38 νέοι θάνατοι από τον κοροναϊό στην Κίνα μέσα σε 24 ώρες

569

Άλλοι 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στην Κίνα, από επιπλοκές της επιδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός, ανεβάζοντας σε 170 τον αριθμό των θανάτων που οφείλονται σε αυτόν, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας (ΕΕΥ) της χώρας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την αρχή της επιδημίας, τον Δεκέμβριο.

 

Κατά 1.700 αυξήθηκαν άλλωστε τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, φτάνοντας τα 7.711, ξεπερνώντας πλέον το σύνολο των ανθρώπων που μολύνθηκαν από το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), το διάστημα 2002 και 2003. Τότε ο συνολικός αριθμός των νεκρών είχε φτάσει τους 774 παγκοσμίως, από τους οποίους οι 349 στην ηπειρωτική Κίνα.

Σύμφωνα με την ΕΕΥ, υπάρχουν άλλα 12.167 ύποπτα κρούσματα.

Νωρίτερα, οι υγειονομικές αρχές στη Χουμπέι έκαναν λόγο για 37 νέους θανάτους και 1.032 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε αυτή την επαρχία, εστία της μόλυνσης του αποκαλούμενου 2019-nCoV.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), που κάλεσε «όλο τον κόσμο να δράσει» για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, θα συνεδριάσει ξανά σήμερα Πέμπτη, για να αποφασίσει αν η επιδημία «αποτελεί έκτακτη ανάγκη παγκόσμιας εμβέλειας».

5,2 ημέρες η μέση περίοδος επώασης του ιού
Η περίοδος επώασης του νέου κοροναϊού είναι της τάξης των 5,2 ημερών κατά μέσον όρο, ωστόσο ποικίλει ανάλογα με τον ασθενή, σημειώνουν Κινέζοι ερευνητές που εκπόνησαν μια από τις πιο εκτεταμένες μελέτες για την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που έχει δημοσιευθεί μέχρι σήμερα.

Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση είναι ακόμη προκαταρκτική και «ανακριβής» και παρουσιάζει σημαντικές αυξομειώσεις, δικαιολογεί «μια περίοδο παρακολούθησης ή καραντίνας διάρκειας 14 ημερών για τα πρόσωπα που έχουν εκτεθεί», σύμφωνα με τη μελέτη, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ιατρικής επιθεώρησης New England Journal of Medicine (NEJM).

Ο ΠΟΥ αναφέρθηκε σε δελτίο του που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα σε ένα φάσμα 2 ως 10 ημερών για την εμφάνιση συμπτωμάτων (πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή ως και οξεία αναπνευστική δυσχέρεια).

Η εκτίμηση των κινέζων επιστημόνων για την περίοδο επώασης του 2019-nCoV βασίζεται στην παρατήρηση 10 ασθενών. Πάντως, οι 12 ερευνητές μελέτησαν τα 425 πρώτα κρούσματα για να εξακριβώσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της επιδημίας.

Αφότου ξέσπασε στη Γουχάν τον Δεκέμβριο, ο αριθμός των κρουσμάτων της επιδημίας διπλασιάζεται ανά 7,4 ημέρες, υποδεικνύουν τα δεδομένα τους.

Υπολογίζουν επίσης ότι κάθε ασθενής μολύνει κατά μέσον όρο 2,2 ανθρώπους· το μέγεθος αυτό αποκαλείται ρυθμός αναπαραγωγής, ή R0. Δεν αποτελεί καθεαυτού πρόβλεψη για το εύρος μιας επιδημίας, πάντως είναι χρήσιμη παράμετρος. Εν προκειμένω, είναι συγκριτικά χαμηλό, πιο κοντά στην απλή χειμωνιάτικη γρίπη (≈1,3) από ό,τι για παράδειγμα στην εξαιρετικά μολυσματική ιλαρά (≈12+), και συγκρίσιμο με τον κοροναϊό που προκάλεσε την επιδημία του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) από το 2002 (≈3).

Οι κινέζοι επιστήμονες επισημαίνουν στην ανάλυσή τους ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο «άρχισε μεταξύ στενών επαφών, στα μέσα Δεκεμβρίου 2019».

