Βρετανία: Με το πρόγραμμα «Σπίτια για την Ουκρανία» δίνουν επίδομα 350 λιρών σε όσους φιλοξενήσουν πρόσφυγες

407

25391056

Το μέτρο ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε μία προσπάθεια να αμβλυνθεί το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη – Θα καταβάλλεται μηνιαίως για όσους για όσους έχουν τη δυνάτοτητα να προσφέρουν στέγη για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών

Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να καταβάλει μηνιαίο επίδομα σε όσους ανοίξουν τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες από την Ουκρανία, σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το νέο πρόγραμμα, με την ονομασία «Σπίτια για την Ουκρανία», θα επιτρέψει σε πρόσφυγες από την εμπόλεμη Ουκρανία να μεταβούν στη Βρετανία ακόμη κι αν δεν έχουν συγγενείς εκεί, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τζόνσον.

Η βρετανική κυβέρνηση θα καταβάλλει μηνιαίο επίδομα 350 λιρών (418 ευρώ) σε όποιους μπορούν να προσφέρουν στέγη σε πρόσφυγες για ελάχιστη περίοδο έξι μηνών.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιδιώκει να παρουσιάσει τη Βρετανία ως ηγέτιδα δύναμη στην κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» – αλλά η κυβέρνησή του δέχεται επικρίσεις για τις καθυστερήσεις στην αποδοχή προσφύγων.

Βουλευτές από όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν επικρίνει σφοδρά την επιμονή της κυβέρνησης σχετικά με τις βίζες και τα βιομετρικά τεστ για τους Ουκρανούς προτού φθάσουν στη Βρετανία, υπογραμμίζοντας ότι δίνεται προτεραιότητα στη γραφειοκρατία έναντι της ευημερίας όσων εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

Το νέο σχέδιο προβλέπει ότι ιδιώτες, φιλανθρωπικές οργανώσεις, επιχειρήσεις και κοινωνικές ομάδες θα μπορούν να προσφέρουν καταλύματα μέσω μιας ιστοσελίδας μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει την αλληλεγγύη του στην Ουκρανία στην πιο σκοτεινή ώρα της και οι Βρετανοί κατανοούν την ανάγκη να φέρουμε όσο περισσότερους ανθρώπους σε ασφαλείς τοποθεσίες το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε ο υπουργός Μάικλ Γκόουβ, αρμόδιος για θέματα στέγασης, προτρέποντας τους συμπατριώτες του «να συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια για τη στήριξη των ουκρανών φίλων μας. Μαζί μπορούμε να προσφέρουμε ένα ασφαλές σπίτι σε όσους το έχουν απεγνωσμένα ανάγκη.»

Όποιος παραχωρήσει ένα δωμάτιο ή σπίτι σε πρόσφυγες από την Ουκρανία θα πρέπει να αποδείξει ότι το κατάλυμα πληροί τα πρότυπα και ενδέχεται να χρειαστεί να υποβληθεί σε έλεγχο ποινικού μητρώου.

Οι πρόσφυγες από την Ουκρανία μπορεί να ξεπεράσουν τα 4 εκατομμύρια, αριθμός διπλάσιος από τις αρχικές εκτιμήσεις, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.