Τραγικό ναυάγιο 13 μίλια ανοιχτά των Παξών με 12 νεκρούς πρόσφυγες

1518

Ναυάγιο που συνέβη τις πρωινές ώρες του Σαββάτου ανοιχτά των Παξών προκάλεσε το χαμό 12 ανθρώπων, ενώ 17 ή 20 αγνοούνται ακόμη.

Οι αρχές ανέσυραν 12 νεκρούς πρόσφυγες, 21 διασωθέντες και 17 ή 20 αγνοούμενους, που όσο περνούν οι ώρες εξανεμίζονται οι ελπίδες για τον εντοπισμό τους.

Οι 50 ή 53 πρόσφυγες έφυγαν από κάποιο λιμάνι του Ιονίου με σκοπό να βρεθούν στην Ιταλία για ένα καλύτερο αύριο. Όμως η ζωή είχε άλλα σχέδια. Μπήκαν όλοι μαζί στη βάρκα, χωρίς σωσίβια, βράδυ. Τη στιγμή που αντιλήφθηκαν πως κάτι δεν πήγαινε καλά, κάποιος μέσα από τη βάρκα τηλεφώνησε στον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. «Βοηθήστε μας, κινδυνεύουμε!» είπε.

Οι δεκάδες πρόσφυγες βρέθηκαν στη θάλασσα χωρίς σωσίβια. Είκοσι ένας από αυτούς άντεξαν. Τους βρήκαν και τους διέσωσαν τα έξι περιπολικά σκάφη των Λιμενικών Αρχών (Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας, Λευκάδας, Παξών και Συβότων), τέσσερα παραπλέοντα, δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού που έφτασαν στην περιοχή μόλις ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης ότι σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Μαζί με τους ζωντανούς όμως περισυνέλεξαν και 12 νεκρούς.

Στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας που τέθηκε σε επιφυλακή μεταφέρθηκαν διασωθέντες και νεκροί. Από τα 21 άτομα, οι περισσότεροι βγήκαν από το νοσοκομείο καλά στην υγεία τους, ενώ λίγοι παρέμειναν για νοσηλεία, αλλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Η Λιμενική Αρχή Πρέβεζας διεξάγει την προανάκριση για το δυστύχημα και τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις είναι πολλά. Θυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε συμβεί το πλέον πολύνεκρο ναυάγιο με πρόσφυγες στη χώρα. Εγινε στο Αιγαίο, στο Φαρμακονήσι, με 33 νεκρούς.