Δύο άλλες αναλύσεις που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη κάνουν λόγο για περίοδο επώασης μόλις μερικών ημερών: 5,8 ημερών με βάση την παρατήρηση των δεδομένων 34 ασθενών από ερευνητές στην Ολλανδία· και τριών επιπλέον ημερών στην περίπτωση ενός 27χρονου Βιετναμέζου που μολύνθηκε από τον πατέρα του, o οποίος είχε επιστρέψει από τη Γουχάν, σύμφωνα με επιστολή που δημοσιεύεται επίσης στο NEJM.

Στη μελέτη που έγινε στην Κίνα, οι μισοί από τους 425 ασθενείς ήταν από 60 ετών και πάνω, ενώ κανένας δεν ήταν κάτω από 15 ετών.

Αναβάλλονται όλες οι εγχώριες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις
Όλοι οι αγώνες των κινεζικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου αναβάλλονται, εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.
Η έναρξη της σεζόν 2020 αναβάλλεται «για όλους τους τύπους» διοργανώσεων, σε «όλα τα επίπεδα», προκειμένου να προστατευθούν οι παίκτες και το φίλαθλο κοινό, εξήγησε η κινεζική ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Η κινεζική Σούπερ Λίγκα (CSL, πρώτη κατηγορία) επρόκειτο να αρχίσει την 22η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

«Λουκέτο» σε όλη την Κίνα βάζει η ΙΚΕΑ
Η σουηδική εταιρεία επίπλων και οικιακών ειδών IKEA ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία όλων των υποκαταστημάτων της στην Κίνα. Η απόφαση να κλείσουν και τα 30 υποκαταστήματα της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής πώλησης επίπλων, οικιακών ειδών και ηλεκτρικών συσκευών στον κόσμο ανακοινώθηκε πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από την αρχική κίνησή της να αναστείλει τη λειτουργία των μισών και να συντομεύσει το ωράριο λειτουργίας τους.

«Παγώνει» και η El Al τα δρομολόγιά της στην Κίνα
Η αεροπορική εταιρεία El Al αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας, την παύση όλων των πτήσεών της προς την Κίνα, μεταδίδει η Jerusalem Post. Η απόφαση προφανώς προέκυψε μετά την άρνηση των υπαλλήλων του ισραηλινού αερομεταφορέα να ταξιδέψουν στην Κίνα, αλλά και κατόπιν των νέων οδηγιών που έδωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Όπου φύγει φύγει οι ξένοι υπήκοοι
Αποκομμένη από τον κόσμο, εδώ και μία εβδομάδα παραμένει η Γουχάν, η πόλη της κεντρικής Κίνας από όπου ξεκίνησε η επιδημία, όπως σχεδόν όλη η επαρχία Χουμπέι.
Αν και έχει επιβληθεί καραντίνα στην επαρχία από τις 23 Ιανουαρίου και οι περίπου 56 εκατομμύρια κάτοικοί της δεν μπορούν να φύγουν, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία οργάνωσαν την Τετάρτη επιχειρήσεις απομάκρυνσης μέρους των πολιτών τους που βρίσκονται εκεί.

Εξάλλου, ένα γαλλικό αεροπλάνο ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη για τη Γουχάν και ένα δεύτερα «πιο αργά μέσα στην εβδομάδα», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα δύο αεροσκάφη μπορούν να επαναπατρίσουν συνολικά τουλάχιστον 250 Γάλλους και περισσότερους από 100 πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Και άλλες χώρες σχεδιάζουν αντίστοιχες επιχειρήσεις: η Ιταλία ανακοίνωσε την αποστολή αεροσκάφους σήμερα στη Γουχάν, το Βερολίνο σχεδιάζει την απομάκρυνση περίπου 90 Γερμανών «τις επόμενες ημέρες» και ο Καναδάς πρόκειται επίσης να ναυλώσει αεροπλάνο.

