο της Ρωσίας, έκανε λόγο για προσπάθεια της Μόσχας να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις κρίσεις στη Συρία, στη Λιβύη και στην Ουκρανία, την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει ότι δεν επιθυμεί να αναμιχθεί ενεργά στην επίλυση αυτών των διενέξεων, και «η Ευρώπη κλείνει τα μάτια της».

Σύμφωνα με τον Μάας, η στάση των ΗΠΑ δημιουργεί ένα κενό, το οποίο θα καλύψουν η Ρωσία, η Τουρκία ή ακόμη και το Ιράν. «Η Ευρώπη πρέπει να εμφανιστεί ισχυρότερη», τόνισε ο υπουργός και αναφέρθηκε στη δημιουργία ευρωπαϊκών δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας, ως ισχυρού πυλώνα του ΝΑΤΟ. «Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε την πρόταση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν και να ξεκινήσουμε έναν στρατηγικό διάλογο για το θέμα», είπε και υπογράμμισε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να αναλάβει ακόμη και στρατιωτικές ευθύνες, αρκεί αυτές να συνοδεύονται από πολιτικά μέτρα.