12 Απριλίου: Διεθνής Ημέρα Πτήσης Ανθρώπου στο Διάστημα

της Ρίτσης Τσακούμη

578

Διεθνής Ημέρα Πτήσης του Ανθρώπου στο Διάστημα: Αυτός είναι ο πρώτος  άνθρωπος που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη! - JuniorsClub.gr

Τα άστρα, το φεγγάρι και η ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες πάντα αποτελούσαν αναπάντητα ερωτήματα για τον άνθρωπο.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης έδωσαν στον άνθρωπο τη δυνατότητα να εξερευνήσει το διάστημα και να καταφέρει το ακατόρθωτο.

Σήμερα συμπληρώνονται 60 χρόνια από την πρώτη πτήση του ανθρώπου στο διάστημα. Τιμώντας τα επιτεύγματα του ανθρώπου στο διάστημα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 7 Απριλίου 2011, καθιέρωσε την 12η Απριλίου ως τη Διεθνή Ημέρα Πτήσης του ανθρώπου στο διάστημα.

Όλα ξεκίνησαν όταν η τεχνολογία των πυραύλων που χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί αντιγράφηκε με επιτυχία τόσο από τους Αμερικανούς όσο και από τους Σοβιετικούς. Για χρόνια και εν μέσω ψυχροπολεμικού κλίματος οι δύο χώρες προσπαθούσαν να στείλουν τον πρώτο δορυφόρο στο διάστημα.

Η μάχη του διαστήματος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας αρχίζει στις 4 Οκτωβρίου 1957, όταν η Ρωσία εκτοξεύει τον Σπούτνικ 1, το πρώτο ανθρώπινο κατασκεύασμα που ξεπέρασε τα γήινα όρια και ταξίδεψε στο διάστημα.

Στις 12 Απριλίου 1961 ο πύραυλος Βοστόκ 1 μεταφέροντας τον πρώτο άνθρωπο που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη γη, εκτοξεύτηκε από το σοβιετικό τότε κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο διάστημα. Σε μία πτήση διάρκειας 1 ώρας και 48 λεπτών, ο Γιούρι Γκαγκάριν προσγειώθηκε με επιτυχία σε ειδική κάψουλα πίσω στη γη, γεγονός που σήμανε την έναρξη των επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων.

Στη συνέχεια οι ΗΠΑ θέλοντας να ξεπεράσουν την επιτυχία του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος και μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες εκπλήρωσαν το αμερικανικό όνειρο. Η Αμερική θα καταφέρει στις 20 Ιουλίου 1969 να προσεδαφίσει με την διαστημική πτήση Απόλλων 11 τους πρώτους δύο ανθρώπους στη Σελήνη. Ο Νηλ Άρμστρονγκ και ο Έντουιν Μπαζ Όλντριν ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που πάτησαν στο φεγγάρι.

Ποιος θα φανταζόταν ότι θα καταφέρναμε τόσα πολλά; Ότι θα πατούσαμε μια μέρα στο φεγγάρι; Προσπαθήσαμε, αποτύχαμε και ξεκινήσαμε ξανά τις προσπάθειες να ανακαλύψουμε το σύμπαν. Το παρελθόν μας υπενθυμίζει πόσα έχουμε καταφέρει και μας βοηθάει να σχεδιάσουμε το μέλλον. Οι περιπέτειες του ανθρώπου στο διάστημα συνεχίζονται χάρη στο αέναο πάθος του ανθρώπου για το άγνωστο, προσκαλώντας μας συνεχώς σε μια διαρκή αναζήτηση και ανακάλυψη.