Και η κυβέρνηση της Ινδονησίας προετοιμάζεται να απομακρύνει υπηκόους της από τη Γουχάν και σκοπεύει να τους θέσει σε απομόνωση για τουλάχιστον 14 ημέρες, δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Αυστραλία και Βρετανία επίσης εξετάζουν την απομάκρυνση πολιτών τους, ενώ η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι θα ναυλώσει αεροπλάνο 300 θέσεων για την απομάκρυνση των Νεοζηλανδών που βρίσκονται στην κινεζική πόλη

Τρία νέα κρούσματα στους επαναπατρισθέντες Ιάπωνες
195 Αμερικάνοι έφτασαν το πρωί της Τετάρτης σε στρατιωτική βάση της Καλιφόρνιας και εξετάστηκαν. Κανένας δεν παρουσίασε συμπτώματα του ιού, όμως παραμένουν σε καραντίνα για 72 ώρες.

Αντίθετα μεταξύ των 206 Ιαπώνων που επαναπατρίστηκαν στο Τόκιο χθες, τρεις είχαν μολυνθεί. Αυτά τα τρία κρούσματα προστίθενται στα οκτώ που έχουν ήδη καταγραφεί στη χώρα.

Αν και τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην ηπειρωτική Κίνα, περίπου άλλες 15 χώρες έχουν πληγεί, με συνολικά περίπου 80 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να είναι σε κατάσταση συναγερμού, όλος ο κόσμος πρέπει να δράσει», τόνισε την Τετάρτη ο Μάικλ Ράιαν διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει καταγραφεί σε τρεις χώρες εκτός Κίνας: τη Γερμανία, την Ιαπωνία και το Βιετνάμ.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα προληπτικά μέτρα έχουν γίνει πιο αυστηρά σε παγκόσμιο επίπεδο: αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν την αναστολή των πτήσεών τους προς την ηπειρωτική Κίνα. Πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, συνιστούν στους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια εκεί.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Νότια Κορέα
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν προέτρεψε σήμερα τους συμπατριώτες του να μην ενδίδουν στον φόβο, καθώς η κυβέρνησή του ετοιμάζεται να επαναπατρίσει εσπευσμένα περίπου 700 πολίτες που βρίσκονται στη Γουχάν.

Η πρώτη από τις τέσσερις προγραμματισμένες πτήσεις για τον σκοπό αυτό αναμενόταν να γίνει σήμερα. Όμως οι περιορισμοί που επέβαλαν οι κινεζικές αρχές προκάλεσαν καθυστέρηση της πτήσης, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι η υπηρεσία καταπολέμησης ηλεκτρονικού εγκλήματος της νοτιοκορεατικής αστυνομίας, σε συνεργασία με τον εποπτικό φορέα του τομέα των τηλεπικοινωνιών, θα διαγράφει ή θα αποκλείει την πρόσβαση σε ψευδείς πληροφορίες που μπορεί να προκαλέσουν «σύγχυση στην κοινωνία».

Διαδηλωτές απέκλεισαν με γεωργικά μηχανήματα χθες δρόμους προς εγκαταστάσεις που θα μετατραπούν σε κέντρα απομόνωσης των ανθρώπων που θα επαναπατριστούν στην Ασάν και την Τσιντσάν, περίπου 80 χιλιόμετρα νότια της Σεούλ.

Οι αρχές σκοπεύουν να θέσουν σε καραντίνα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες τους ανθρώπους που θα επαναπατριστούν σε αυτές τις εγκαταστάσεις — υπό κανονικές συνθήκες αποτελούν κέντρα εκπαίδευσης δημοσίων λειτουργών — ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εξάπλωσης.

Νοτιοκορεάτικα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα με διαδηλωτές να αρπάζουν από τα μαλλιά έναν αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, να τον προπηλακίζουν, να τον σπρώχνουν και να του ρίχνουν νερό. Κάποιοι από τους διαδηλωτές απαιτούσαν το κέντρο καραντίνας να εγκατασταθεί σε μεγαλύτερη απόσταση από τα σπίτια τους και σχολεία.

Ορισμένοι κάτοικοι είπαν ότι έχουν ανησυχήσει τόσο που θα στείλουν τα παιδιά τους στους γονείς τους, τα πεθερικά τους, ακόμα και σε συγγενείς τους σε άλλες πόλεις.