Ξεκινάει σήμερα η δίκη Λιγνάδη – Καταθέτει ο πρώτος άνδρας που τον κατήγγειλε για βιασμό

414

5523432

Έπειτα από δύο διακοπές ξεκινάει η δίκη – Ο 27χρονος έχει καταγγείλει ότι βιάστηκε από τον Δημήτρη Λιγνάδη το 2011, όταν ήταν σε ηλικία 16 ετών –  Εμπόδια στη δημοσιογραφική κάλυψη της διαδικασίας

Έπειτα από δυο διακοπές – η τελευταία λόγω προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε μέλος της έδρας – αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα, εκτός νέου απροόπτου, η δίκη για την υπόθεση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κατηγορείται για βιασμούς κατά συρροή τριών ανηλίκων ανδρών και ενός ενήλικα. Σήμερα στο βήμα του μάρτυρα αναμένεται να ανέβει για να καταθέσει ο πρώτος άνδρας που κατήγγειλε τον κατηγορούμενο σκηνοθέτη και ηθοποιό για άγρια σεξουαλική κακοποίησή του.

Η δίκη για την πολύκροτη αυτή υπόθεση, η οποία και είχε οδηγήσει πριν από έναν χρόνο τον Δημήτρη Λιγνάδη στις φυλακές της Τρίπολης υπό καθεστώς προσωρινής κράτησης, διεξάγεται κάτω από δύσκολες συνθήκες με τη δημοσιογραφική κάλυψή της να είναι σχεδόν αδύνατη. Και αυτό διότι, το δικαστήριο με απόφασή του επιτρέπει την είσοδο στη δικαστική αίθουσα, όπου εκδικάζεται η συγκεκριμένη υπόθεση, μόλις δυο διαπιστευμένων συντακτών, κατ’ επίκληση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη, καθώς η αίθουσα η οποία έχει επιλεγεί για την εκδίκαση της υπόθεσης είναι ιδιαίτερα μικρή σε χωρητικότητα. Το αποτέλεσμα είναι να ανακύπτει μείζον ζήτημα για το δικαίωμα στην ενημέρωση και μάλιστα σε μια τόσο σημαντική υπόθεση, η οποία απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη και είχε λάβει και πολιτικές προεκτάσεις. Ουδείς μέχρι στιγμής, έχει ενδιαφερθεί για την επίλυση του τόσο σημαντικού αυτού ζητήματος που αφορά στον πλουραλισμό, το δικαίωμα στην ενημέρωση και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του Τύπου, παρά το γεγονός ότι το όλο θέμα είναι εις γνώση των αρμοδίων εδώ καιρό.

Τώρα, όσον αφορά στη σημερινή διαδικασία, αν αυτή εξελιχθεί κανονικά και δεν ανακύψει κάποιο νέο ζήτημα, πρώτος αναμένεται να καταθέσει στο ακροατήριο ένας 27χρονος άνδρας, ο οποίος κατοικεί πλέον μόνιμα στη Σουηδία. Ο 27χρονος έχει καταγγείλει ότι βιάστηκε από τον Δημήτρη Λιγνάδη το 2011, όταν ήταν σε ηλικία 16 ετών.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα που έχει εκδοθεί για την υπόθεση, ο νεαρός ήλθε σε επαφή με τον κατηγορούμενο, μέσω Facebook, όταν ο εξάδελφός του, του είπε ότι γνώρισε στην πλατεία του Αγίου Παύλου τον Δημήτρη Λιγνάδη «και ότι αυτός αναζητούσε νεαρά άτομα με ταλέντο για να συμμετάσχουν σε θεατρικές του παραστάσεις».

Ο κατηγορούμενος αφού γνώρισε τον ανήλικο τότε άνδρα του «μιλούσε με εξαιρετικά κολακευτικά λόγια για την εξωτερική του εμφάνιση και του υπόσχονταν ότι θα τον βοηθούσε επαγγελματικά».

Ωστόσο, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή όταν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, σε μια από τις συναντήσεις του με τον ανήλικο, αφού του πρόσφερε αλκοόλ και ναρκωτικά, τον βίασε.

Η συγκεκριμένη περίπτωση αποτυπώνεται ως εξής στο παραπεμπτικό βούλευμα, με το οποίο ο Δημήτρης Λιγνάδης κάθετε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας: «Ο κατηγορούμενος στο Μεταξουργείο Αττικής σε απροσδιόριστη ημερομηνία κατά το χρονικό διάστημα από 01.04.2011 έως 31.05. 2011, αφού προσκάλεσε στο διαμέρισμά του τον (….) αιγυπτιακής καταγωγής, γεννηθέντα την 14.09.1995, με το πρόσχημα να συζητήσουν το επαγγελματικό του μέλλον στον χώρο του θεάτρου του προσέφερε αλκοόλ και τσιγάρο ινδικής κάνναβης, περιάγοντας αυτόν σε κατάσταση αναισθησίας». Στη συνέχεια δε, «εκμεταλλευόμενος την πλήρη ανικανότητά του να αντισταθεί» ο κατηγορούμενος εξανάγκασε το ανήλικο τότε αγόρι «σε πεολειξία, με σκοπό την ικανοποίηση της γενετήσιας ορμής του». Σύμφωνα με το βούλευμα, ο ανήλικος είχε χάσει τις αισθήσεις του και όταν ξύπνησε την επόμενη ημέρα «βρήκε το παντελόνι του και το εσώρουχό του πεταμένο δίπλα του στη βεράντα».

Από την πλευρά του ο κατηγορούμενος πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, αρνείται την συγκεκριμένη κατηγορία, όπως άλλωστε και τις υπόλοιπες που του έχουν αποδοθεί για τρεις ακόμη περιπτώσεις βιασμών.

Κατά την ανάκριση είχε κάνει λόγο για κατασκευασμένες κατηγορίες σε βάρος του από το «εργαστήριο» του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και είχε δηλώσει ότι ποτέ δεν έχει συνευρεθεί με ανήλικα άτομα. Ειδικά για την καταγγελία του 27χρονου άνδρα ο οποίος αναμένεται να καταθέσει σήμερα, ο Δημήτρης Λιγνάδης, έχει υποστηρίξει ότι στερείται κάθε αξιοπιστίας και γιατί ο καταγγέλλων άλλαξε ενώπιον της ανάκρισης τις ημερομηνίες που υποστηρίζει ότι βιάσθηκε (αρχικά είχε υποστηρίξει ότι αυτό έγινε το 2010 και εν συνεχεία στην ανάκριση το 2011). Ωστόσο, το βούλευμα δέχεται ότι «αυτό θα πρέπει να δικαιολογηθεί από το εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα που πέρασε».

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του 27χρονου αναμένεται να ακολουθήσουν οι μαρτυρίες των υπολοίπων ανδρών που έχουν καταγγέλλει τον σκηνοθέτη και ηθοποιό επίσης για άγρια σεξουαλική κακοποίησή τους.