Υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δηλώνει τώρα ο Ερντογάν

Της Φαίης Μιράμπογλου

709

Χαμός στην Τουρκία: Στο εδώλιο δύο πασίγνωστοι ηθοποιοί για... εξύβριση του  Ερντογάν! - Europost.gr

Λίγες εβδομάδες πριν από την κρίσιμη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες, οπού οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν το μέλλον των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως θα ενισχύσει το δικαίωμα σε μια δίκαιη δική καθώς και το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης μέσα στα πλαίσια αυτού που η κυβέρνηση του έχει ονομάσει σχέδιο δράσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος παρουσίασε «το Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα δικαιώματα» το οποίο θα ενισχύσει επίσης και το δικαίωμα των πολιτών να οργανώνονται στη χώρα. Το σχέδιο αυτό αναγγέλθηκε τους τελευταίους τρείς μήνες μέσα στο πλαίσιο οικονομικών και νομικών μεταρρυθμίσεων.

Ό Ερντογάν, ο όποιος δέχεται επικρίσεις για την αυταρχική διακυβέρνηση του δήλωσε στην παρουσίαση αυτού του Σχεδίου για τα Ανθρώπινα δικαιώματα ότι «ουδείς μπορεί να στερηθεί την ελευθερία του εξαιτίας των σκέψεων του».

Στο πλαίσιο αυτό ο Ερντογάν παρουσίασε και μέτρα για τη βελτίωση του δικαστικού συστήματος. Η αντιπολίτευση δέχτηκε με δυσπιστία αυτές τις εξαγγελίες καθώς οι σχέσεις της Άγκυρας με τις δυτικές χώρες είναι τεταμένες από το 2016 μετά την εξαπόλυση πόγκρομ κατά όσων διαφωνούσαν με τη διακυβέρνηση του, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και κατά της αντιπολίτευσης, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.