Τρέχουν και δεν φτάνουν για τη βελτίωση της προστασίας

530

“Τρεχάτε ποδαράκια μου” για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που επιχειρεί να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας δυόμισι μήνες πριν από τη λήξη του.

Το υπουργείο Οικονομικών, έστω και καθυστερημένα, συνειδητοποιεί το μέγεθος του πολιτικού προβλήματος το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει και ο Χρήστος Σταϊκούρας επιχειρεί πλέον να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Σε μια προσπάθεια αναζήτησης των αιτίων για τις χαμηλές επιδόσεις της ηλεκτρονικής πλατφόρμας το υπουργείο, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, προχωρά και σε έρευνα, μέσω αποστολής e-mails σε 42.107 χρήστες της πλατφόρμας, προκειμένου να διευκρινιστούν οι λόγοι για τους οποίους δεν προέβησαν στην οριστική υποβολή αίτησης για να λάβουν ρύθμιση του δανείου και συνακόλουθα να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους, αν και έχουν συναινέσει στην άρση του απορρήτου τους.

Οπως προκύπτει από την επιστολή που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών πριν από μερικές ημέρες στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών, το υπουργείο προσανατολίζεται στο άνοιγμα της περιμέτρου και σε αλλαγές σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των δανείων, κυρίως σχετικά με το ύψος του «κουρέματος» με υποθήκη πρώτη κατοικία που μπαίνουν στην πλατφόρμα.

Επιστολή προς ΕΕΤ
Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών σε επιστολή του προς την ΕΕΤ θέτει μια σειρά ζητημάτων και ζητάει τις προτάσεις των τραπεζών για να βελτιωθεί το υφιστάμενο πλαίσιο και να επωφεληθεί όσο τον δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός οφειλετών μέχρι τη λήξη του.

Ωστόσο, οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να έχουν την έγκριση των θεσμών, κάτι που δεν θα είναι ιδιαίτερα εύκολο καθώς η λήξη της προστασίας της πρώτης κατοικίας έχει συνδεθεί με την εκταμίευση των ANFAs.

Σύμφωνα με το υπουργείο, υπάρχουν αναφορές από φορείς ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας, ιδίως αναφορικά με το ύψος του δανείου που είναι ώς 130.000 ευρώ, καθώς και το ποσοστό που προσφέρεται ως ρύθμιση (120% της αξίας της κατοικίας, το οποίο είναι πολύ υψηλό σε σχέση με το ποσοστό που προσφέρεται στο πλαίσιο ένταξης στον νόμο 3869/2010), είναι αποτρεπτικά για την ένταξη των οφειλετών στην πλατφόρμα.

Σημειώνεται ότι στο τελευταίο ζήτημα αναφέρθηκε χθες και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς, λέγοντας ότι η ΕΤΕ προσφέρει για τα στεγαστικά δάνεια ρύθμιση με Loan To Value (αξία δανείου προς αξία ακινήτου) στο 88%, τονίζοντας ότι το 120% είναι πολύ υψηλό.

Αν για παράδειγμα το υπόλοιπο του δανείου είναι 130.000 ευρώ και η εμπορική αξία του ακινήτου 80.000 ευρώ, τότε θα υπάρξει απομείωση οφειλής κατά 34.000 ευρώ, ώστε να φτάσει το υπόλοιπο του δανείου στα 96.000 ευρώ και να διατηρηθεί ο λόγος Loan to Value ratio (LTV) στο 120%.

Στην ίδια επιστολή το υπουργείο αναφέρει ότι υπάρχει αριθμός αιτήσεων για τις οποίες τα τραπεζικά ιδρύματα, αν και αναγνωρίζουν ότι οι οφειλέτες είναι επιλέξιμοι, δεν προσφέρουν πρόταση ρύθμισης και προτρέπουν τον οφειλέτη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Η αιχμή αν και έμμεση είναι σαφής, από την άλλη πλευρά ωστόσο τα στοιχεία των τραπεζών, που έχουν δοθεί στο υπουργείο Οικονομικών, δείχνουν ότι 43.400 δανειολήπτες με δάνεια πάνω από 3 δισ. ευρώ πήγαν σε απευθείας ρύθμιση με τις τράπεζες κατά το β’ 6μηνο του 2019. Για το πρώτο εξάμηνο δεν υπάρχουν στοιχεία, αλλά αναλογικά υπολογίζουν ότι μπορεί να έχουν γίνει 80.000-100.000 ρυθμίσεις συνολικά στη διάρκεια του έτους.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξάλλου ζήτησε να του χορηγούνται σε εβδομαδιαία βάση στοιχεία ρυθμίσεων τόσο από τις τράπεζες όσο και από το σύνολο των εταιρειών διαχείρισης, αλλά και από τον ειδικό διαχειριστή PQH ο οποίος έχει το χαρτοφυλάκιο όλων των τραπεζών που είναι σε εκκαθάριση, μεταξύ των οποίων και αυτά της Αγροτικής Τράπεζας και του Τ.Τ.

Χθες εξάλλου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με την Ενωση Εταιρειών Διαχείρισης Δανείων προκειμένου να υπάρχει ενημέρωση για τις πορεία των ρυθμίσεων των δανείων που έχουν μεταβιβαστεί σε αυτές.

«Κουρέματα»
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναγνώριζαν ότι οι διαχειριστές (funds) προσφέρουν καλές λύσεις σε σχέση με τις τράπεζες και αναφέρουν ως χαρακτηριστική περίπτωση δάνειο 300.000 ευρώ που «κουρεύτηκε» στα 120.000 ευρώ.

Ωστόσο υπάρχουν σοβαρά οργανωτικά θέματα αλλά και επικοινωνίας είτε με τους δανειολήπτες είτε και με το ίδιο το υπουργείο, το οποίο θέλει να έχει συνολική εικόνα των ρυθμίσεων από τους διαχειριστές.

«Η αντιμετώπιση της υπερχρέωσης πολιτών και επιχειρήσεων αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του υπουργείου Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό, με στοχευμένες δράσεις, αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα το μείζον κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

»Στόχος μας είναι η αντιμετώπισή του με κοινωνική ευαισθησία, σεβασμό στα ευάλωτα νοικοκυριά και στους φορολογούμενους πολίτες. Δίνοντας ευκαιρία για μια νέα αρχή, μειώνοντας τις ανισότητες με τον εντοπισμό και την πάταξη των στρατηγικών κακοπληρωτών και αποκαθιστώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών.